ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ετοιμάστηκε πρωτόκολλο για δικαίωμα γονιών στις ιατρικές εξετάσεις παιδιών το 2017 και ακόμη να παραδοθεί

ΚΥΠΡΟΣ: Ετοιμάστηκε πρωτόκολλο για δικαίωμα γονιών στις ιατρικές εξετάσεις παιδιών το 2017 και ακόμη να παραδοθεί

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κοινοποίηση Πρωτοκόλλου για δικαίωμα γονιών στις ιατρικές εξετάσεις παιδιών.

Δύο χρόνια μετά την σύναψη Πρωτοκόλλου για το δικαίωμα των Παιδιών να είναι μαζί τους οι γονείς τους όταν γίνονται ιατρικές εξετάσεις και άλλες ιατρικές υπηρεσίες, και το Πρωτόκολλο δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτό διαπιστώθηκε και συζητήθηκε τη Δευτέρα 02/09 στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία θα αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Υγείας για να ενημερωθεί γιατί δεν υπήρξε η κοινοποίηση και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.

Σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, η Πρόεδρος της Στέλλα Κυριακίδου είπε πως δυστυχώς διαπιστώθηκε τη Δευτέρα κατά τη συζήτηση ότι ενώ έχει ετοιμαστεί ένα Πρωτόκολλο πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και θα έπρεπε να είχε σταλεί στα παιδιατρικά Τμήματα όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων αλλά και στα ιδιωτικά, αυτό δεν φαίνεται να έχει γίνει με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν πριν από δύο χρόνια.

Όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου η παρουσία των γονιών στις ιατρικές εξετάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις είναι ένα δικαίωμα του παιδιού που προκύπτει από τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού. «Είναι πολύ λυπηρό ότι αυτό δεν έχει προχωρήσει, έχουμε αποφασίσει σαν Επιτροπή», όπως είπε, να ετοιμαστεί άμεσα μια επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια για ενημέρωση, ώστε σε τρεις βδομάδες που θα συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή, να γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουν.

Ξεκαθάρισε πως η συζήτηση δεν αφορά την ουσία του Πρωτοκόλλου αλλά το θέμα που υπάρχει είναι γιατί δεν κοινοποιήθηκε στα νοσοκομεία. Δεν ενημερωθήκαμε σε κανένα στάδιο ότι υπήρχε πρόβλημα με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά είπε πως το Πρωτόκολλο που θα ρυθμίζει την παρουσία των γονιών δίπλα στα παιδιά του κατά τις ιατρικές εξετάσεις συζητήθηκε και συμφωνήθηκε και πως τον Ιούνιο του 2018 είχε η ίδια γραπτή απάντηση σε δική της επιστολής προς το Υπουργείο Υγείας, ότι θα εστέλλετο σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και θα λαμβάνονταν όλα εκείνα τα μέτρα. Δυστυχώς δεν έχει γίνει αυτό, και αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα, είπε.

Όπως εξήγησε η κ. Κουρσουμπά, με βάση το Πρωτόκολλο οι γονείς πρέπει να ζητούν να είναι παρόντες στις ιατρικές εξετάσεις  ή άλλες ιατρικές πράξεις των παιδιών τους και οι παροχείς της υγείας θα πρέπει να εξηγούν σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να παρευρίσκονται εκεί. Όλα αυτά, καλύπτονται από το Πρωτόκολλο, το οποίο έχει συμφωνηθεί. «Είναι πάρα πολύ λυπηρό, και αυτό διαπιστώθηκε σήμερα από το Μακάρειο Νοσοκομείο, ότι δεν είχαν γνώση της ύπαρξης αυτού του Πρωτοκόλλου», είπε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητά και ξανασυζητά τα ίδια θέματα με δεσμεύσεις και υποσχέσεις της Κυβέρνησης να μένουν στο χαρτί. «Τέτοια κοροϊδία πραγματικά δεν ξέρω ποιος άλλος θεσμός την ανέχθηκε», είπε και κάλεσε την Πρόεδρο της Επιτροπής όχι απλώς να ζητήσει την αποστολή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου αλλά με αυστηρό τρόπο να επικρίνει την κατάσταση.

Όπως ανέφερε, ξεκίνησαν να συζητούν το θέμα το 2017, πέρσι ενημερώθηκαν ότι όλα προχωρούν καλά με το Πρωτόκολλο και την αποστολή του σε όλα τα νοσηλευτήρια και δυστυχώς σήμερα να μην έχει γίνει τίποτα. Το απαράδεκτο είναι πως κάποιοι γιατροί χρειάστηκε να ψάξουν και να χρησιμοποιήσουν και «μέσο», για να βρουν το Πρωτόκολλο.

Εκ μέρους των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών το Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Αλεξία Σακαδάκη είπε πως μετά την διαπίστωση ότι το Πρωτόκολλο δεν έχει καν κοινοποιηθεί στα νοσοκομεία, αναμένουν από το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει άμεσα στην επιστολή της Επιτροπής γιατί δεν είχε γίνει αυτό, και να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση για κοινοποίηση και εφαρμογή από τους λειτουργούς της υγείας του Πρωτοκόλλου.

Εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας «Μαζί με το Παιδί μας» η Ελένη Σιδερά είπε πως από το 2017 που υπήρξε η σύνταξη του Πρωτοκόλλου δεν είχαν ενημερωθεί από κανέναν αν αυτό είχε κοινοποιηθεί με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να μην αφήνονται να είναι παρόντες στις ιατρικές εξετάσεις των παιδιών τους.

Όπως είπε λαμβάνουν πάρα πολλά παράπονα γονιών τους οποίους ενθαρρύνουν να βρουν το Πρωτόκολλο να το τυπώσουν, να το έχουν μαζί τους και να το δείχνουν στους παροχείς ιατρικών υπηρεσιών. Επίσης, καλούν για την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και την εξασφάλιση της επίβλεψης της εφαρμογής αυτής από κάποιον φορέα.

 

Αποχώρηση Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού

Με αφορμή την αποχώρηση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού λόγω λήξης της θητείας της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ευχαρίστησε εκ μέρους της Επιτροπής την κ. Κουρσουμπά για την προσφορά της σε αυτόν τον θεσμό, μέσα από το δικό της πάθος, τη δική της δέσμευση, τη σωστή προσέγγιση των θεμάτων.

«Έχουν κερδίσει πάρα πολλά τα παιδιά μας από τον θεσμό αυτό, ο οποίος δεν μπορεί να μην συνδέεται με το πρόσωπο της κ. Κουρσουμπά», είπε.

Η κ. Κουκουμά είπε πως όλοι στην Επιτροπή έχουν εκφράσει τις ευχαριστίες προς το πρόσωπο της κ. Κουρσουμπά και την αναγνώριση του ρόλου της, όχι απλώς προς την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού αλλά στην αναγνώριση του σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού. Αυτό που μας ανησυχεί, όπως είπε, είναι ποιος θα διοριστεί για να μπορέσει να συνεχίσει τη δουλειά και τις προσπάθειες της κ. Κουρσουμπά, η οποία έχει ταυτίσει το όνομα της με την προστασία των παιδιών.

Η ίδια η κ. Κουρσουμπά, σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης, είπε πως τόσα χρόνια, δούλεψε με τους συνεργάτες της ενσυνείδητα και έδωσαν το κάθε τι που μπορούσαν. «Νιώθω ικανοποίηση αποχωρώντας ότι έχει γίνει η διαφορά και σήμερα τα δικαιώματα του παιδιού είναι στον δημόσιο διάλογο, ότι έχει γίνει κατανοητό στην κοινωνία ότι τα παιδιά είναι και το παρόν, όχι μόνο το μέλλον, ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ορατά και πρέπει να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη», είπε, και σημείωσε πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού είναι μια ανοικτή πορεία που πάντα πρέπει να προστίθενται.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ τους οποίους θεωρούσε συνοδοιπόρους και υποστηρικτές του θεσμού που υπηρετούσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top