ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα αποτελεί υποχρέωση της ΚΔ ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας

Η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα αποτελεί υποχρέωση της ΚΔ ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας

Η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο ως χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ως συμβαλλόμενου μέλους της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, κατά την παρουσίαση του προσχεδίου της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ,  η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα στοχεύει στη διατήρηση και την αειφόρο χρήση της βιοποικιλότητας, καθώς και στον ισότιμο και δίκαιο καταμερισμό των ωφελειών που προκύπτουν από τη χρησιμοποίηση των γενετικών πόρων ενώ τα συμβαλλόμενα μέρη καλούνται να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές, σχέδια ή προγράμματα, για την επίτευξη των στόχων της Σύμβασης, είπε ο κ. Καδής.

Η Κύπρος, πέρα από τις συμβατικές της υποχρεώσεις που έχει ως μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ για προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, έχει ιδιαίτερους λόγους για την ανάπτυξη και εφαρμογή της δικής της σχετικής Στρατηγικής, σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «η χώρα μας, χαρακτηρίζεται από τον πλούσιο βιολογικό της πλούτο, ο οποίος αντικατοπτρίζεται στη μεγάλη ποικιλία ειδών και οικοτόπων που φιλοξενεί. Έχει μάλιστα το αποκλειστικό προνόμιο να φιλοξενεί είδη και οικοτόπους που εμφανίζονται αποκλειστικά στην επικράτειά της, αποτελώντας μοναδικά στοιχεία της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς».

«Ως Πολιτεία αλλά και ως κοινωνία, έχουμε την ηθική και συμβατική υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη βιοποικιλότητα του τόπου μας. Το στόχο αυτό, φιλοδοξεί να επιτύχει η Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο, προσχέδιο της οποίας παρουσιάζεται σήμερα», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας ότι η μελέτη για τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα της Κύπρου είχε ήδη συνταχθεί από το 2012, με συντονιστή τη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick της οποίας ήταν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος ενώ σε αυτοί συμμετείχαν επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Κύπρου και του εξωτερικού και ΜΚΟ.
 
Το 2018 ακολούθησε η επικαιροποίηση της Στρατηγικής, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, σημειώνοντας ότι «η σημερινή παρουσίαση αποτελεί την κορύφωση αυτών των προσπαθειών και οι εισηγήσεις που θα προκύψουν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου για τη Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο κατά την επόμενη δεκαετία».

«Η Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Κύπρο αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή και να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον που αρμόζει στην αξιοπρέπεια και τις ευαισθησίες τόσο της δικής μας, όσο και των μελλοντικών γενεών», είπε και καταλήγοντας εξέφρασε τα συγχαρητήριά του και τις ευχαριστίες του σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στους οργανισμούς και στα άτομα που συμμετείχαν τόσο στη διαμόρφωση της αρχικής μελέτης για τη Στρατηγική όσο και στην επικαιροποίησή της.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top