ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πονοκέφαλος το πλαίσιο αφερεγγυότητας – Δεν συμφωνούν στην Βουλή για τη νομοθεσία

Πονοκέφαλος το πλαίσιο αφερεγγυότητας – Δεν συμφωνούν στην Βουλή για τη νομοθεσία

Σε νέα κοινή συνεδρία, στις 16 Απριλίου οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών θα συζητήσουν τις τροπολογίες και τις προτάσεις νόμου των κομμάτων, επί των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας, υπό το φως των παρατηρήσεων των αρμοδίων κυβερνητικών τμημάτων και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και θα γίνουν τοποθετήσεις των κομμάτων.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει εκτάκτων την Παρασκευή 17 Απριλίου ώστε να συζητήσει και ψηφίσει για τα νομοθετήματα του πλαισίου αφερεγγυότητας και της αναπομπής του νόμου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων.

Το ΔΗΚΟ δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια εφόσον δεν περιληφθούν σε αυτά οι τροπολογίες που κατέθεσε, το ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια εάν δεν περιληφθούν οι τροπολογίες που κατέθεσε και οι Οικολόγοι δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια εφόσον υιοθετηθούν όλες οι τροπολογίες που κατέθεσαν. Το ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι διαφωνεί με τη φιλοσοφία των νομοσχεδίων του πλαισίου και ότι οι τροπολογίες που κατέθεσε θα βελτιώσουν κατ` ελάχιστο την προστασία προς τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Ο ΔΗΣΥ όπως ανέφερε κατά τη Συνεδρία ο Βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου  ότι ο ΔΗΣΥ καταθέτει δύο προτάσεις η μια προσθέτει στους συμβούλους αφερεγγυότητας και το σύνδεσμο αναλογιστών, και τη διαγραφή  του άρθρου (98) από το πέμπτο νομοσχέδιο το οποίο καθορίζει τη συναλλαγματική αξία του δάνειου σε ευρώ, για αυτούς που συνήψαν δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Ο ΔΗΣΥ όπως ανέφερε κατά τη Συνεδρία ο Βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου  ότι ο ΔΗΣΥ καταθέτει δύο προτάσεις η μια προσθέτει στους συμβούλους αφερεγγυότητας και το σύνδεσμο αναλογιστών, και τη διαγραφή  του άρθρου (98) από το πέμπτο νομοσχέδιο το οποίο καθορίζει τη συναλλαγματική αξία του δάνειου σε ευρώ, για αυτούς που συνήψαν δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης υπενθύμισε ότι πρόκειται για πακέτο νομοσχεδίων τα οποία διέπονται από φιλοσοφία προστασίας των τραπεζών για αυτό και κατατέθηκαν προτάσεις νόμου ή τροπολογίες για τη δημιουργία δικτύου προστασίας των ευάλωτων ομάδων και των νοικοκυριών.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε πως η ελπίδα ότι στο πλαίσιο αφερεγγυότητας επρόκειτο να υιοθετηθούν υιοθετηθούν πρόνοιες για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επιχείρισης, ήταν φρούδες επειδή και όπως εξήγησε εάν η πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να προστατευθεί η κύρια κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπέγραφε αντί να αναφέρει το νόμο που ψήφισε η Βουλή.

Συνεχίζοντας ο κ. Λαμάρης είπε ότι η ίδια πολιτική συνεχίζεται με την αναπομπή του νόμου που απαγόρευε τις εκποιήσεις σε εγκλωβισμένους από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αγοραστές, οι οποίοι είτε πλήρωσαν μέρος του δανείου είτε συνεχίζουν να αποπληρώνουν το δάνειο τους, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους, ή το ακίνητο τους επειδή ο επιχειρηματίας δεν αποπληρώνει το δάνειο για το οποίο έχει εξασφάλιση το ακίνητο του τελικού αγοραστή.

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας ο κ. Λαμάρης είπε πως αν οι τροπολογίες, που κατέθεσε το ΑΚΕΛ  γίνουν αποδεκτές θα βελτιώσουν τα νομοσχέδια, κατ` ελάχιστο απαράδεκτες πρόνοιες, ωστόσο δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία τους με την οποία το ΑΚΕΛ διαφωνεί.

Παραθέτοντας τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ, ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι η κύρια τροπολογία του ΑΚΕΛ διαγράφει τη διάταξη που προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα βρεθεί  σε χειρότερη θέση, ο πιστωτής εάν εκποιηθεί η περιουσία πτωχεύσαντα.

Πρόσθεσε ότι με τροπολογία ξεκαθαρίζει τον ορισμό του βιώσιμου από τον μη βιώσιμο οφειλέτη.

Εισηγείται τροπολογία για να μένει υπόλοιπο στον εγγυητή εφόσον η τράπεζα δεν τήρησε το όρο της σύμβασης που προέβλεπε εξασφαλίσεις στο 80% της αξίας του δανείου. Είπε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διορθωθεί η στρέβλωση στον ορισμό της κύριας κατοικίας, αναφέροντας ότι αν κάποιος ήταν στο εξωτερικό εργαζόμενος για να θρέψει την οικογένεια του η κατοικία στην οποία διέμενε  η οικογένεια του δεν θεωρείτο η κύρια κατοικία του

Σημείωσε ότι μέσω το Συμβούλων αφερεγγυότητας δίνουν διάφορα δικαιώματα στα πιστωτικά ιδρύματα χωρίς να δίνουν τα ίδια δικαιώματα στον οφειλέτη, όπως η πρόνοια που δίνει 15 ημέρες στο πιστωτικό ίδρυμα να αποδείξει το οφειλόμενο ποσό, ενώ δεν δίνει το ίδιο δικαίωμα στον οφειλέτη να αποδείξει ότι το οφειλόμενο ποσό είναι λανθασμένο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δηλώνοντας ότι το ΔΗΚΟ δεν θα ψηφίσει τα νομοσχέδια του πλαισίου εάν δεν υιοθετηθούν οι τροπολογίες που κατέθεσε το κόμματα, ανέφερε ότι πρέπει να διπλασιαστούν τα ποσά των κριτηρίων για διαγραφή δανείων και να αυξηθεί το όριο διαγραφής δανείου από τις 15.000 στις 25.000, ευρώ, το οποίο δεν θα είναι πλαφόν αλλά θα μπορούν και όσοι έχουν ψηλότερες οφειλές να διαγράψουν τις πρώτες 25.000 και να καταργηθούν τα δυο χρόνια παρακολούθησης του χρεώστη μετά από τη διαγραφή χρέους.

Πρόσθεσε πως κατέθεσε τροπολογία με βάση την οποία να μην μπορεί να προχωρήσει τράπεζα εναντίον εγγυητή με δικαστικά μέτρα, αν πρώτα δεν έχει εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα μέτρα εκτέλεσης εναντίον του πρωτοφειλέτη.

Ανέφερε ότι σε δικαστική διαδικασία αναγκαστικής αναδιάρθρωσης, εταιρείας ή προσώπου, να παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να ελέγχει το ύψος του δανείου και να κηρύττει παράνομες χρεώσεις που δεν συνάδουν με τη σχετική νομοθεσία

Το ΔΗΚΟ εισηγείται επίσης να αυξηθεί το ποσό προστασίας της κύριας κατοικίας από τις €250.000 στις €300.000 αξίας ακινήτου και από τις €300.000 στις €350.000 συνολικού χρέους.

Εισηγήθηκε ακόμα όπως δεν καταβάλλονται μεταβιβαστικά τέλη και φόρος κεφαλαιουχικών κερδών σε περίπτωση καταναγκαστικής πώλησης περιουσίας αξίας κάτω του €1.000.000.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια του πλαισίου,  εφόσον δεν ικανοποιηθούν οι 4 προτάσεις βασικοί στόχοι που έθεσε και που επιτυγχάνονται με σειρά τροπολογιών και επί των πέντε νομοσχεδίων.

Παραθέτοντας τις προτάσεις της ΕΔΕΚ είπε ότι ο ένας στόχος είναι η διαγραφή των υπερχρεώσεων και καταχρηστικών ρητρών (πανωτόκια) με ορισμό του όρου χρέους επιβαρυνόμενο με τόκους υπερημερίας που δεν θα ξεπερνούν το 2%.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι η προστασία  της κύριας κατοικίας  αξίας μέχρι 250.000 ευρώ και της επαγγελματικής στέγης για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες μέχρι 350.000 ευρώ, για μη βιώσιμους δανειολήπτες και καθορίζεται ο ορισμός του μη βιώσιμου δανειολήπτη με παραχώρηση δικαιώματος προς τον μη βιώσιμο δανειολήπτη να καταφύγει στο δικαστήριο για αναστολή δόσεων ή τερματισμό της διαδικασίας εκποίησης.

Ο κ. Νικολαϊδης ανέφερε πως ο τρίτος στόχος είναι η απαλλαγή των εγγυητών από τις υπερχρεώσεις σε περίπτωση εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου ή πτώχευσης του πρωτοφειλέτη.

Ως τέταρτο στόχο έθεσε τον καθορισμό αντικειμενικής αξίας για τα ενυπόθηκα ακίνητα και με παραχώρηση στο δανειολήπτη να ζητήσει ανεξάρτητη εκτίμηση του ενυπόθηκου ακινήτου ή να επικαλεστεί ως αντικειμενική αξία του ακινήτου την εκτίμηση του κτηματολογίου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προτάσεις του Κινήματος θα γίνουν αποδεκτές και από τα άλλα κόμματα ώστε να παραχωρηθεί η ελάχιστη προστασία προς του οφειλέτες, τους εγγυητές, την κύρια κατοικία και να δίνει διέξοδο στους αφερέγγυους οφειλέτες. Δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το πλαίσιο εφόσον υιοθετηθούν όλες οι τροπολογίες που εισηγείται.

Είπε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχουν πρόνοιες που να περιορίζουν τους συμβούλους αφερεγγυότητας να υποβάλλουν σχέδια, που δεν θα μειώνουν το λαβείν των τραπεζών, και ανέφερε πως πρέπει να έχουν τη δυνατότητα μειώσουν το λαβείν της τράπεζας, είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καλύπτονται από το πλαίσιο όχι μόνο οι αφερέγγυοι δανειολήπτες αλλά και οι εν δυνάμει αφερέγγυοι.

Είπε πως πρέπει να απαλλάσσονται οι εγγυητές όταν το συμβόλαιο δανειοδότησης προέβλεπε 80% με περιουσία του πρωτοφειλέτη, να καταργηθούν οι καταχρηστικές ρήτρες πριν την αναδιάρθρωση, τη πτώχευση ή την εκποιήση, και να λαμβάνεται υπόψη η αξία του ακινήτου κατά την αγορά, ή εφόσον το επιθυμεί ο δανειολήπτης η εκτίμηση του κτηματολογίου.

Πρόσθεσε πως πρέπει να απαλλάσσονται από τη διαδικασία της πτώχευσης αντικείμενα και περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την αναπηρία, ανάπηρου ατόμου.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού, είπε ότι κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει ότι  το ποσό της αναδιάρθρωσης πρέπει να ισούται με το ποσό την αναγκαστικής πώλησης, ότι για μη βιώσιμους δανειολήπτες η αξία της κυρίας κατοικίας που προστατεύεται να αυξηθεί από 250.000 σε 350.000 ευρώ, ότι οι εγγυητές δεν θα είναι υπόλογοι για το αναδιαρθρωμένο ποσό, το όποιο δεν θα υπερβαίνει το ποσό για καταναγκαστική πώληση και όταν απαλλάσσεται ο πρωτοφειλέτης να απαλλάσσεται και ο εγγυητής.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top