Χάρη από τον Τραμπ σε αξιωματικούς που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου

Χάρη από τον Τραμπ σε αξιωματικούς που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου

Χάρη απένειμε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δύο αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού που κατηγορούνταν πως διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ.

Eνώ αποκατέστησε στον βαθμό του έναν τρίτο, διοικητή διμοιρίας μιας από τις διακλαδικές μονάδες των ειδικών δυνάμεων που τυπικά υπάγονται στο ναυτικό — των SEALs — που κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, κίνηση που επικριτές του θεωρούν πως υπονομεύει την αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη και στέλνει το μήνυμα πως οι ωμότητες σε πεδία μαχών είναι αποδεκτές.


Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ ανακοινώθηκε παρά το ότι φέρονται να πρόβαλαν ενστάσεις τόσο ο επικεφαλής του Πενταγώνου, όσο και αξιωματικοί των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. Υπέρ της απόφασης αντίθετα τάσσονταν πολλοί συντηρητικοί, ιδίως κοινοβουλευτικοί που υποστηρίζουν σθεναρά τον Ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Οι τρεις υποθέσεις, του ανθυπολοχαγού Κλιντ Λόρενς, του ταγματάρχη Μάθιου Γκόλσταϊν και του Έντουαρντ Γκάλαγκερ, δεν σχετίζονται. Οι δύο εκτυλίχθηκαν στο Αφγανιστάν (2013, 2010), η τρίτη στο Ιράκ (2017). Ο Τραμπ είχε ήδη εκφράσει την υποστήριξή του προς τους στρατιωτικούς, μέσω Twitter κι όχι μόνο.


Ο Γκάλαγκερ απαλλάχθηκε από την κατηγορία της δολοφονίας αμάχου νωρίτερα φέτος, αλλά κρίθηκε ένοχος για λιγότερο σημαντικές κατηγορίες και του επιβλήθηκε στέρηση βαθμού. Ο Τραμπ τον αποκατέστησε.

Ο Γκόλσταϊν ανέμενε να δικαστεί για φόνο, ενώ ο Λόρενς εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών για δύο δολοφονίες. Και στους δυο απονεμήθηκε πλήρης προεδρική χάρη.

Η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του Τραμπ, ανάμεσά τους ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, εναντιώνονταν στην απονομή χάριτος, επιχειρηματολογώντας ότι θα υπονόμευε τη στρατιωτική δικαιοσύνη και θα αποτελούσε λαθεμένο παράδειγμα.

Νωρίτερα φέτος ο Τραμπ απένειμε χάρη σε αξιωματικό του στρατού που εξέτισε ποινή φυλάκισης για φόνο στο Ιράκ και είχε απελευθερωθεί υπό περιοριστικούς όρους.

Απο: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Χρίστος Κληρίδης στο «T»:  «Η ΔΗΜΑΛ δεν είναι διάττων αστέρας» - «Επικρατεί μετριότητα σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης του τόπου»

Χρίστος Κληρίδης στο «T»: «Η ΔΗΜΑΛ δεν είναι διάττων αστέρας» - «Επικρατεί μετριότητα σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης του τόπου»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αλλαγής (ΔΗΜΑΛ), Χρίστος Κληρίδης, σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Themaonline, καταθέτει μια ιδιαίτερα αιχμηρή και πολυεπίπεδη παρέμβαση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο. Με βασικό άξονα τη διαπίστωση περί «γενικευμένης μετριότητας» στη διακυβέρνηση, ασκεί έντονη κριτική σε κρίσιμους τομείς, όπως η δικαιοσύνη, η άμυνα, η ενεργειακή πολιτική και η διαχείριση της ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι το κόστος των λαθών μετακυλίεται στον πολίτη.

BEST OF TOTHEMAONLINE