ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Αθλητισμός σήμερα

Ο Αθλητισμός σήμερα

Ένα από τα βασικά ζητούμενα για τον Αθλητισμό μιας χώρας, είναι η ορθολογιστική και σύμφωνα με τις αρχές του λειτουργία, καθώς και η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλεται για τη βελτίωση του επιπέδου, τόσο στην κορυφή όσο και στον τομέα ανάπτυξης. Το επίπεδο, ασφαλώς δεν μπορεί να καθορισθεί από έναν συγκεκριμένο τομέα, αλλά αποτελεί τη συνισταμένη πολλών παραγόντων.

Γι’ αυτό άλλωστε, για την ανύψωση του επιπέδου ενεργοποιούνται όλα τα μέσα που διαθέτει ένα Κράτος, είτε αφορά το έμψυχο δυναμικό, είτε τα τεχνολογικά και άλλα επί μέρους μέσα. Βασικό, βέβαια, στοιχείο, στον καθορισμό του αθλητικού επιπέδου αποτελεί και η παράδοση που υπάρχει σε μια χώρα μαζί με το ενδιαφέρον της κοινωνίας.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό γεγονός, που δεν πρέπει να μας διαφεύγει, είναι ότι το αθλητικό γίγνεσθαι, εξαρτάται, σχεδόν απόλυτα, από τις δυνατότητες, οικονομικές και σε ποσοτικό έμψυχο υλικό που διαθέτει μια χώρα. Από εκεί και πέρα το αθλητικό επίπεδο, εξαρτάται από τον τρόπο που αξιοποιούνται οι όποιες δυνατότητες και τη μεθοδολογία που ακολουθείται.

Το ερώτημα, που τίθεται είναι, αν εμείς στην Κύπρο αξιοποιούμε και με ποιον τρόπο τις όποιες δυνατότητες έχουμε και αν έχουμε γνώση των πραγματικών μας δυνατοτήτων. Η απάντηση στο ερώτημα έχει άμεση σχέση με τον προγραμματισμό που γίνεται, αν υπάρχει οργάνωση, αν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, αν τηρούνται οι κανονισμοί και αν υπάρχει προοπτική για εναρμόνιση με τα σύγχρονα δεδομένα.

Τα αθλητικό γίγνεσθαι σε μια χώρα κρίνεται στο γενικότερο επίπεδο και όχι από κάποιες περιστασιακές επιτυχίες. Δηλαδή από την υποδομή, τις εγκαταστάσεις, τη μαζικότητα, την αξιοπιστία, από την ποιότητα των παραγόντων και από το αν βασίζεται σε συγκεκριμένο προγραμματισμό και πλάνο.

Για την πραγμάτωση των πιο πάνω, θεωρούμε ως εξαιρετικό και άξιο αναφοράς το γεγονός της συμπερίληψης του Αθλητισμού στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο μετονομάσθη, πλέον σε Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Και είναι σημαντικό το γεγονός, γιατί επιτέλους, ο Αθλητισμός μας αποκτά θεσμική υπόσταση και τίθεται στο επίκεντρο της γενικότερης Κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής.

Ήδη μέσα στο πλαίσιο αυτά, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Κώστας Χαμπιαούρης, εξήγγειλε την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, η οποία θα κατοχυρωθεί με τη θέσπιση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας που θα περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους του Αθλητισμού μας.

Αποτελεί ευοίωνη προοπτική, η οποία όχι μόνο θα συντηρήσει το σχετικά πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο του αθλητισμού μας, αλλά θα έχει θετικές προεκτάσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας, που είναι και ο απώτερος στόχος του Αθλητισμού.

Η Εθνική Στρατηγική αφορά έναν σχεδιασμό που θα πρέπει να βασίζεται στα συγκεκριμένα, υπάρχοντα δεδομένα και θα καθορίζει με σαφήνεια τους βραχυπρόθεσμους – μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, καθώς και τον τρόπο επίτευξης τους.

Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Χαμπιαούρη, τόσο για την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής όσο και για τη θέσπιση Ενιαίας Αθλητικής Νομοθεσίας, αποτελεί ένδειξη του Κυβερνητικού ενδιαφέροντος για αλλαγή της νοοτροπίας που επικρατεί και ανάδειξη του αθλητισμού ως μέσο ψυχαγωγίας και ελεύθερης απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο ο αθλητισμός ανακτά την αίγλη του ως κοινωνικό αγαθό που προσφέρεται για βελτίωση του ανθρώπινου παράγοντα και κατ’ επέκταση της κοινωνίας γενικότερα. Επιπρόσθετα, η απόφαση και η άμεση εφαρμογή του εθνικού προγράμματος «Αξιολόγηση φυσικής κατάστασης παιδιών σχολικής ηλικίας», τσο οποίο υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της παχυσαρκίας, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς έναν υγιή και ωφέλιμο τρόπο ζωής.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας βρίσκεται στην διαδικασία υιοθέτησης κατευθυντήριων οδηγιών και συστάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για τη Φυσική Δραστηριότητα παιδιών σχολικής ηλικίας, 5 έως 17 ετών.

Οι πιο πάνω καινοτόμες και σύγχρονες εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αποδεικνύουν πολιτική βούληση για αντιμετώπιση του Αθλητισμού στις σωστές του διαστάσεις και αυτό είναι τελικά το ζητούμενο.

Της Κάλλη Χατζηϊωσήφ

* Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

* Πρόεδρος Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός της ΚΟΕ»

* Πρέσβειρα Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού «Be Active»

 

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top