ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί για τους κινδύνους της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί για τους κινδύνους της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε την Παρασκευή (11/10) την Τουρκία να σταματήσει την επίθεσή της στη βόρεια Συρία, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική επιχείρηση να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, να ενισχύσει το "Ισλαμικό Κράτος" και να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.

Όπως ανέφερε στην σημερινή κυβερνητική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ «Σε όλες μας τις δηλώσεις από την Τετάρτη είναι σαφές ότι απορρίπτουμε τη στρατιωτική επέμβαση και δεν συμμεριζόμαστε τους διακηρυγμένους στόχους της Τουρκίας (...) Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση».

Σχετικά με τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πως θα ανοίξει τον δρόμο για την Ευρώπη σε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα του, εάν δεν του επιτραπεί η δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στην βόρεια Συρία, τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να απαντηθεί με στρατιωτική επίθεση.

Ο Ράινερ Μπρόιλ σημείωσε, πάντως, ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει την μεγάλη επιβάρυνση της Τουρκίας με το προσφυγικό και αναφέρθηκε τόσο στην οικονομική βοήθεια που δίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη βούληση να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν διαπιστωθεί ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παρέπεμψε με την σειρά της στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την ΕΕ –μεταξύ αυτών και της Γερμανίας- και υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε το τελευταίο διάστημα επιτακτικά και επανειλημμένα ζητήσει από την Τουρκία να απέχει από μια στρατιωτική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία.

«Τώρα –σημείωσε- η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την στρατιωτική επιχείρηση. Η επέμβαση απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, να ενισχύσει το "Ισλαμικό Κράτος", να οξύνει την αντιπαράθεση Τουρκίας - Κούρδων και να δημιουργήσει τις συνθήκες για νέο προσφυγικό κύμα».

Πρόσθεσε ωστόσο πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, επισημαίνοντας πως «δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν θα συνεχίσουμε να κατονομάζουμε τα προβλήματα και να ασκούμε κριτική όπως μέχρι τώρα».

Σε ό,τι αφορά την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, επισήμανε ότι η πάγια τακτική της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση και ότι δίνεται η ανάλογη εκτίμηση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις συνθήκες ασφάλειας.

Στην περίπτωση πάντως την Τουρκίας "ασκούμε πολύ περιοριστική πολιτική", υπογράμμισε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top