ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΗΚΟ: Όχι στα νομοσχέδια των εκποιήσεων αν δεν γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες μας

ΔΗΚΟ: Όχι στα νομοσχέδια των εκποιήσεων αν δεν γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες μας

Οι τράπεζες έχουν στα χέρια τους εργαλεία για να εισπράξουν τα χρήματα τους, ενώ αντίθετα, οι δανειολήπτες δεν έχουν κανένα τρόπο να προστατευτούν.

Το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα κυβερνητικά νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας ή οποιοδήποτε άλλο που θα αφορά τις τράπεζες εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες που προτείνει.

“Η αναστολή του Νόμου των εκποιήσεων δεν έχει αναστείλει τα χρέη. Τα χρέη αυξάνονται συνεχώς και αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με αναδιαρθρώσεις και διαγραφές. Γι αυτό το λόγο, η ψήφιση και η εφαρμογή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, συνέχισε. Ταυτόχρονα, είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει υποβάλει “συγκεκριμένες, ορθές και λογικές τροπολογίες που θα το καταστήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικό για τον κόσμο”.

Τροπολογίες ΔΗΚΟ

Μεταξύ άλλων, οι τροπολογίες που προτείνει το κόμμα αφορούν  αναφορικά με τη διαγραφή χρεών τη βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη διαγραφή χρεών για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, την αύξηση του ορίου διαγραφής δανείου από τις €15.000 στις €25.000,  και το ποσό των €25.000 να μην είναι πλαφόν, αλλά να μπορούν όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια να διαγράψουν αυτό το ποσό, έστω και εάν το χρέος ξεπερνά τις 25.000. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι αν κάποιος χρωστά €30.000 θα μπορεί να διαγράψει τις πρώτες €25.000 και να χρωστά πλέον μόνο τις €5.000.

Σε ό,τι αφορά τους εγγυητές, είπε ότι το ΔΗΚΟ εισηγείται να μην μπορεί να προχωρήσει τράπεζα εναντίον εγγυητή με δικαστικά μέτρα, αν πρώτα δεν έχει εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα μέτρα εκτέλεσης εναντίον του πρωτοφειλέτη, ενώ στην περίπτωση που θα υπάρξει πλεόνασμα από την πώληση υποθηκευμένου ακινήτου, δηλαδή, η τιμή πώλησης θα ξεπερνά το ποσό της δηλωθείσας αξίας την οποία δήλωσε ο πιστωτής στην «δήλωση ευθύνης εγγυητών», το πλεόνασμα δεν θα το εισπράττει η τράπεζα αλλά θα χρησιμοποιείται για την εξόφληση του χρέους και τη μείωση της ευθύνης του εγγυητή.

Επίσης, εισηγείται όπως ο εγγυητής θα πρέπει ρητά να δικαιούται να αμφισβητεί την «αγοραία αξία» που παρουσιάζει ο πιστωτής στη σχετική «δήλωση ευθύνης του εγγυητή».

Αναφορικά με την αμφισβήτηση του χρέους, είπε ότι το ΔΗΚΟ προτείνει όπως στη δικαστική διαδικασία αναγκαστικής αναδιάρθρωσης, εταιρείας ή προσώπου, να παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να ελέγχει το ύψος του δανείου και να κηρύττει παράνομες χρεώσεις που δεν συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία (π.χ. παράνομους τόκους υπερημερίας).

Για την προστασία κύριας κατοικίας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για το ΔΗΚΟ πρέπει  να αυξηθεί το ποσό προστασίας από τις €250.000 στις €300.000 αξίας ακινήτου και από τις €300.000 στις €350.000 συνολικού χρέους.

“Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ξεκάθαρα και με ευθύτητα πως αν δεν γίνουν αποδεκτές αυτές οι τροπολογίες, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τα Κυβερνητικά νομοσχέδια για το Πλαίσιο ή οποιοδήποτε άλλο Κυβερνητικό θα αφορά τις τράπεζες” σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι το κόμμα κατέθεσε και άλλες προτάσεις Νόμου, πέραν του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, οι οποίες θα διευρύνουν ακόμη περαιτέρω την προστασία των δανειοληπτών, όπως να κηρυχτούν παράνομοι ακόμη και αναδρομικά οι υπερβολικοί τόκοι υπερημερίας, να απαγορευτεί η μαζική πώληση δανείων, και να μπορεί εταιρεία ή αυτοεργοδοτούμενος να πληρώνει τις συσσωρευμένες οφειλές του για ΦΠΑ και Κοινωνικές Ασφαλίσεις με δόσεις.

Η Αναπομπή νόμου στην Επιτροπής Οικονομικών

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κλήθηκε να σχολιάσει την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου, ο οποίος απαγορεύει εκποιήσεις ακινήτων, για τα οποία ο αγοραστής δεν πήρε τίτλο ιδιοκτησίας, συνεχίζει να καταβάλλει τις οφειλές του στο σχετικό δάνειο, αλλά ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, που έχει υποθηκευμένη την ανάπτυξη δεν πληρώνει τα δάνεια του.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το θέμα θα εξεταστεί τη Δευτέρα στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι πολύπλοκο. Αναμέναμε, είπε, ότι η Κυβέρνηση, η οποία είχε δεσμευτεί μέσω του Υπουργού Οικονομικών ότι θα έφερνε μια πρόταση για να διευθετηθεί το θέμα, θα έφερνε πρόταση, αλλά αντί αυτής ήρθε η αναπομπή.

“Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συγκρουσιακή προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα βοηθά στο να διαμορφωθούν λύσεις μέσα από τη συναίνεση οι οποίες πραγματικά θα προστατεύσουν εκείνους που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top