ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΦΙΝΟΥ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

ΚΟΦΙΝΟΥ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου συμμερίζεται την μεγάλη ανησυχία και ενώνει τη φωνή της με τους κατοίκους και όσους άλλους βρίσκονται στην περιοχή της Κοφίνου για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η έντονη δυσωδία και εκπομπή σωματιδίων λόγω καύσης και επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων από εργοστάσια στην περιοχή, και η οποία καταγράφεται σε μελέτη του ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δικαιολογημένα οι εργαζόμενοι, οι διαμένοντες, οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) αλλά και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ανησυχούν και διαμαρτύρονται. Η έντονη δυσοσμία που εκπέμπουν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και καύσης ζωικών αποβλήτων που βρίσκονται πλησίον του Κέντρου,  επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την ανθρώπινη υγεία των περιοίκων, προστίθεται.

«Οι μονάδες εκπέμπουν καρκινογόνες ουσίες λόγω καύσης των αποβλήτων, όπως επίσης και διαρροές υγρών καταλοίπων εντός του οικοσυστήματος.  Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει έντονη δυσοσμία και έκλυση καυσαερίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους διαμένοντες και εργαζόμενους στην περιοχή. Στην μελέτη του ΤΕΠΑΚ αναφέρεται επίσης πως το φρεάτιο συλλογής λυμάτων που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του περιφραγμένου χώρου του ΚΥΦΑΔΠ, θα πρέπει να αναβαθμιστεί, αφού φαίνεται να παρουσιάζει συχνή υπερχείλιση, με αποτέλεσμα την διαρροή ανεπεξέργαστου λύματος στα παρακείμενα τεμάχια» αναφέρεται.

Από την μελέτη του ΤΕΠΑΚ φαίνεται πως εκτός από την οσμή, στον αέρα μεταφέρονται και πτητικές ενώσεις και ρυπογόνες ουσίες επικίνδυνες για την υγεία μέχρι και καρκινογόνες, συμπληρώνεται. Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου καλεί την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα. Το γεγονός ότι δεν έχουν καθοριστεί ακόμα επιτρεπτά όρια για τις περισσότερες πτητικές ενώσεις δεν είναι δικαιολογία για τη μη λήψη άμεσα μέτρων καθώς βλαπτικότητα των ουσιών αυτών μπορεί να αποδειχθεί εκ των υστέρων ιδιαίτερα επιβλαβής και μη αναστρέψιμη για την ανθρώπινη υγεία, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top