ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kρίσιμο Eurogroup για Κύπρο και Ελλάδα στην σκιά των δηλώσεων Βαρουφάκη

Kρίσιμο Eurogroup για Κύπρο και Ελλάδα στην σκιά των δηλώσεων Βαρουφάκη

Ενημέρωση από Χάρη Γεωργιάδη για νομοσχέδια αφερεγγυότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα Βαρουφάκη: Αν δεν δεχτούν το σχέδιο μας, θα πάμε ή σε εκλογές ή σε δημοψήφισμα

Η υπόθεση της Ελλάδας, η αξιολόγηση του προγράμματος της Κύπρου και η μεταρρύθμιση στη ζώνη των υπηρεσιών της Ευρωζώνης περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση: «Η Ευρωομάδα θα συζητήσει τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση για παράταση της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα έως και τέσσερις μήνες μετά την αρχική ημερομηνία λήξης στις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Η Ευρωομάδα ενέκρινε την πολιτική συμφωνία για την παράταση στις 24 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η συμφωνία εγκρίθηκε από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια στη ζώνη του ευρώ και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο παρέχει τη συνδρομή. Η επίσημη απόφαση για την παράταση ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί σχετικά με την τρέχουσα 5η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Μια από τις απαιτήσεις του προγράμματος είναι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου κατασχέσεων, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα επισφαλή τους δάνεια και να βελτιώσουν την ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.

Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων, δίνοντας έμφαση σε εκείνα που θεωρείται ότι ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης θεματική συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΧΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Αισιοδοξία ότι τις επόμενες εβδομάδες η Βουλή θα ανάψει το πράσινο φως για την εφαρμογή του Νόμου για τις εκποιήσεις ακινήτων και του πλαισίου αφερεγγυότητας, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ανέφερε ότι θα ενημερώσει το Eurogroup, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα 9 Μαρτίου, για το ότι τα νομοσχέδια της αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων βρίσκονται ήδη  ενώπιον της Βουλής  και ότι τα πλείστα είναι σε προχωρημένο στάδιο εξέτασης.  Εκτίμησε παράλληλα  ότι τις επόμενες εβδομάδες  θα υπάρξει οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος .

Ο Υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε  ότι πρόκειται για ένα σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα το οποίο, σημείωσε, ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα ζητήματα της πρώτης κατοικίας  και ενθαρρύνονται οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Μέσα από την οριστική ρύθμιση  του ζητήματος των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας, είπε ο κ.  Γεωργιάδης, η διαδικασία αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί  πολύ σύντομα, ίσως τον Απρίλιο,   επιτρέποντας  την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή της Κύπρου στο πολύ σημαντικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αρχίζει αύριο.

Η συμμετοχή της Κύπρου  στο πρόγραμμα ποσοτικής  χαλάρωσης, είναι μια προοπτική, είπε, που θα διευκολύνει καθοριστικά την οριστική αποκατάσταση της πιστοληπτικής  ικανότητας της Κύπρου, καθιστώντας τελικά αχρείαστη την όποια εξάρτηση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ταυτόχρονα και παράλληλα θα είναι μια κίνηση που θα δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Συνεπώς έχουμε μπροστά μας μια σημαντική προοπτική ρυθμίζοντας εκκρεμότητες να προχωρήσουμε μπροστά, κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών .

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top