ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποπομπή Άϊντε ή ανάκληση της περί σφετερισμού της ΚΔ δήλωση του ζητά ο Μ. Σιζόπουλος

Αποπομπή Άϊντε ή ανάκληση της περί σφετερισμού της ΚΔ δήλωση του  ζητά ο Μ. Σιζόπουλος

Άμεση ανάκληση της δήλωσης του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό `Εσπεν Μπαρθ `Εϊντε ότι η ε/κ κοινότητα σφετερίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε αποπομπή του από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για την Κύπρο πρέπει να ζητήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας τη σχετική αναφορά του κ. `Εϊντε στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Σιζόπουλος αφού ανέφερε ότι τίθεται σοβαρό πολιτικό ζήτημα, διατύπωσε τη θέση ότι  οι δηλώσεις του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, είναι άκρως απαράδεκτες και στρέφονται κατά συγκεκριμένων ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, όπως είναι το ψήφισμα 186 του Μαρτίου του 1964 και ως εκ τούτου, η δήλωση, κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο του κ. `Εϊντε ότι την Κυπριακή Δημοκρατία, την έχει σφετεριστεί η ε/κ κοινότητα είναι άκρως απαράδεκτη.

Πρόσθεσε ότι για αυτό ακριβώς το λόγο καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να ζητήσουν από τον κ. `Εϊντε είτε την άμεση ανάκληση αυτής της δήλωσης και τη διόρθωση, είτε να ζητήσουν άμεσα την αποπομπή του από Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο κ. `Εϊντε για ακόμα μία φορά έχει αποδειχθεί ανεπαρκής και επικίνδυνος να χειριστεί εκ μέρους του ΟΗΕ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι το Κυπριακό, συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ της σύντομης επανέναρξης των συνομιλιών που θα οδηγούν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την κατοχύρωση σε ολόκληρη την επικράτεια των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των πολιτών χωρίς φυλετικές ή άλλες διακρίσεις.

Ανέφερε ότι για να επιτευχθεί αυτό οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει γίνουν σε επίπεδο διακοινοτικού διαλόγου για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και με παράλληλη και ταυτόχρονη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση για την εξωτερική πτυχή.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ συνεχίζοντας είπε πως μετά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την εισβολή της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ΕΔΕΚ είχε συμφωνήσει και είχε υποστηρίξει την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ελάχιστη και αυτονόητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η επίσημη δήλωση-διαβεβαίωση της Τουρκίας ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της να προχωρεί σε έρευνες και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.

Κατά τον κ. Σιζόπουλο, οι διαβεβαιώσεις του κ. Ειντε δεν αρκούν.  Ανέφερε ότι κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ότι οι προφορικές και έμμεσες διαβεβαιώσεις  της Τουρκίας θα γίνουν σεβαστές ή ότι η Τουρκία δεν θα υποστεί κόστος εάν δεν τις υλοποιήσει, όπως κατά κόρον έπραξε στο παρελθόν.

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι ενόσω συνεχίζεται η μέχρι σήμερα διαδικασία, η Τουρκία θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα πολιτικά κεκτημένα που της παραχώρησε η δική μας πλευρά για να μεγιστοποιεί τις διεκδικήσεις της και να κατοχυρώνει τη δυνατότητα παρέμβαση της στο φυσικό μας πλούτο και σε μια μελλοντική λύση του Κυπριακού .

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top