ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εξελίξεις στο Συριακό σε Ηνωμένα Έθνη και Ουάσιγκτον -Ασχολούνταν με τα χημικά...

Οι εξελίξεις στο Συριακό σε Ηνωμένα Έθνη και Ουάσιγκτον -Ασχολούνταν με τα χημικά...

Άκαρπη παρήλθε το πρωί της Παρασκευής (11/10), η προθεσμία που είχε δοθεί (10/10) στα μέλη του Σ.Α. κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, να λάβουν οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους και να δουν αν υπάρχει δυνατότητα να εκδοθεί ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, μετά την τουρκική εισβολή.

Καθώς δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι χώρες – μέλη άλλαξαν στάση, οι διαβουλεύσεις δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα και συζητήθηκε το προγραμματισμένο ζήτημα των χημικών όπλων στη Συρία, όπου εδώ και μήνες υπάρχει αδιέξοδο, λόγω της άρνησης της Κίνας και της Ρωσίας να υπάρξει κάποια αντίδραση του Σ.Α.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος του Σ.Α. Τζέρι Μαντζίλα, ερωτηθείς μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τη βορειοανατολική Συρία και εκτίμησε ότι οι χώρες – μέλη θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσές τους και θα επανέλθουν τη Δευτέρα.

Και η Βρετανίδα πρέσβειρα Κάρεν Πιρς επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τη Συρία.

Το Σ.Α. συγκλήθηκε την Πέμπτη (10/10) κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών μελών του, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να υποβάλλουν χωριστές προτάσεις.

Στην Ουάσιγκτον πληθαίνουν οι κινήσεις στο Κογκρέσο, από όλες τις πτέρυγες, για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Βουλή και η Γερουσία είναι σε διακοπές και θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Πέραν της δικομματικής πρότασης που παρουσίασαν οι γερουσιαστές Γκράχαμ και Βαν Χόλεν, χθες εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου καταδικάζεται η τουρκική εισβολή και εκφράζεται απογοήτευση για την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, 29 ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, με επικεφαλής τη Λιζ Τσέινι. ανακοίνωσαν ότι προτίθενται επίσης να παρουσιάσουν νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν και το καθεστώς του πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες για την ανελέητη επίθεση εναντίον των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ».

Το σοβαρότερο θέμα, πάντως, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ότι μέλη του Κογκρέσου θέτουν θέμα με τη χρήση αμερικανικής κατασκευής F-16 σε βομβαρδισμούς κουρδικών στόχων, με θύματα αμάχους. Κάτι που χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και οδήγησε στην επιβολή εμπάργκο όπλων. Μπροστά σ’ αυτές τις αντιδράσεις, το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε χθεσινή συνομιλία των Υπουργών Άμυνας Έσπερ και Ακάρ, όπου ο Αμερικανός επίσημος ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top