ΔΙΕΘΝΗ

Το Συμβούλιο εγκρίνει προσωρινή συμφωνία για επαναχρησιμοποίηση νερού για γεωργική άρδευση

Το Συμβούλιο εγκρίνει προσωρινή συμφωνία για επαναχρησιμοποίηση νερού για γεωργική άρδευση

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκριναν την Τετάρτη 18/12 την προσωρινή συμφωνία που είχε επιτευχθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με κανονισμό που θα διευκολύνει τη χρήση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για γεωργική άρδευση.

Με την έγκριση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του κανονισμού, ο οποίος σχετίζεται με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και συνάδει με την κυκλική οικονομία. Ο Κανονισμός θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα του νερού και θα παροτρύνει την αποδοτική χρήση του. "Η εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού για την άρδευση των αγρών, ιδίως σε περιόδους καύσωνα και σοβαρής ξηρασίας, μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή απωλειών συγκομιδής και έλλειψης τροφίμων", αναφέρει το Συμβούλιο.

Δεδομένου ότι οι γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες διαφέρουν πολύ από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίζουν ότι δεν ενδείκνυται η επαναχρησιμοποίηση νερού για γεωργική άρδευση σε τμήμα ή στο σύνολο της επικράτειάς του. Τα Κ-Μ μπορούν επίσης να αποφασίζουν να χρησιμοποιούν το νερό από ανάκτηση για άλλες χρήσεις, όπως η επαναχρησιμοποίηση βιομηχανικών υδάτων και για λόγους που σχετίζονται με την αναψυχή και το περιβάλλον.

Η πρόταση περιλαμβάνει αυστηρές απαιτήσεις για την ποιότητα του επαναχρησιμοποιούμενου νερού και τον έλεγχό του ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

"Η εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων χάρη στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων θα αποτελέσει αντικείμενο γενικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης στα κράτη μέλη όπου χρησιμοποιείται νερό από ανάκτηση για γεωργική άρδευση", αναφέρει το Συμβούλιο.

Τέλος η Κομισιόν οφείλει να αξιολογεί την ανάγκη επανεξέτασης των στοιχειωδών απαιτήσεων ποιότητας του επαναχρησιμοποιούμενου νερού, με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της εφαρμογής του κανονισμού ή κάθε φορά που το απαιτούν οι νέες τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top