ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π.Παυλόπουλος:Τα στρατεύματα κατοχής παραβιάζουν το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο - Χρέος της ΕΕ η άμεση αποχώρηση τους

Π.Παυλόπουλος:Τα στρατεύματα κατοχής παραβιάζουν το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο - Χρέος της ΕΕ η άμεση αποχώρηση τους

Η άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και ο τερματισμός της προσφυγιάς και του εποικισμού είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι αρχές και οι αξίες, τις οποίες οφείλει να υπερασπιστεί, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, επισκέφθηκε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και αφού έτυχε ενημέρωσης από τον Διοικητή της Δύναμης Συνταγματάρχη κ. Θεοδώρου, ξεναγήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο και στη συνέχεια μίλησε στους οπλίτες της ΕΛΔΥΚ.

“Η σημερινή επίσκεψη μου στην ΕΛΔΥΚ σημαίνει τον φόρο τιμής, τον οποίο αποτείνει ο ελληνικός λαός και η πολιτική του ηγεσία στη μνήμη όλων των ηρώων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά της Κύπρου” είπε ο κ. Παυλόπουλος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στην ηρωική θυσία του λοχαγού Σωτήρη Σταυριανάκου στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ κατά την εισβολή του Αττίλα.

Σημείωσε ότι “σήμερα η ΕΛΔΥΚ, μαζί με τις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις, υπερασπίζεται το έδαφος της Κύπρου απέναντι στα στρατεύματα κατοχής και εθνικός στόχος και σκοπός της είναι να είναι εδώ μέχρι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής, να πάψουν να υπάρχουν κατεχόμενα και να πάψουν να υπάρχουν πρόσφυγες. Ο αγώνας της ΕΛΔΥΚ με τις Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις είναι κοινός. Αυτό, άλλωστε, υποδηλώνει το σήμα, ας το πω έτσι, της ΕΛΔΥΚ όπως προκύπτει από τη ρήση του Ηροδότου «το όμαιμον, ομόγλωσσον, ομόθρησκον και ομότροπον». Και οι δύο στο ομότροπον. Ο αγώνας είναι κοινός. Αγώνας του Ελληνισμού για την ελευθερία, αγώνας του Ελληνισμού για την εμπέδωση του διεθνούς δικαίου, αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου”.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι η ΕΛΔΥΚ και οι Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις υπερασπίζονται το έδαφος της Κύπρου, το οποίο όμως είναι έδαφος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Τα στρατεύματα κατοχής παραβιάζουν το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό ας γίνει αντιληπτό από τους εταίρους μας ότι η άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και ο τερματισμός της προσφυγιάς εδώ στην Κύπρο, όπως και ο τερματισμός της αποτρόπαιης μορφής του εποικισμού είναι χρέος όχι μόνο δικό μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αυτές είναι οι αρχές και οι αξίες, τις οποίες εκείνη οφείλει να υπερασπιστεί. Της το υπενθυμίζουμε όπως εμείς τηρούμε όλες μας τις υποχρεώσεις, πρέπει να τηρούν και τις δικές τους, γιατί αυτό είναι το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο αυτή βαδίζει και πρέπει να βαδίζει προς την πραγματική της θεσμική τελική ενοποίηση” σημείωσε.

Από πλευράς του ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν ήταν “μόνο συμβολική”, αλλά “μια ισχυρή έκφραση της αταλάντευτης βούλησης της Ελλάδας να παραμείνει ο βασικός εγγυητής της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τον κοινό μας αμυντικό σχεδιασμό και υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα όχι μόνο της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top