ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κιζιλγιουρέκ: «H EE θέλει τους Τ/κ πιο κοντά της»

Κιζιλγιουρέκ: «H EE θέλει τους Τ/κ πιο κοντά της»

Διάσκεψη Τύπου στο οίκημα της τ/κ συντεχνίας δημοσιογράφων παραχώρησε την Πέμπτη ο εκλελεγμένος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλιγιουρέκ κατά την διάρκεια της οποίας ανέφερε πως  προτεραιότητά του είναι να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά καθώς και τους Τ/κ πιο κοντά στην ΕΕ κάτι που και η ίδια η ΕΕ επιθυμεί, όπως είπε.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, είπε πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ο χώρος για να λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο μπορεί να κάνει πολλά για μια ομόσπονδη Κύπρο και για την ειρήνη. Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι μέλος του ΑΚΕΛ και το γεγονός ότι εξελέγη με το κόμμα αυτό προκάλεσε και θετικές και αρνητικές αντιδράσεις. Είπε πως το γεγονός ότι εξελέγη με το κόμμα αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα για την πολιτική ισότητα των Τ/κ ή τις δύο θέσεις που δικαιούνται οι Τ/κ σε περίπτωση ομόσπονδης λύσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κιζιλγιουρέκ, με βάση το σύνταγμα του 1960, οι Τ/κ είναι ισότιμοι εταίροι στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι ισότιμοι εταίροι στο ομόσπονδο κράτος.  Ανέφερε ότι στο ΕΚ δεν θα εκπροσωπεί ένα έθνος ή μια εθνική ταυτότητα αλλά όλους τους  Ευρωπαίους πολίτες για τους οποίους θα έχει ευθύνη.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο ίδιος εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι η Τουρκική πρέπει να είναι γλώσσα της ΕΕ , υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκική είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της ΚΔ και ότι θα κάνει κάθε τι δυνατό για να καταστεί η γλώσσα αυτή ως μια γλώσσα εργασίας της ΕΕ.

Σε άλλη ερώτηση για την παραχώρηση υπηκοότητας σε παιδιά μικτών γάμων στην ΚΔ ανέφερε ότι σε όλες τις Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο και με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα παιδιά μικτών γάμων έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την υπηκοότητά τους.

Αναφέρθηκε σε αδικία η οποία μπορεί να επιλυθεί μέσω της νομικής οδού και όχι σε πολιτικό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κιζίλγκουρεκ, είπε ότι υπάρχουν και στις δύο κοινότητες ομάδες που δεν κατανοούν τους Ε/κ ή τους Τ/κ αντιστοίχως και που δεν θέλουν να τους μάθουν, αλλά την ίδια ώρα προβαίνουν σε σχόλια για αυτούς. Είπε πως ο ρατσισμός είναι ζήτημα και για τις δύο κοινότητες και ανέφερε πως η πολιτική κουλτούρα που επιδείχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου φανερώνει το επίπεδο πολιτισμού της χώρας.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ ανέφερε πως αν συγκρίνει την περίοδο που άρχισε να πρωτοδιδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πριν από 25 χρόνια με την σημερινή περίοδο, έχει καταγραφεί πρόοδος και ο κόσμος και στις δύο πλευρές έχει ωριμάσει.

Ανέφερε πως οι Τ/κ δεν έδωσαν την ψήφο τους μόνο σε αυτόν αλλά και σε Ε/κ υποψηφίους. Η θέση πως Ε/κ δεν θα ψήφιζαν ποτέ έναν Τ/κ ή και το αντίστροφο, έχει καταρρεύσει , ανέφερε.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ είπε ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την Δευτέρα και στις 2 Ιουλίου στο Στρασβούργο για την ολομέλεια του ΕΚ.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top