ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμοι Λευκωσίας: Στο γραφείο του Προέδρου την Παρασκευή τα αιτήματά για αντιπλημμυρικά έργα

Δήμοι Λευκωσίας: Στο γραφείο του Προέδρου την Παρασκευή τα αιτήματά για αντιπλημμυρικά έργα

Στην κωδικοποίηση των προβλημάτων που προκαλούνται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και στην  καταγραφή όλων των αναγκών, προχώρησαν οι Δήμοι της Μείζονος Λευκωσίας, οι οποίοι την Πέμπτη 31/10 ανακοίνωσαν τα αιτήματά τους για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα υποβάλουν την Παρασκευή 1/11 στην Κυβέρνηση, ζητώντας τη συμμετοχή και τη συνεισφορά της στις δαπάνες, προς αντιμετώπιση και επίλυση των εν λόγω προβλημάτων.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσαν την Πέμπτη 31/10 εννέα Δήμαρχοι της Μείζονος Λευκωσίας τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν σε επίπεδα του 1960 και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές αυξανόμενες ανάγκες των πόλεων και δη τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων, που έχουν γίνει συχνότερα.

Πρόγραμμα ριζικής αναβάθμισης των υποδομών

Ομόφωνα οι Δήμαρχοι ζητούν από το κράτος να υιοθετήσει και να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα ριζικής αναβάθμισης των υποδομών των πόλεων, με αναγκαία αντιπλημμυρικά και οδικά έργα.

Επίσης, ζητούν όπως οριστεί από το κράτος κοινό συντονιστικό όργανο, που σε συνεργασία με τους Δήμους, θα έχει την κεντρική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης σειράς αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία έχουν κατατεθεί και τα οποία εμπίπτουν στα όρια πολλών γειτονικών Δήμων.

Δήμαρχος Έγκωμης

Μιλώντας για το θέμα, ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, τόνισε ότι οι υποδομές δεν αντέχουν, είναι ξεπερασμένες και κάθε φορά που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα κάποιος Δήμος θα υφίσταται το πλήγμα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τύχουν της κατανόησης των αρμοδίων Αρχών, γιατί δεν είναι μόνο ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λύσει το πρόβλημα, αλλά είναι ευθύνη γενικότερα το κράτους.

Σε σχέση με το Δήμο του, είπε ότι η κατασκευή λιμνών κατακράτησης ομβρίων στην περιοχή αεροδρομίου Λευκωσίας και στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης χρήζουν επειγόντως χειρισμού.

Δήμαρχος Αγλαντζιάς

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετρίδης, είπε ότι «ξεκάθαρα χρειάζονται αναβάθμιση οι υποδομές», για να προσθέσει πως «το κράτος πρέπει να παρέμβει και να δώσει και χρηματοδότηση και την εξουσία να προχωρήσουμε είτε σε συνεργασία είτε υπό ένα εποπτικό όργανο, ώστε να μπούμε σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων, που να συνάδει με τα σημερινά δεδομένα και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία φαίνεται ότι θα αυξάνονται όλο και περισσότερο».

Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης υποδομών του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην οδό Καντάρας, τοποθέτηση νέου δικτύου οχετών στη Λεωφόρο Αμμοχώστου και ενίσχυση του δικτύου οχετών σε τμήματα της Λεωφόρου Ομήρου και οδού Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς επίσης ενίσχυση του δικτύου με νέους οχετούς στη Λεωφόρο Λεμεσού.

Δήμαρχος Γερίου

Ο Δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας, ώστε να γίνουν τα έργα που έχουν κωδικοποιηθεί, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται  άλλο οι Δήμοι να μετακυλούν τους φόρους στους Δημότες.

Σε σχέση με το Δήμο του, είπε πως ανάμεσα στα διάφορα προβλήματα προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας δύο γεφυριών στην οδό Πυροΐου και στην οδο Φοινικούδων, καθώς επίσης αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να γίνουν και στην περιοχή Μαζερές.

Επιπλέον, είπε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον κεντρικό δρόμο που ενώνει το Γέρι με την Αγλαντζιά.

Δήμαρχος Τσερίου

Ο Δήμαρχος Τσερίου, Σταύρος Μιχαήλ, εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα ότι το κράτος θα δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και θα βοηθήσει στην επίλυση τους.

Αναφορικά στο Δήμο του, είπε ότι στο πυρήνα Τσερίου δεν υπάρχει πλήρης τοποθέτηση οχετών ομβρίων, ενώ ο ποταμός Κατούρης υπερχειλίζει όταν παρουσιάζονται έντονες βροχοπτώσεις, δημιουργώντας πρόβλημα σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Δήμαρχος Λατσιών

Ο Δήμαρχος Λατσιών, Χρίστος Πιτταρά, είπε πως ο Δήμος του έχει φτιάξει αρκετά έργα από μόνος τους, ωστόσο, δεν  μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ζητώντας τη βοήθεια του κράτους.

«Πρέπει να γίνει κάτι δραστικό, ούτως ώστε να μην συζητούμε και το χρόνου τα ίδια προβλήματα. Είμαι σίγουρος ότι με τη βοήθεια και την αρωγή του κράτους θα γίνει καλύτερη διαχείριση, ώστε να μη ξαναδημιουργηθούν τέτοια προβλήματα», είπε.

Ανέφερε ότι αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Λατσιών είναι, μεταξύ άλλων, η συνέχιση του καναλιού από το γεφύρι του αυτοκινητοδρόμου μέχρι το γεφύρι της οδού Τριπόλεως.

Δήμαρχος Αγίου Δομετίου

Αναφερόμενος στα προβλήματα των πλημμυρών που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην  περιφέρεια του,  ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Κώστας Πέτρου ότι χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, όπως στεγανοποίηση του τμήματος του ποταμού Κλήμου εντός της νεκρής ζώνης και διαμόρφωση του παραπόταμου «Αγίασμα».

Επίσης, ανέφερε ότι χρειάζεται επέκταση και συντήρηση του υφιστάμενου αποχετευτικού συστήματος ομβρίων υδάτων και συντήρηση οχετών, που καταλήγουν στο τμήμα του ποταμού Κλήμου, το οποίο καταλήγει στη νεκρή ζώνη.
 
Δήμαρχος Λακατάμιας


Η Δήμαρχος Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα, είπε πως θεωρεί ότι είναι καιρός να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να έρθει αρωγός προς επίλυση αυτών των προβλημάτων, τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί αναγνωρίζουμε το πρόβλημα».

«Δεν είμαστε απέναντί αλλά μαζί με τους Δημότες, για να απαιτήσουμε μια καλύτερη ζωή», είπε.

Στην περιφέρειά της εντοπίζονται προβλήματα στις περιοχές Ανθούπολης, Αρχαγγέλου και Λακατάμιας, καθώς επίσης και στη Βιομηχανική περιοχή.

Δήμαρχος Ιδαλίου

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, είπε ότι οι Δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που γινόταν πριν 40 χρόνια.

«Φαίνεται», είπε, «ότι όλοι σχεδιασμοί των υποδομών μας πρέπει να αλλάξουν, γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Τα φαινόμενα φαίνεται ότι είναι μόνιμα και θα μας ακολουθούν τα επόμενα χρόνια».

Ζήτησε χρηματοδότηση για αλλαγές και τοποθέτηση μεγαλύτερων οχετών ομβρίων υδάτων και κονδύλια για το καθάρισμα των οχετών.

Δήμαρχος Στροβόλου

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ανέφερε από την πλευρά του πως «πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι την ολοκλήρωση των έργων θα πρέπει οι Δημότες να λαμβάνουν τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα για την προστασία των ιδίων και της περιουσία τους, όπως τον καθαρισμό των σχαρών μπροστά από τις οικίες τους, την τοποθέτηση λαμαρίνων στις οχηματικές εισόδους και τοποθέτηση αντλιών στα υπόγεια τους για την απομάκρυνση των νερών της βροχής».

Σημείωσε ότι οι περιοχές του Δήμου Στροβόλου που χρήζουν σοβαρής υποδομής είναι οι Λεωφόροι Τσερίου και Αθαλάσσας,  οι συμβολή των οδών Χρ. Χ’’Ιωσήφ -Περικλέους, η οδός Αλεξανδρουπόλεως, οι οδοί Ιφιγενείας/Σουσί και οι κυβερνητικοί οικισμοί της περιοχής.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, δεν παρευρέθηκε στη διάσκεψη Τύπου, λόγω κωλύματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top