ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: '37 γυναίκες δολοφονήθηκαν από το 2000' - Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας

ΚΥΠΡΟΣ: '37 γυναίκες δολοφονήθηκαν από το 2000' - Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με τίτλο «Ούτε μια λιγότερη» πραγματοποιείται στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης 2/7, έξω από το Αρχηγείο Αστυνομίας, με αφορμή τη δολοφονία της 26χρονης Σοφίας Ζήνωνος από τον πρώην σύντροφό της.


Σύμφωνα με τη σελίδα των διοργανωτών της εκδήλωσης στο facebook, η βία κατά των γυναικών είναι πολιτική, θεσμική και κοινωνική και η καταπολέμησή της είναι προτεραιότητα.

«Η δολοφονία της 26χρονης Σοφίας Ζήνωνος από τον πρώην σύντροφό της, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν και εξόργισαν την κυπριακή κοινωνία, καταδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων και επίδειξη της απαραίτητης πολιτικής βούλησης σε όλα τα επίπεδα για τερματισμό της έμφυλης βίας», όπως αναφέρεται.

«Απαιτούμε από την κυπριακή Κυβέρνηση, την Αστυνομία, τη Βουλή και το Δικαστικό Σώμα», προστίθεται, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, θέτοντας το θέμα της έμφυλης βίας ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και να συνειδητοποιήσουν ότι ως πολίτες δεν έχουμε άλλη ανοχή απέναντι στους βιασμούς, τις δολοφονίες, τον εκφοβισμό, την κακοποίηση και τις διακρίσεις κατά των γυναικών».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης καλούν «σε επίσπευση των διαδικασιών για εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και απαιτούμε από τους πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους να συνειδητοποιήσουν ότι η ανοχή και ο εφησυχασμός που επιδεικνύουν, οι χαμηλές ποινές και η απουσία αποτελεσματικών πρωτοκόλλων ανταπόκρισης της αστυνομίας, των κοινωνικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υγείας απέναντι στα περιστατικά έμφυλης βίας, αποθρασύνουν και ενθαρρύνουν τους θύτες».

Σημειώνουν ότι «η Σοφία και κάθε Σοφία είναι πολύτιμη και μοναδική. Δεν είναι ούτε ‘άτυχο΄ θύμα ούτε ένας αριθμός στατιστικής».

«Τριάντα επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν από νυν ή πρώην από το 2000 μέχρι σήμερα στην Κύπρο. 39 κλήσεις την ημέρα δέχονται οι υπηρεσίες στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο. Μία στις πέντε γυναίκες άνω των 15 ετών θα υποστεί βιασμό, ξυλοδαρμό ή άλλης μορφής σωματική βία στη διάρκεια της ζωής της», καταλήγει η ανάρτηση των διοργανωτών.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top