ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδι χωρίς επιστροφή στην Κυπριακή ΑΟΖ – Αναζήτηση συμμάχων για απεμπλοκή από τον Αττίλα

Παιχνίδι χωρίς επιστροφή στην Κυπριακή ΑΟΖ – Αναζήτηση συμμάχων για απεμπλοκή από τον Αττίλα

Το Κυπριακό μπήκε σε μια κρίσιμη καμπή και οι εξελίξεις δεν έχουν επιστροφή. Η εν εξέλιξή τούρκικη εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ, σάστισε τόσο την Κύπρο όσο και τους «συμμάχους» της που θίγονται τα συμφέροντα τους.

Του Ανδρέα Πογιατζή 

Μια από αυτές της χώρες είναι η Γαλλία, η οποία κατέχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 7. Η Γαλλία δήλωσε πολλές φορές στο παρελθόν πως παρέχει πλήρης στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Η Τουρκία διεξάγει εισβολή και δεν ενδιαφέρεται να συνετιστεί με δηλώσεις και υποδείξεις από την Διεθνή Κοινότητα.


Ένας άλλος σύμμαχος στο οποίο μπορεί να ανατρέξει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το Ισραήλ, το οποίο κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο εάν η Τουρκία εδραιώσει τα τετελεσμένα στα θαλάσσια σύνορα. Το Ισραήλ δεν έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα, κυρίως λόγω του Παλαιστινιακού προβλήματος, αλλά και επειδή οι δύο χώρες επιζητούν τον έλεγχο στην περιοχή προβάλλοντας τα επιχειρήματα τους για ασφάλεια, τα οποία είναι αλληλοσυγκρουόμενα.
Ο μεγαλύτερος σύμμαχος που θα μπορούσε να έχει η Κύπρος, είναι οι ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατά καιρούς κάνει κάποιες καλές δηλώσεις, μερικές έντονα καταδικαστικές για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Επανέλαβε αρκετές φορές την στήριξη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα δικαιώματα της, ωστόσο όπως γίνετε αντιληπτό η Τουρκία δεν συνετίζεται με υποδείξεις.


Ένα όπλο το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία διά μέσου των συμμάχων της, είναι το εμπάργκο στην Τουρκία, κάτι που φαίνεται να λειτούργησε στο παρελθόν και μεταξύ των Τούρκο – Ρωσικών σχέσεων αλλά και μεταξύ της Άγκυρας και των ΗΠΑ.


Η Τουρκία μπορεί να είναι η υπερδύναμη στην περιοχή, ωστόσο έχει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Ο διακαείς της πόθος για μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή στην περιοχή, αναγκάζει την τουρκική πολεμική μηχανή να γίνει πιο ανταγωνιστική με αποτέλεσμα να είναι εξαρτημένη λειτουργικά από τρίτες χώρες, τόσο κράτη μέλη της ΕΕ όσο και τις δύο υπερδυνάμεις, Ρωσία και ΗΠΑ.
Αυτό θα ήταν ένα καλό όπλο για την Κ.Δ, αφού αν λάβει την απαραίτητη στήριξη και την δέσμευση από τους συμμάχους της, πως θα εφαρμόσουν εμπάργκο ελέω των τουρκικών προκλήσεων σε κράτος μέλος της ΕΕ, τότε ίσως η Τουρκία αποθρασυνθεί


Το Σάββατο 05/10, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑΜάικ Πομπέο, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια. Η τοποθέτηση του Πομπέο για τις τουρκικές προκλήσεις, θα ρίξουν φως όσο αναφορά τις προθέσεις των ΗΠΑ και την στάση τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top