ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθαρά κέρδη €41.200.000 για το 2014 ανακοίνωσε ο Συνεργατισμός

Καθαρά κέρδη €41.200.000 για το 2014 ανακοίνωσε ο Συνεργατισμός

Καθαρά κέρδη σε ενοποιημένη βάση ύψους €41,2 εκ. ανακοίνωσε ο Συνεργατισμός για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η καθαρή κερδοφορία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προκύπτει παρά την πρόνοια για επιπλέον προβλέψεις οι οποίες ανεβάζουν το σύνολο των συσσωρευμένων προβλέψεων του Οργανισμού στα €2,97 δις. Οι επιπλέον προβλέψεις έρχονται να ενισχύσουν τα ήδη ικανοποιητικά επίπεδα προβλέψεων του Συνεργατισμού όπως αυτά καταγράφηκαν στα τεστ αντοχής που  διενεργήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον Οκτώβριο του 2014.

Κατά τη συγκεκριμένη άσκηση προσομοίωσης ακραίων σεναρίων ο Συνεργατισμός πέτυχε σημαντική επιτυχία, παρουσιάζοντας πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους €331 εκ. στο ακραίο σενάριο. Με βάση τις συσσωρευμένες προβλέψεις κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014 ο δείκτης προβλέψεων προς δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέρχεται στο 44,3% ενώ ο δείκτης προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 40,6%.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €378,4 εκ. σε σχέση με €411,7 εκ την προηγούμενη χρονιά ενώ το σύνολο των καθαρών εσόδων ανήλθε στα €392,3 εκ. σε σχέση με €377,8 εκ. Στις 31/12/2013.

Το κέρδος από εργασίες διαμορφώθηκε στα €192 εκ. σε σχέση με €174,3 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας ετήσια αύξηση 10,15%.

Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 37,4% σε σχέση με 40,6% την περσινή περίοδο, ως αποτέλεσμα των πολύ σημαντικών εξοικονομήσεων που επιτευχθήκαν τόσο στο κόστος προσωπικού όσο και στο σύνολο των άλλων λειτουργικών εξόδων.

Τα λειτουργικά κέρδη του 2014 περιλαμβάνουν έκτακτη χρέωση ύψους €24 εκ. που αφορά έξοδα σχετιζόμενα με το σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης του προσωπικού που εφαρμόστηκε κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Το σύνολο του ισολογισμού ανήλθε στις 31/12/2014 στα €13,94 δις και περιλαμβάνει σύνολο ιδίων κεφαλαίων ύψους €1,25 δις διαμορφώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 13,5%.

Η εποπτική απαίτηση με βάση τους κανονισμούς της ΚΤΚ βρίσκεται στο 8%, σημειώνεται.

Όσον αφορά τα δάνεια και άλλες χορηγήσεις, αυτά ανέρχονται στα €10,1 δις μετά τις προβλέψεις σε σχέση με €10,8 δις την προηγούμενη χρονιά, αποτυπώνοντας την προσπάθεια απομόχλευσης των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέρχονται στα €6,7 δις, ποσοστό 51,1% επί του δανειακού χαρτοφυλακίου ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων βρισκόταν στις 31/12/2014 στο 55,8%. Οι επενδύσεις που κατέχονται μέχρι την λήξη ανέρχονται σε €2,4 δις και περιλαμβάνουν το ομόλογο ύψους €1,5 δις που παραχωρήθηκε από τον ESM για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού τον Απρίλιο του 2014. Το υπόλοιπο ποσό αφορά γραμμάτια του Κυπριακού Δημοσίου (ΚΟΧΑ).

Σχετικά με τις καταθέσεις και άλλους λογαριασμούς πελατών, αυτά ανέρχονται σε €12,4 δις μειωμένες σε σχέση με το 2013 (€13,5 δις), ως αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας και καταγράφεται από την μείωση των εισοδημάτων και την διαδικασία απομόχλευσης των κυπριακών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.  Οι καθαρές εισροές καταθέσεων τους μήνες που ακολούθησαν τη μεγάλη επιτυχία του Συνεργατισμού στα τεστ αντοχής ανήλθαν μέχρι και σήμερα στα €500 εκ.

Ο δείκτης δανείων (μετά τις προβλέψεις) προς καταθέσεις καταγράφηκε κατά την 31/12/2014 στο πολύ υγιές 81,6% γεγονός που επιτρέπει στον Συνεργατισμό να προσφέρει νέες ωφέλιμες χρηματοδοτήσεις στην οικονομία.

Στο τέλος του 2014 ο Συνεργατισμός διατηρούσε 2.703 θέσεις εργασίας ενώ τα μέλη και πελάτες του είχαν στην διάθεση τους το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων με 292 σημεία εξυπηρέτησης Παγκύπρια.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού Νικόλας Χατζηγιάννη είπε ότι «Το 2014 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τον Συνεργατισμό, αφού μεταξύ άλλων ολοκληρώθηκαν οι συγχωνεύσεις των 93 ΣΠΙ σε 18 νέες οντότητες, είχαμε την πολύ μεγάλη επιτυχία των τεστ αντοχής για τον Συνεργατισμό και ολοκληρώθηκε η χρονιά με σημαντική κερδοφορία η οποία υποστηρίζεται από ένα στιβαρό ισολογισμό με επάρκεια προβλέψεων, ισχυρή κεφαλαιουχική βάση και άνετη ρευστότητα.”

Τα δεδομένα αυτά, συνέχισε, “μας επιτρέπουν να στηρίξουμε με έμπρακτο και μετρήσιμο τρόπο την κυπριακή οικονομία, στην προσπάθεια που καταβάλλει για επάνοδο στην ανάπτυξη, όπως ήταν οι πρόσφατες πολύ σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων που έχουμε ανακοινώσει σε όλο το φάσμα των δανείων μας. Είδαμε επίσης με μεγάλη ικανοποίηση να επανέρχεται η εμπιστοσύνη των πελατών/μελών μας αγκαλιάζοντας αυτή την προσπάθεια με σημαντική εισροή νέων καταθέσεων.”

Καταλήγοντας, ευχαρίστηκε τις χιλιάδες των πελάτων/μελών μας για τη θετική ανταπόκρισή τους στην νέα αυτή προσπάθεια, καθώς επίσης και την μεγάλη οικογένεια του Συνεργατισμού για το σημαντικό έργο που επιτελεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top