ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβληματίζει η απουσία Ε/κ ειδικών από μια ομάδα ειδικών για Αμμόχωστο λέει στο ΚΥΠΕ ο Μεσαρίτης

Προβληματίζει η απουσία Ε/κ ειδικών από μια ομάδα ειδικών για Αμμόχωστο λέει στο ΚΥΠΕ ο Μεσαρίτης

Μας προβληματίζει η απουσία Ελληνοκυπρίων από μια ομάδα ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για επιστημονική καταγραφή περιουσιακών στοιχείων, όπως καταγράφεται στην «απόφαση» του «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, Νίκος Μεσαρίτης, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει αν Τουρκοκύπριοι ειδικοί θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτή την ομάδα.

Ο κ. Μεσαρίτης είπε πως ο ίδιος ερμηνεύει την «απόφαση» που λήφθηκε στα κατεχόμενα ως μια κίνηση που γίνεται παράλληλα με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για να «παγιδεύσει τον δρόμο προς τις διαπραγματεύσεις» για το Κυπριακό.

Δεν ξέρω αν η κίνηση αυτή θα σημαίνει εποικισμό κάτι που θα είναι τραγικό, ανέφερε. «Δεν ξέρω ποίοι θα είναι οι ειδικοί στους οποίους αναφέρεται η απόφαση. Η απουσία Ελληνοκυπρίων ειδικών μας προβληματίζει για να μην πω ότι μας στενοχωρεί και δεν ξέρω αν θα επιτραπεί και στους Τουρκοκύπριος συναδέλφους μας να επιλεγούν ως ειδικοί», πρόσθεσε.

"Τώρα προσανατολιζόμαστε για να υπάρξει κάποια επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία πιθανώς να μπορούν να κάνουν κάτι", αλλά χρειάζεται κινητοποίηση και από τον κόσμο, σημείωσε.

Ο κ. Μεσαρίτης ανέφερε πως «εμείς έχουμε μια πλήρη προσέγγιση για την Αμμόχωστο, για όλες τις πτυχές. Αυτή την προσέγγιση την έχουμε καταγράψει το 2018 σε μια ειδική έκδοση, η οποία είναι τρίγλωσση, στα ελληνικά, στα τούρκικα και στα αγγλικά, ούτως ώστε να κοινοποιείται και στους Τουρκοκυπρίους συναδέλφους μας».

Ερωτηθείς αν αυτή η έκθεση έχει δοθεί στην κυβέρνηση και γενικά στην πολιτική ηγεσία, ο κ. Μεσαρίτης είπε πως «αρχίσαμε να την στέλνουμε». Κληθείς να πει αν η έκθεση έχει κοινοποιηθεί και στην τ/κ πλευρά, ανέφερε πως την έχει ήδη παρουσιάσει μετά από πρόσκληση και παραδόθηκαν αντίτυπά της στους Τουρκοκύπριους συναδέλφους τους.

Είπε ακόμη πως «εμείς έχουμε προβάλει το γεγονός ότι η Αμμόχωστος είναι το πιο ακριβό εργαστήριο που υπάρχει παγκόσμια αυτή τη στιγμή για τη μελέτη της συμπεριφοράς υλικών σε οικοδομές που έμειναν άνευ συντήρησης για 45 χρόνια εκτεθειμένα μάλιστα στη θαλάσσια συμπεριφορά».

Ως επιστημονική κληρονομιά παγκόσμια το τί έχουν καταγράψει στη μνήμη τους αυτά τα υλικά πρέπει να καταγραφεί πριν γίνουν οποιεσδήποτε επεμβάσεις αποκατάστασης, υπογράμμισε.

Σημείωσε πως το Συμβούλιο βρίσκεται σε επαφή με την ‘Ενωση Επιμελητηρίων των Τουρκοκυπρίων Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών στα κατεχόμενα και έχουν συζητήσει αυτό το θέμα.

«Με έχουν καλέσει μερικές φορές και έχω κάνει παρουσίαση όσον αφορά το έργο του Συμβουλίου που αφορά την Αμμόχωστο και η Ένωση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Αμμόχωστο», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως το θέμα αυτό τέθηκε από την Ένωση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, πριν από περίπου ένα χρόνο. «Ο κ. Ακιντζί, λόγω και της ιδιότητάς του ως αρχιτέκτονας, είπε πως είναι σημαντικό αυτό το θέμα, και μάλιστα τους απάντησε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου να εκτίθενται δείγματα αυτών των υλικών, ούτως ώστε επιστήμονες που ενδιαφέρονται να μπορούν να τον επισκέπτονται και να παίρνουν πληροφορίες», σημείωσε.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία μελέτης της συμπεριφοράς των υλικών που βρίσκονται στην πόλη, ο κ. Μεσαρίτης είπε πως «είναι σαν μια ερευνητική ομάδα να είχε δημιουργήσει έναν οικισμό τον οποίο να άφησε σε εγκατάλειψη για 45 χρόνια για να μπορεί να εξαγάγει κάποια συμπεράσματα, με όλο το κόστος που αυτό συνεπάγεται».

Άρα, «η Αμμόχωστος στην κακή της μοίρα έχει αυτό το φοβερό πλεονέκτημα και δεν ξέρω πώς θα γίνει σεβαστό», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως "είχαμε προσπαθήσει να περάσει αυτό το θέμα και στα ΗΕ".

Ερωτηθείς αν θα ξανατεθεί το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στην ‘Ενωση Επιμελητηρίων Τ/κ Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών ο κ. Μεσαρίτης απάντησε: «Οπωσδήποτε».

Σημείωσε πως με δεδομένο το γεγονός ότι ο ίδιος έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και Πρόεδρος του ΕΤΕΚ εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις και αναγνωρίζεται από τους Τ/κ συναδέλφους του η γνήσια διάθεσή του για συνεργασία.

Όμως όλα θα εξαρτηθούν από το ποια είναι τα περιθώρια που υπάρχουν. "Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι ο κ. Ακιντζί φαίνεται να είναι έξω από αυτή την απόφαση, η οποία λήφθηκε από την ψευδοκυβέρνηση", σημείωσε.

Επεσήμανε πως το θέμα των υλικών στην πόλη είναι δευτερεύον μπροστά στο εάν η πόλη οδηγηθεί σε εποικισμό. Το αν η πόλη ανοίξει και δοθεί το δικαίωμα στους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν υπό οποιοδήποτε καθεστώς είναι κάτι άλλο. Το να ετοιμαστεί η πόλη προς εποικισμό είναι τραγικό, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top