ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο όπλων προς Λιβύη: Τι θα γίνει όταν συναντηθούν με τουρκικά πλοία;

Εμπάργκο όπλων προς Λιβύη: Τι θα γίνει όταν συναντηθούν με τουρκικά πλοία;

Στους κανόνες εμπλοκής που θα συμφωνηθούν από τους αρμόδιους για την νέα ναυτική αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, παρέπεμψε η Βιρζινί Μπαττού Χέντρικσον, εκπρόσωπος του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορρέλ, κληθείσα να απαντήσει στο ενδεχόμενο τα πλοία της νέας αποστολής της ΕΕ να συναντηθούν με τουρκικά πλοία που επιχειρούν να φτάσουν στη Λιβύη με παράνομο φορτίο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ, χθες κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, είχε απαντήσει στην ίδια ερώτηση πως "οι κανόνες εμπλοκής πρέπει να προταθούν από τη στρατιωτική διοίκηση. Οι κανόνες εμπλοκής θα πρέπει να προταθούν από τους επαγγελματίες σε τέτοιου είδους θέματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Σήμερα έχουμε θέσει στο τραπέζι μια πολιτική συμφωνία. Θα στείλουμε ναυτικά μέσα για να ελέγξουμε τις διαδρομές που ακολουθούν τα πλοία που φέρνουν τα όπλα στη Λιβύη".

Ο Ζοζέπ Μπορρέλ είχε μάλιστα διευκρινίσει ότι "σίγουρα, δεν θα είναι εκεί για να ρίξουν μια ματιά και να πούνε `γεια`. Όχι, πρέπει να δράσουν. Εάν υπάρχει κυκλοφορία όπλων, θα πρέπει να αντιδράσουν και να παρεμποδίσουν την κίνηση των πλοίων. Σε ποια βάση; Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Υπάρχουν ειδικοί του Ναυτικού που θα μας πουν να ακολουθήσουμε".

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της έναρξης της αποστολής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος είχε τονίσει ότι "αν μπορέσουμε να εγκρίνουμε τα συγκεκριμένα και συγκεκριμένα σημεία της αποστολής στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων - το οποίο ελπίζω -, τότε μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου η αποστολή θα μπορούσε να είναι λειτουργική".

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top