ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά του κόστους δανεισμού Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας μετά τις ευρωεκλογές

Βουτιά του κόστους δανεισμού Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας μετά τις ευρωεκλογές

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησαν τη Δευτέρα 27/5 οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, ενώ βουτιά για πρώτη φορά στα επίπεδα του 3% πραγματοποίησε το 10ετές κόστος δανεισμού της Ελλάδας μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κατέδειξαν ότι τα κόμματα που είναι υπέρ της ΕΕ διατήρησαν μεγάλη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, ενισχύοντας την ψυχολογία των επενδυτών.


Αν και τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν σημαντική άνοδο, αυτή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο ανέμεναν κάποιοι επενδυτές.
 
«Οι λαϊκιστές κέρδισαν σημαντικά ποσοστά, αλλά σύμφωνα με την άποψη της αγοράς, η άνοδος δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν», δήλωσε ο αναλυτής της DZ Bank Rene Albrecht.

"Υπάρχει πλέον η ευκαιρία για ένα μεγάλο συνασπισμό Φιλελεύθερων, Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών", πρόσθεσε ο κ. Albrecht.
 
Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας κέρδισαν επίσης τις περισσότερες ψήφους στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές την Κυριακή, ενώ η Πορτογαλία δέχθηκε στήριξη από τον Οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος έθεσε σε θετικό ορίζοντα τις προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν στο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ του 0,808%, ενώ το αντίστοιχο ομόλογο της Πορτογαλίας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,959%, ​​παρά τις περιορισμένες συναλλαγές λόγω των αργιών στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα σημείωσαν άνοδο στις εκλογές, οδηγώντας τις αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που θεωρείται από τους επενδυτές ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταραχών, στο -0,133%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.
 
Στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 3% υποχώρησε το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας

Επιπλέον, μεγάλη μείωση σημείωσαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με το 10ετές ομόλογο να υποχωρεί για πρώτη φορά στο 3%, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας να αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση μετά την πτώση των ποσοστών του κόμματος του στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να δίδει κάποια δώρα, πριν από τις εκλογές και οι επενδυτές άρχιζαν να ανησυχούν για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο κ. Albrecht της DZ Bank.

"Τώρα οι αγορές ελπίζουν για ένα πιο συντηρητικό κόμμα που θα είναι περισσότερο πειθαρχημένο σε ό,τι αφορά τις δαπάνες", σημείωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top