ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών, δηλώνει σε επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών, δηλώνει σε επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραντ Μοντανά επαναλαμβάνει σε νέα του επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

 
«Η επιστολή εστάλη για πληρέστερη ενημέρωση για τα τελευταία γεγονότα. Με αυτή την αφορμή επανέλαβα και αυτό που τόνισε σειρά συναντήσεων. Τόνισα δηλαδή την ετοιμότητά μου να επαναρχίσει ο διάλογος απ’ εκεί που έχει διακοπεί στο Κραν Μοντανά, αφού θεωρώ ότι είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε σημερινή του συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος».
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στην επιστολή του απαριθμεί «τις εισηγήσεις που έχω κάνει, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, αλλά και εισηγήσεις τις οποίες υπέβαλα προκειμένου να ξεπεράσουμε αδιέξοδα, τα οποία δημιουργούνται λόγω απαράδεκτων αξιώσεων, είτε της Τουρκίας, είτε των Τουρκοκυπρίων».
 
«Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνω και αυτό που είναι απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι δηλαδή η προϋπόθεση για να επαναρχίσει ο διάλογος είναι η άρση των τουρκικών παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ», πρόσθεσε.
 
Σημείωσε εξάλλου πως είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει και η ίδια η Τουρκία πως δεν είναι μέσα από ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και εντείνουν τις ανησυχίες των Ε/κ για τις τουρκικές προθέσεις που θα βρεθεί λύση του Κυπριακού.

Χαρακτήρισε δε τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς στο θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου ως «κινήσεις αντιπερισπασμού στα μέτρα που έχουμε λάβει και στις αντιδράσεις βεβαίως της ΕΕ».

«Είναι ένα αρνητικό βήμα αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει και τις προθέσεις και τις θέσεις της Τουρκίας και κατ’ επέκταση της τουρκοκυπριακής πλευράς», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να εμποδιστεί η Τουρκία από το να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες τις οποίες έχει εξαγγείλει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας πως «με πολεμικά μέσα, όχι βεβαίως, διότι δεν διαθέτουμε ούτε στόλο ούτε τη δύναμη, αλλά ούτε είναι και πρόθεσή μας να εμπλακούμε ή να επιτείνουμε την κρίση».

«Όμως δεν παραμείναμε με σταυρωμένα χέρια. Πέραν των νομικών μέτρων κατ’ ατόμων που έχουμε λάβει, για πρώτη φορά ενεργά έχουμε εμπλέξει την Ε.Ε. με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιβολή μέτρων».
 
Επανέλαβε πως «δεν είναι αυτοσκοπός τα μέτρα».
 
«Είναι, όμως, η άμυνα την οποία διαθέτουμε, προκειμένου να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι οι παράνομες ενέργειες ενδεχομένως να της δημιουργήσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από τα οφέλη που νομίζει ότι αποκομίζει με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε.
 
Τέλος για τη συνάντηση με τον «υπεξ» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «ήταν μια κοινωνική συνάντηση αλλά ενείχε και το στοιχείο της διερεύνησης».
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top