Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος η Κύπρος να συμπεριληφθεί στις 30 πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως

Στόχος η Κύπρος να συμπεριληφθεί στις 30 πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως

Στην επίτευξη ενός μεγάλου στόχου βρίσκεται η Κύπρος, αφου με διάφορες κινήσεις θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μια απο τις 30 θέσεις στις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως.

 

Στόχος μας, είναι η Κύπρος να συμπεριληφθεί στις 30 πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως από την 44η θέση που βρίσκεται σήμερα, όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, που είναι ένας από τους πέντε πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με στόχο μέχρι το 2030, δήλωσε την Τρίτη (14/1) ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.
 
Μιλούσε κατά την διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για το έργο του Υφυπουργείου Τουρισμού με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου λειτουργίας του. Απώτερος σκοπός μας, είπε, είναι να επαναφέρουμε την κουλτούρα της φιλικής, νησιώτικης φιλοξενίας, με τρόπο που να εμπλουτίζεται και το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας μας.
 
Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έθεσε τρεις στόχους για το 2019. Ο πρώτος στόχος ήταν η μετάβαση από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στο Υφυπουργείο Τουρισμού, ο δεύτερος στόχος η διαχείριση μιας δύσκολης τουριστικής χρονιάς (2019) και εκτενής προετοιμασία για ανάπτυξη νέων αγορών τα επόμενα χρόνια και η προετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.
 
Οι πέντε βασικοί πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, είπε, είναι μεταξύ άλλων, η Κύπρος να συμπεριληφθεί στις 30 πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως ενώ οι αριθμητικοί στόχοι της επόμενης δεκαετίας είναι αύξηση 32% στις διανυκτερεύσεις (48 εκατομμύρια), 5 εκ. αφίξεις, αύξηση κατά κεφαλή δαπάνης από 75 ευρώ στα 90 ευρώ, 1,5 δις ευρώ επιπρόσθετα έσοδα, 40% των διανυκτερεύσεων την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου (από 22% το 2018) και 400 χιλιάδες διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο και τα ορεινά (από 100 χιλιάδες το 2018).
 
Οι άλλοι πυλώνες, συνέχισε, είναι η εποχικότητα, για να έχουμε ολόχρονο τουριστικό προορισμό, οφέλη από τον τουρισμό σε ολόκληρο το νησί (ορεινά, ακριτικές περιοχές, ύπαιθρος) και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι επιλογή, επιβάλλεται. Έχουμε μεγάλο δρόμο να αποδείξουμε ότι το περιβάλλον μας ενδιαφέρει, με συντονισμό όλων των υπηρεσιών», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι στον πυλώνα για χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει με την δημιουργία μονάδας επιστημονικών ερευνών για τον τουρισμό.
 
Ο κ. Περδίος είπε ότι το 2019 παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν ήταν μια πετυχημένη χρονιά για τον τουρισμό. «Τα τουριστικά αποτελέσματα του 2019 μας ικανοποιούν. Ήταν ένας άθλος το τι καταφέραμε. Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2018», σημείωσε.
 
Απαριθμώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν, αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα για το Brexit, στην ισοτιμία του ρουβλιού, στην ανασύνταξη των ανταγωνιστικών προορισμών (Τουρκία, Αίγυπτος) και στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη τουρισμού στην Ελλάδα, στην πτώχευση της Thomas Cook, Germania και παλαιότερα της Cobalt, Air Berlin κλπ. Επίσης, στην καθήλωση αεροσκαφών τύπου Boeing 737 MAX, κάτι το οποίο δυσκόλεψε και δυσκολεύει ακόμη την ανάπτυξη νέων δρομολογίων καθώς και στο κίνημα για την κλιματική αλλαγή, το οποίο, όπως σημείωσε, επηρεάζει ταξιδιώτες από δυνατές τουριστικές αγορές της Ευρώπης πχ της Σουηδίας.
 
Χαρακτήρισε την πτώχευση της Thomas Cook, ως την μεγαλύτερη κρίση που είχε ο τουρισμός την τελευταία δεκαετία.
 
Είπε ότι επακόλουθο των προβλημάτων που είχαν οι βασικές μας αγορές ήταν υποχρέωση να αναπτύξουμε νέες αγορές, να προσελκύσουμε διάφορες εθνικότητες και ηλικίες και να αναβαθμίσουμε ειδικές μορφές τουρισμού.
 
Ανέφερε ότι στα πλαίσια των προσπαθειών του 2019 δόθηκε έμφαση στις χώρες του Κόλπου και Μέσης Ανατολής ενώ φέτος οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο Βέλγιο, Γαλλία και Σκανδιναβικές χώρες.
 
Ο κ. Περδίος σημείωσε ότι από τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν πέρσι, υπήρξε αύξηση 20% του τουρισμού από την Γερμανία, 25% αύξηση από το Ισραήλ καθώς και από την Ουκρανία.
 
«Είχαμε επαφές με 400 οργανωτές ταξιδίων και 30 αεροπορικές εταιρείες. Πετύχαμε συμφωνία με το Ισραήλ για ανάπτυξη κοινών τουριστικών πακέτων», είπε, προσθέτοντας ότι διοργανώθηκαν 270 εκδηλώσεις προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό.
 
Το Υφυπουργείο Τουρισμού συμμετείχε κατά το 2019, σε 74 συνολικά τουριστικές εκθέσεις, 56 εκθέσεις γενικού ενδιαφέροντος και 18 εκθέσεις ειδικών ενδιαφερόντων. Φέτος πρόκειται να λάβει μέρος σε 92 συνολικά τουριστικές εκθέσεις, 60 εκθέσεις γενικού ενδιαφέροντος και 32 εκθέσεις ειδικών ενδιαφερόντων.
 
Το Υφυπουργείο πρόσφερε διαφόρων μορφών φιλοξενίας σε περίπου 8.000 άτομα- σε 400 δημοσιογράφους (σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και τα τηλεοπτικά συνεργία, bloggers και influencers), σε 2.600 ταξιδιωτικούς πράκτορες και σε 5.000 άλλους καλεσμένους (μαθητές, εκπαιδευτικούς, δημάρχους, αρχαιολόγους, συνέδρους διαφόρων επαγγελμάτων και άλλοι).
 
Κατά το 2019 έγιναν επίσης, διαγωνισμοί για το νέο brand, την νέα εικόνα που θα έχουν τα τουριστικά περίπτερα ενώ στηρίχθηκαν συνολικά γύρω στις 420 εκδηλώσεις  για ειδικά προϊόντα (οινογαστρονομικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κλπ.).
 
Στηρίχθηκαν ακόμη, 37 τοπικά φεστιβάλ, τα οποία προωθούσαν την οινογαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, 51 πολιτιστικές-καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που παρουσίαζαν τουριστικό ενδιαφέρον, 50 αθλητικές εκδηλώσεις, 220 ομάδες που προπονήθηκαν στην Κύπρο, 61 συνέδρια-ταξίδια κινήτρων, ως επίσης και εκδηλώσεις-διοργανώσεις, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια των δημοσιευμένων σχεδίων κινήτρων που λειτουργεί το Υφυπουργείο Τουρισμού, στα πλαίσια των κανονισμών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.
 
Ο κ. Περδίος ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Υφυπουργείου μέχρι και τους έξι μήνες αποχώρησαν 40 εργαζόμενοι που δεν αντικαταστάθηκαν κι ότι αυτό θα γίνει με την αποπεράτωση της μελέτης στελέχωσης.
 
Σημείωσε ότι το Υφυπουργείο ανέλαβε πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, συγκριτικά με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) όπως Μαρίνες, Γήπεδα Γκολφ, Καζίνο, Χώροι Ελλιμενισμού κλπ.
 
Είπε ότι στα πλαίσια της νέας δομής του Υφυπουργείου, συγχωνεύθηκαν η Διεύθυνση Στρατηγικής και Μάρκετινγκ, η Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Συντονισμού και η Διεύθυνση Διαχείρισης Έργων και Ανάπτυξης και Προσέλκυσης Επενδύσεων.
 
Ο κ. Περδίος ευχαρίστησε τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση του καθώς και την Βουλή για την αμέριστη στήριξη που προσφέρουν στο Υφυπουργείο Τουρισμού.
 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top