ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Ιστορικός συμβιβασμός για απαλλαγή από την κατοχή

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Ιστορικός συμβιβασμός για απαλλαγή από την κατοχή

Μόνο μέσα από έναν ιστορικό συμβιβασμό θα απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και τους εθνικούς κινδύνους, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, είπε ότι ο ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε τους αγωνιστές πως το κόμμα θα εργαστεί και θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του για επανένωση του τόπου με μια λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού, αλλά έχοντας και την ιστορική επίγνωση πως ο χρόνος εργάζεται εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Τους εκφράσαμε είπε, την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας για τα όσα πρόσφεραν στον τόπο και για το ότι κρατούν άσβεστη στη μνήμη των τωρινών και επόμενων γενιών το πνεύμα του αγώνα ΕΟΚΑ 55-59.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η πραγμάτωση για μας του μεγάλου οράματος που έχουμε για τον τόπο μας διέρχεται μέσα από την προσπάθεια επανένωσης της κατεχόμενης Κύπρου.

“Για μας δεν πρόκειται να υπάρξει συμβιβασμός εκείνοι από εκεί και εμείς από εδώ. Θεωρούμε εθνική αυτοχειρία να οδηγηθούμε να έχουμε σύνορα με την Τουρκία εντός της Κύπρου” είπε.

Αφού σημείωσε ότι σέβεται τη στάση του ιδεατού που τηρούν οι αγωνιστές μας, κάτι που καταδεικνύει τη συνέπειά τους, είπε ότι την ίδια ώρα, “με τον απόλυτο σεβασμό που τρέφουμε προς αυτούς θεωρούμε πως πρέπει να μας κατανοήσουν πως στην προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από την κατοχή πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο του εφικτού μέσα από ένα ιστορικό συμβιβασμό που θα επανενώνει τον τόπο διασφαλίζοντας και τις τωρινές και τις επόμενες γενιές”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα έχουν συχνές επαφές με τους αγωνιστές για να τους ενημερώνουν για την πορεία του Κυπριακού.

“Τους θέλουμε κοινωνούς σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια επανένωσης του τόπου”, είπε, προσθέτοντας ότι λύση δύο κρατών ή διχοτόμηση ή τσιμέντωμα του στάτους κβο δεν βρίσκει υποστηρικτή τον ΔΗΣΥ.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει την προσπάθεια που πιθανόν να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα με την επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Ειντε, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι θα στηρίξουμε την προσπάθεια για να σπάσουμε το αδιέξοδο και θα στηρίξουμε την προσπάθεια μέσα από τις συνομιλίες για έναν ιστορικό συμβιβασμό.

“Μόνο μέσα από έναν ιστορικό συμβιβασμό θα απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και τους εθνικούς κινδύνους”, είπε.

Στις δηλώσεις του, ο Θάσος Σοφοκλέους, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59 είπε ότι ενημερώθηκαν από τον κ. Νεοφύτου για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κυπριακό.

“Χωρίς να παραγράφουμε τα ιδανικά μας και το όραμά μας, ασφαλώς ούτε αεροβατούμε, ούτε δημαγωγούμε, είμαστε γνώστες της κατάστασης και πλήρως ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα και τους κινδύνους που διατρέχουμε και θα βοηθήσουμε και στον τομέα αυτό ώστε να μπορέσουμε να εξέλθουμε από τα αδιέξοδα, να βοηθήσουμε την πολιτική ηγεσία του τόπου να χειριστεί το πρόβλημα με τον πρέποντα πατριωτισμό και την πρέπουσα ευθύνη” κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top