ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Μεταδιδακτορικό πρόγραμμα για διερεύνηση διαφόρων πρωτογενών πηγών των Συλλογών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου (ΠΙΤΚ)

Μεταδιδακτορικό πρόγραμμα για διερεύνηση  διαφόρων πρωτογενών πηγών των Συλλογών του  Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου (ΠΙΤΚ)

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του, επελέγη ως Ανάδοχος Φορέας μεταδιδακτορικών έργων, με θέμα «Aspects of multiconfessionalism and human geography in early modern Cyprus from the Venetians to the Ottomans (CyChrist)».


Το έργο εξασφάλισε χρηματοδότηση, στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Didaktor» (Post-Doctoral Researchers) των προγραμμάτων «RESTART 2016-2020» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.


Με αυτή την επιτυχία, το ΠΙΤΚ πρωτοπορεί ως φορέας ερευνητικής αριστείας και ως αναγνωρισμένο ίδρυμα στον τομέα της έρευνας.
Το πρόγραμμα, με συντονίστρια τη Δρα Ιωάννα Χατζηκωστή - Διευθύντρια του ΠΙΤΚ και τον νεαρό ερευνητή Δρα Χρυσοβαλάντη Κυριάκου, εξετάζει μια ανεξερεύνητη πτυχή: τη συμβίωση διαφορετικών χριστιανικών ομολογιακών κοινοτήτων στην Κύπρο, μεταξύ του 1560 και του 1670 («πολυθρησκευτικότητα»).
Επίσης, εξετάζει την πρόσληψη της συμβίωσης αυτής από την πρώιμη νεότερη γραμματεία («ανθρωπογεωγραφία»), μέσα από τη διερεύνηση των χαρακτηριστικών της κυπριακής χριστιανικής συνύπαρξης και την επίδραση που ασκείται στη διαμόρφωση τοπικών και δυτικοευρωπαϊκών αντιλήψεων περί κυπριακής ταυτότητας και ανθρωπογεωγραφίας.


Το «CyChrist», εφαρμόζοντας καινοτόμο διεπιστημονική μεθοδολογία, αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία για διερεύνηση διαφόρων πρωτογενών πηγών των Συλλογών του Ιδρύματος, ένα ανέκδοτο και ανεξερεύνητο υλικό (χάρτες, χειρόγραφα, παλαίτυπα, φυλλάδες, χαρακτικά κ.ά.).


Μεταξύ των δράσεων του προγράμματος περιλαμβάνεται η ηλεκτρονική δημοσίευση της πρώτης αγγλικής μετάφρασης ενός σημαντικού χειρόγραφου κώδικα (Β-030) από τις Συλλογές του ΠΙΤΚ, ελεύθερα προσβάσιμο στο κοινό.


Το έργο, διάρκειας τριών ετών, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top