Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Αγόρευσε για την Helector η ΚΑ στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου – ΧΥΤΥ Κόσιης

15.11.2019
09:54
Αστυνομικό Ρεπορτάζ

Πραγματοποιήθηκε στις 14/11 αντί στις 15/11 που ήταν προγραμματισμένη η τελική αγόρευση της κατηγορούσας αρχής που εκπροσωπείται από τον Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου - ΧΥΤΥ Κόσιης, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Στη δικάσιμο, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, αγόρευσε για την κατηγορούμενη εταιρεία Helector Cyprus Ltd ,ενώ για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους είχε αγορεύσει σε προηγούμενη δικάσιμο.

Ο κ. Κέκκος αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο στη διάπραξη όλων των αδικημάτων που είχε η Helector Cyprus Ltd, η οποία αποτελούσε, όπως είπε, θυγατρική εταιρεία της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., η οποία ήταν η μοναδική μέτοχος της κατηγορούμενης Helector Cyprus Ltd . Τόσο το ΧΥΤΑ Πάφου όσο και το ΧΥΤΥ Κόσιης, κατακυρώθηκαν για να κατασκευαστούν και λειτουργήσουν σε δύο κοινοπραξίες.

Όπως είπε, η μαρτυρία για χρηματισμό των κατηγορουμένων από την κατηγορούμενη εταιρεία Helector Cyprus Ltd προέρχεται από την ίδια την εταιρεία, η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να παρουσιαστεί από αυτουργός των αδικημάτων, ως θύμα.

Ο κ. Κέκκος ανέφερε πως η εν λόγω υπόθεση αναδείχθηκε μέσω υπαλλήλου της Helector , ο οποίος αποκάλυψε τις παράνομες πράξεις που σχετίζονται με χρηματισμούς και εικονικά τιμολόγια που διαπράττονταν από την κατηγορούμενη εταιρεία , μέσω αξιωματούχων και υπαλλήλων της.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, οι αποκαλύψεις έγιναν από τον Μιχάλη Μιχαήλ προς τον Δήμαρχο Πάφου, ο οποίος έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία, σχετικά με τα όσα του αποκάλυψε ο ίδιος. Η Αστυνομία ξεκίνησε την διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία εν τέλει κατέληξε ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο κ. Κέκκος σημείωσε πως μαρτυρία εναντίον της εταιρείας δόθηκε από τους Διευθυντές της τον Ιωάννη Κοκότση τον Αθανάσιο Κατρή, τον μάρτυρα κατηγορίας 79 και τον μάρτυρα κατηγορίας 78 μηχανικό στα έργα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης οι οποίοι, όπως είπε, αποκάλυψαν όλα τα πρόσωπα που είχαν χρηματιστεί από τους ίδιους, για λογαριασμό της Helector, αλλά και από τη νυν λογίστρια της εταιρείας Π. Μαππούρα, καθώς και από ακόμη δύο μάρτυρες.

Ο κ. Κέκκος στην αγόρευση του ανέφερε πως στις 6/5/2009 η Helector υπέγραψε με την κατηγορούμενη N.E MIDORIACO LTD προσφορά υπηρεσιών στο ΧΥΤΑ Πάφου έναντι αμοιβή €1.500 μηνιαίος πλέον ΦΠΑ με 10% αύξηση κατά έτος για διάρκεια 3 ετών το οποίο αποτελεί παραδεκτό γεγονός. Την εν λόγω συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Ηelector , ο Γιαννακόπουλος.

Ο Γιαννακόπουλος, κατά την διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής, διαπραγματευόταν είπε η ΚΑ , με το Υπουργείο Εσωτερικών και τις τοπικές αρχές της Πάφου για την καταβολή των δεδουλευμένων από τις υπερσυμβατικές ποσότητες του ΧΥΤΑ Πάφου, εκ μέρους της κοινοπραξίας και της Helector, που λειτουργούσε το έργο και εισέπραττε τα δεδουλευμένα.

Πρόσθεσε πως οι Γιαννακόπουλος και Κοκότσης είχαν δικαίωμα υπογραφής των επιταγών, που εκδίδονταν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Helector, καθώς και ο Μπόμπολας για μεγάλα ποσά απαιτείτο τόσο η δική του υπογραφή, όσο και του εκάστοτε διευθυντή της κατηγορούμενης εταιρεία Helector Cyprus Ltd .

Επιπρόσθετα συνέχισε, η Helector υπέγραψε συμφωνία παροχής υπηρεσιών με την BALOM ESTABLISHMENT LIMITED , την οποία υπέγραψε εκ μέρους της εταιρείας ο Λεωνίδας Μπόμπολας, ως Διευθυντής της.

Υπενθυμίζεται είπε, ότι βάσει αυτής της συμφωνίας εκδόθηκαν τεκμήρια μέσω των οποίων δόθηκαν οι μίζες στους Δημήτρη Πατσαλίδης , στον Κ6 και στον Σ. Βέργα. Τα πιο πάνω συνέχισε η ΚΑ είναι μόνο ένα μέρος της μαρτυρίας σε ότι αφορά την εμπλοκή των πιο πάνω προσώπων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Helector Cyprus Ltd . Από τα πιο πάνω σημείωσε ο κ. Κέκκος προκύπτει ότι τα εν λόγω πρόσωπα συνομολογούσαν συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους και για λογαριασμό της κατηγορούμενης εταιρείας .

Ο κ. Κέκκος ανέφερε πως οι Κατρής, Γιαννακόπουλος, Κοκότσης αποτελούσαν τον ιθύνοντα νου της Helector και άρα οι παράνομες δραστηριότητες τους μπορούν να αποδοθούν σε αυτήν.

Είναι αυτοί συνέχισε που λάμβαναν τις αποφάσεις και δέσμευαν την εταιρεία σε όλες τις δραστηριότητες της. Δηλαδή οι αξιωματούχοι που υπέγραψαν τις πιο πάνω συμφωνίες, τις οποίες η Helector ουδέποτε αμφισβήτησε ότι την δεσμεύουν. Το ίδιο δεσμευτικές είναι για την Helector οι αποφάσεις και οι ενέργειες τους σε σχέση με τις μίζες. Με την μαρτυρία των Κατρή, Γιαννακόπουλου, Κοκότση και Bagleh, διαφάνηκε πλήρως, όπως ανέφερε η ΚΑ, ποιοι λάμβαναν τις αποφάσεις για την κατηγορούμενη εταιρεία, και ποιοι ενεργούσαν προς υλοποίηση τους.

Τις αποφάσεις λάμβαναν, συνέχισε, σε ό,τι αφορά τις μίζες, ο Κατρής με τον Μπόμπολα, σε συνεργασία με τους διευθυντές Κοκότση και Γιαννακόπουλο, που ανέλαβαν να παραδώσουν τις μίζες στους κατηγορούμενους, εκ μέρους της Helector. Κατ’ επέκταση, πρόσθεσε, η ποινική ευθύνη των εν λόγω φυσικών προσώπων επεκτείνεται και στην εταιρεία. Ο κ. Κέκκος επεσήμανε δε, πως το γεγονός ότι κάποια ποσά που δόθηκαν ως μίζες είχαν διοχετευθεί από την μητρική εταιρεία, δεν απαλλάσσει από τα αδικήματα την Helector .

Όπως διεφάνηκε από τη μαρτυρία, αυτό έγινε λόγω του ότι για κάποιο χρονικό διάστημα, επί εποχής Γιαννακόπουλου, η κατηγορούμενη εταιρεία αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας.

Eπιπρόσθετα ο κ. Κέκκος χαρακτήρισε σημαντική επί του ζητήματος ως προς την λειτουργία/διοίκηση της Helector και της μητρικής της τη μαρτυρία του Αθανάσιου Κατρή .

Ο κ. Κέκκος εξέφρασε επίσης την θέση ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η Helector μέσω Γιαννακόπουλου, μετά από απόφαση του Κατρή και Μπόμπολα, έδωσε το ποσό των €310.000 ως μίζα στο Βέργα. Η μίζα δόθηκε για να προωθήσει ο Βέργας την αποπληρωμή των καθυστερημένων οφειλών του ΧΥΤΑ Πάφου προς την κατηγορούμενη εταιρεία, συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το χρηματισμό Βέργα από Κοκότση, ο κ. Κέκκος είπε πως μετά την αποχώρηση Γιαννακόπουλου από τη θέση του διευθυντή της Helector, ο Κοκότσης, ;Eδωσε στο Βέργα €483.600. Συγκεκριμένα,- όπως είπε- ο Βέργας πήρε από Γιαννακόπουλο και Κοκότση συνολικά €793.600.

Η Κατηγορούσα Αρχή αφαίρεσε είπε ο κ. Κέκκος από το εν λόγω ποσό €30.000, οι οποίες δόθηκαν στον Βέργα για την προεκλογική του εκστρατεία και δεν το συμπεριέλαβε στο ποσό των μιζών για το έργο του ΧΥΤΑ Πάφου, με αποτέλεσμα να του καταλογίσει το ποσό των €766.600).

Πρόσθεσε δε, πως ο χρηματισμός του Βέργα από τον Κοκότση ήταν η συνέχεια της προαναφερόμενης συμφωνίας μεταξύ Βέργα και Κατρή. Ο Βέργας σημείωσε, παραδέχθηκε ότι έλαβε και από τον Κοκότση μίζες, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες.

Επιπρόσθετα ο κ. Κέκκος ανέφερε πως οι αξιωματούχοι της Helector , που πήραν την απόφαση για χρηματισμό του Βέργα, ενέχονται όλοι προσωπικά στην διάπραξη των αδικημάτων και η συμπεριφορά τους αυτή μπορεί να αποδοθεί στην εταιρεία, με βάση τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.

Είναι θέση μας συνέχισε, ότι ο Αθανάσιος Κατρής , ομολόγησε ότι αυτός μαζί με τον Λ. Μπόμπολα είχαν αποφασίσει να χρηματίσουν τους κατηγορούμενους για τους λόγους που έχουν ήδη προαναφερθεί. Το Δικαστήριο συνέχισε, θα πρέπει να αποδεχθεί την μαρτυρία του προς στοιχειοθέτηση των αδικημάτων που αντιμετωπίζει η Helector .

Ο κ. Κέκκος εξέφρασε την θέση ότι οι ανακριτές έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για διαλεύκανση της υπόθεσης και το ανακριτικό έργο το οποίο παρήχθη δεν επηρέασε δυσμενώς την υπεράσπιση των κατηγορουμένων ούτε έθεσε αυτούς σε μειονεκτική θέση έναντι της Κατηγορούσας Αρχής. Η μαρτυρία που προέκυψε εναντίον των κατηγορουμένων είπε, ήταν καταπελτική ως προς τον χρηματισμό τους από την κατηγορούμενη εταιρεία Helector , μέσω αξιωματούχων της, που δεν μπορεί να ανατραπεί με τα όσα ισχυρίζεται η υπεράσπισης ότι δεν έγιναν από πλευράς ανακριτών, συμπλήρωσε.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 14 Ιανουαρίου 2020 , ημερομηνία κατά την οποία το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του .

KYΠΕ