ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΥΠΡΟΣ: Επτά χρόνια φυλάκισης στον επιχειρηματία που εξαπάτησε 267 Κύπριους άνεργους -Τους 'έφαγε' 165.540 ευρώ

ΚΥΠΡΟΣ: Επτά χρόνια φυλάκισης στον επιχειρηματία που εξαπάτησε 267 Κύπριους άνεργους -Τους 'έφαγε' 165.540 ευρώ

Το Δικαστήριο επέβαλε την πιο πάνω ποινή στον Μohamet Jamel Ben Hassen άλλως Γιώργο Κρασόπουλο, 63 χρόνων από την Τυνησία, σε σχέση με υποθέσεις εξαπάτησης ανέργων.

Ο Κρασόπουλος κατηγορείτο για υποθέσεις που αφορούσαν πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστοπροσωπία, εξασφάλιση εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και παραβάσεις του Νόμου για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πριν την ανάγνωση της ποινής, ο Κρασόπουλος ζήτησε συγνώμη από το δικαστήριο και από όλους τους ανθρώπους που υπέφεραν από τις πράξεις του και τους οποίους ξεγέλασε και πλήρωσαν χρηματικό ποσό για να μεταφερθούν στην Γαλλία για να εργαστούν. Ανέφερε ακόμα ότι δεν ήθελε να γίνει αυτό το πράγμα.

Σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ενοχή σε όλες τις κατηγορίες οι οποίες ανέρχονται στον αριθμό των 560 κατηγοριών.

Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες αυτές αποτελούν: 36 κατηγορίες πλαστοπροσωπίας, 269 κατηγορίες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, 267 κατηγορίες για απόσπαση χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων, 4 κατηγορίες για παρακίνηση προσώπου προς διάπραξη του αδικήματος της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και εξασφάλισης με ψευδείς παραστάσεις, μια κατηγορία για καταρτισμό πλαστού εγγράφου και μία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι 534 κατηγορίες από τις 560, αφορούν 267 πρόσωπα από τα οποία κατηγορείτε σε συνδυασμό από τις πιο πάνω κατηγορίες για τον καθένα ξεχωριστά.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2013 στη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία αρχές Ιουνίου του 2013, η εταιρεία G. Krasopoulos International Ltd παρουσιάστηκε στο κυπριακό κοινό ως κατασκευαστική εταιρεία η οποία μέσω αγγελίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ζητούσε να προσλάβει τεχνίτες και εργάτες για να τους εργοδοτήσει σε υπό κατασκευή οικιστικό έργο που θα κτιζόταν στη πόλη Lille της Γαλλίας, υποσχόμενη ικανοποιητικό μισθό και διαμονή.

Οι υποψήφιοι θα έπρεπε να πληρώσουν, σύμφωνα με τα συμβόλαια που παρουσίασε η εταιρεία, αρχικά το ποσό των 620 ευρώ κατά την πρόσληψη τους και την υπογραφή του συμβολαίου και στη συνέχεια άλλα 600 ευρώ, όταν άρχιζαν δουλειά στη Γαλλία.

Με τον τρόπο αυτό από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 συνολικά 470 άτομα από όλη τη Κύπρο υπέγραψαν συμβόλαια πρόσληψης με τα οποία πλήρωσαν έκαστος το ποσό των 620 ευρώ, με τον ύποπτο να λαμβάνει το ποσό των 290 χιλιάδων ευρώ.

Από τις 4 -8 Σεπτεμβρίου 2013, συνολικά 72 άτομα ταξίδεψαν στην πόλη Lille για να εργαστούν, ωστόσο μετά την άφιξη τους διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμιά εργασία και ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης. 

Από εξετάσεις που έγιναν από την Εγκληματολογική Υπηρεσία του Αρχηγείου Αστυνομίας της Κύπρου, διαπιστώθηκε ότι τα αποτυπώματα που λήφθηκαν από τον ύποπτο από τις γερμανικές αρχές άνηκαν στον ύποπτο Μohamet Jamel Ben Hassen, ο οποίος από έρευνες που έγιναν από τα αρχεία της ΥΠΕΓΕ συνελήφθη το 1978 από την κυπριακή αστυνομία, για υποθέσεις εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και εναντίον του σχηματίστηκαν τρεις ποινικές υποθέσεις και καταδικάστηκε.

Κατά την διερεύνηση της υπόθεσης εξασφαλίστηκαν γραπτές μαρτυρίες από δύο εταιρείες αποστολής χρημάτων, σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται πως οι παραλήπτες των εισπράξεων της εταιρείας του υπόπτου στην Κύπρο που αποστέλλονταν από την Κύπρο σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Γαλλία, είναι ο ύποπτος και άλλα άτομα που ξεγέλασε και εργοδότησε κατά τον χρόνο διάπραξης των αδικημάτων.

Εναντίον του υπόπτου εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ένταλμα σύλληψης και καταζητείτο ενώ τον Οκτώβριο του 2013 εκδόθηκαν ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης τα οποία διαβιβάστηκαν στην Interpol.

Ο ύποπτος εντοπίστηκε και συνελήφθη δυνάμει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017 οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών για αδικήματα απάτης και πλαστογραφίας.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top