ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κυπριακό στην τροχιά της Τουρκίας – Πώς η Άγκυρα βάζει ξανά εμπόδια για επανέναρξη των συνομιλιών - VIDEO

Το Κυπριακό στην τροχιά της Τουρκίας – Πώς η Άγκυρα βάζει ξανά εμπόδια για επανέναρξη των συνομιλιών - VIDEO

Οι τούρκικες πολιτικές, όσο αναφορά στο Κυπριακό, αλλάζουν συνεχώς και μετατρέπονται ούτως ώστε να εκπληρωθεί ο απώτερος στόχος που δεν είναι άλλος από τον πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Του Ανδρέα Πογιατζή

Αυτή τη φορά η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αναχαιτήσει όποια προσπάθεια γίνεται για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Η Άγκυρα επιστράτευσε όλα τα μέσα που διαθέτει για να δημιουργήσει το κλίμα που δεν θα επιτρέπει στον Νίκο Αναστασιάδη και στον  Μουσταφά Ακκιντζί να προχωρήσουν αποφασιστικά σε συνομιλίες.

Μέσω θαλάσσης, φροντίζει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ και δεν δείχνει να ενδιαφέρεται καθόλου για τις προειδοποιήσεις του Αναστασιάδη, πως δεν θα προχωρήσουμε σε συνομιλίες εν μέσω παραβιάσεων στα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου. Ταυτόχρονα, προχωρεί σε σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας στα διεθνή φόρα.

Ωστόσο, η υπόσκαψη της προσπάθειας δεν σταματάει εδώ. Τις τελευταίες μέρες οι Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι, επιτίθενται και υποσκάπτουν τον Μουσταφά Ακκιντζί για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Εντούτοις ο πρόεδρος της Τ/κ κοινότητας δεν φαίνεται να ενοχλείται. Αντίθετα αυτός επιτίθεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατηγορεί πως «συνεχίζει να μην αποδέχεται ακριβώς και ξεκάθαρα την προοπτική της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής», ρίχνοντας την ευθύνη στον Αναστασιάδη για την μη συμφωνία στους όρους αναφοράς.

Κύρια επιδίωξη της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι η παγίωση των τετελεσμένων. Έτσι αναμένεται πως στο μέλλον θα επιτρέψει στους ηγέτες να εμβαθύνουν περισσότερο, να οδηγηθούμε και πάλι σε μια διεθνή διάσκεψη και να «πυρπολήσει» την όλη πρόοδο που θα γίνει, όπως έκανε στο Κραν Μοντάνα, ούτως ώστε να επιρρίψει ξανά τις ευθύνες στην Ε/κ πλευρά.   

Μετά την αποτυχία του Κραν Μοντάνα, η Τουρκία κέρδισε από το πλαίσιο Γκουτέρες, λόγω της ασάφειας του. Το πλαίσιο έδωσε δικαίωμα στην Άγκυρα να ερμηνεύσει το περιεχόμενο όπως θέλει αυτή με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια περίοδος απόδοσης ευθυνών και κατηγοριών για την αποτυχία. Σήμερα και μετά τις επισκέψεις της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζειν Χολ Λουτ, βρισκόμαστε στο σημείο συναρμολόγησης των όρων αναφοράς, οι οποίοι και πάλι μεταφράζονται διαφορετικά από τις δύο κοινότητες.

Εν μέσω όλων αυτών των εξελίξεων, φαίνεται ξεκάθαρα πως η Τουρκία έχει ως κύριο στόχο την αποδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την παγίωση των τετελεσμένων επί του εδάφους με τις αναφορές σε συνομοσπονδία και τον πλήρη έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο και στα ενεργειακά κοιτάσματά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top