ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2020 από το Υπουργικό

ΚΥΠΡΟΣ: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2020 από το Υπουργικό

Ισοσκελισμένος και πλεονασματικός είναι ο προϋπολογισμός για το 2020, ο οποίος εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως δεν απαιτούνται μέτρα, νέοι φόροι, νέες επιβαρύνσεις.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση στις δαπάνες υγείας που οφείλεται στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε λόγω της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και της λειτουργίας του ΟΚΥΠΥ.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 2,9% οδηγώντας, όπως είπε, στην επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης. Σε σχέση με τα έσοδα της γενικής Κυβέρνησης, αυτά θα ανέλθουν στα 10 δις ευρώ, και οι δαπάνες θα είναι ύψους 9,4 δις ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «πρόκειται για άλλο ένα προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα. Οι κακές εκείνες πρακτικές του παρελθόντος έχουν οριστικά μείνει πίσω».

Σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, πλεονασματικός, δεν απαιτούνται μέτρα, νέοι φόροι, νέες επιβαρύνσεις, ενώ αντιθέτως μέσω του θα είναι εφικτή η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Όπως είπε, έργα υποδομής ενός δισεκατομμυρίου βρίσκονται σε εξέλιξη, προβλέπονται έργα και επενδύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακού μετασχηματισμού συνολικής αξίας πέραν των 250 εκ. ευρώ συνολικά. Επίσης, προϋπολογίζονται ποσά για νέες πολιτικές, όπως η δημιουργία επενδυτικού Ταμείου για χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και η σύσταση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση στις δαπάνες, η οποία είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί και η οποία οφείλεται στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε λόγω της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και της λειτουργίας του ΟΚΥΠΥ.

Όμως, είπε, θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να ξεκινήσει να λειτουργεί σωστά το σύστημα, όπως η τιμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία, και στη συνέχεια μετά τα έτη προσαρμογής 2019 και 2020, θα επανέλθουμε σε μια πιο κανονική βάση και στις δαπάνες υγείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι παρά τις αυξημένες αυτές δαπάνες, ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και πλεονασματικός.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι αυτές τις μέρες είναι στην Κύπρο κλιμάκιο της Τρόικα, θα παρουσιαστούν οι παραδοχές πάνω στις οποίες αυτός ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί και σημείωσε ότι πριν κατατεθεί στη Βουλή θα εξασφαλιστεί η γνώμη και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς για το θέμα των αποκοπών των δημοσίων υπαλλήλων, θέμα που βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο και άμεσο δυνητικό δημοσιονομικό κίνδυνο που μπορεί να κλονίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις από το Brexit στην κυπριακή οικονομία, ο Υπουργός είπε ότι σήμερα έγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση έκθεσης που παρουσίασε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Θα είναι αρνητική εξέλιξη μια έξοδος χωρίς συμφωνία. Όμως, αυτό το ενδεχόμενο είναι σε ένα μεγάλο βαθμό καταστεί το βασικό σενάριο σε ολόκληρη την Ευρώπη, και συνεπώς και τα κράτη και οι επιχειρήσεις έχουν προετοιμαστεί».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που θα καταθέσει πριν από την αποχώρηση του από το Υπουργείο και κληθείς να πει ποιο είναι το μήνυμα του προς τον Υπουργό που θα τον διαδεχθεί, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτός είναι ο έβδομος προϋπολογισμός που με δική μου ευθύνη έχει ετοιμαστεί. Είμαι βέβαιος ότι ο διάδοχος θα είναι απόλυτα σε θέση να κρατήσει σταθερή την πορεία της οικονομίας, χωρίς να χρειάζονται δικές μου εκ των προτέρων συμβουλές», κατέληξε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο διάδοχός του θα έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε νέες ελαφρύνσεις, είπε ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, με πιο σημαντική την αύξηση στη φορολογική απαλλαγή για φυσικά πρόσωπα στο 20%, για συνεισφορές σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, περιλαμβανομένου και του ΓΕΣΥ.

«Αυτό θα δώσει από τη μια ένα κίνητρο για συμμετοχή των εργαζομένων σε τέτοια ταμεία και από την άλλη θα δώσει και μια ανάσα σε μια πολύ διευρυμένη μερίδα των εργαζομένων», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top