ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης: Απόλυτα επιτυχημένη η Κάρτα Φιλάθλου- «Καταρρέει ο μύθος…»

Υπ. Δικαιοσύνης: Απόλυτα επιτυχημένη η Κάρτα Φιλάθλου- «Καταρρέει ο μύθος…»

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών τέθηκε την Τετάρτη 26/2 εκ νέου το θέμα της Κάρτας Φιλάθλου, με τον ΥπουργόΓιώργο Σαββίδη, να επαναλαμβάνει πως ο θεσμός της Κάρτας Φιλάθλου, ο οποίος ήρθε για να μείνει, είναι απόλυτα επιτυχημένος και επενέργησε θετικά για καταστολή της βίας στα γήπεδα, με τον μύθο που θέλει την πλειοψηφία των φιλάθλων να μην πηγαίνει στα γήπεδα εξαιτίας της Κάρτας, να καταρρέει.


Μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε  για τα μέχρι στιγμής δεδομένα και προέβη σε αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής για την κάρτα φιλάθλου, διαμηνύοντας ότι όσοι προσπαθούν να πουλήσουν φρούδες ελπίδες σε εκείνους, που δεν θέλουν την κάρτα, μόνο κακό κάνουν.

Η Επιτροπή αποφάσισε να προωθήσει προς ψήφιση πρόταση νόμου για περιορισμένες αλλαγές στη νομοθεσία περί αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα.

Η πρόταση νόμου προβλέπει την αντικατάσταση της ποινής φυλάκισης με τον αποκλεισμό από τα γήπεδα για πέντε περιπτώσεις.

Εξάλλου, μετά από διαβούλευση αποφασίστηκε όπως παραμείνει η ποινή φυλάκισης για το αδίκημα της εξύβρισης.

Στο μεταξύ, ενώπιον της Ολομέλειας αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ταυτόχρονα και δεύτερη πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε το ΕΛΑΜ και η οποία προβλέπει κατάργηση της Κάρτας Φιλάθλου.

Αύξηση στη φετινή προσέλευση φιλάθλων 44,2%

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η νομοθεσία για την Κάρτα Φιλάθλου δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ ο ίδιος κατέθεσε στατιστικά στοιχεία στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής που δεικνύουν ότι σε σχέση με την περσινή ποδοσφαιρική χρονιά, υπάρχει σοβαρή αύξηση στον αριθμό των φιλάθλων που παρακολούθησαν αγώνες του φετινού πρωταθλήματος από το γήπεδο.

«Πρέπει να τονίσω, για άλλη μια φορά, ότι για την Κυβέρνηση ο θεσμός της Κάρτας Φιλάθλου είναι ένας απόλυτα επιτυχημένος θεσμός. Επενέργησε πολύ θετικά, με αποτέλεσμα στις δύο αθλητικές σεζόν όπου η Κάρτα Φιλάθλου βρίσκεται σε ισχύ, να έχουμε δει τη βία να εξαλείφεται», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εκεί που πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε κι ανησυχούσαμε για κεφάλια που ενδεχομένως να άνοιγαν στα γήπεδα και για τραυματισμούς, τώρα φθάσαμε να συζητάμε εάν άναψε κάποιος πυρσός σε κάποιο γήπεδο, γεγονός το οποίο ουσιαστικά καταδεικνύει πόσο έχει αλλάξει και η νοοτροπία μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «μια από τις κριτικές που συχνά ακούμε για την εφαρμογή του μέτρου αυτού, είναι ότι έδιωξε τους φιλάθλους από τα γήπεδα», για να σημειώσει ότι παρουσίασε στην Επιτροπή στατιστικά στοιχεία, τα οποία αναφέρονται στον αριθμό των φιλάθλων που παρακολούθησαν ποδοσφαιρικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, δηλαδή μέχρι την περασμένη εβδομάδα που είναι μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος σε συνάρτηση με τον αριθμό των φιλάθλων της ίδιας ακριβώς περιόδου κατά την προηγούμενη χρονιά, η οποία είναι και η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε η Κάρτα Φιλάθλου.

«Τα αποτελέσματα», είπε, «είναι ενδεικτικά ότι ο κόσμος επιστρέφει μαζικά στα γήπεδα. Έχουμε 44,2% αύξηση στον αριθμό των φιλάθλων που παρακολούθησαν το φετινό πρωτάθλημα. Αυτό είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι κάποιες ομάδες με πολλούς φιλάθλους πάνε καλύτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά καταρρέει ταυτόχρονα ο μύθος ότι η πλειοψηφία των φιλάθλων δεν θέλει να πηγαίνει στο γήπεδο γιατί νιώθει ότι φακελώνεται με τα στοιχεία που χρειάζεται η Κάρτα Φιλάθλου», είπε ο κ. Σαββίδης.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πλέον είναι σε όλους δεδομένο ότι με τις 104 χιλιάδες περίπου φιλάθλων που έχουν εκδώσει Κάρτα Φιλάθλου, αλλά και την τεράστια αύξηση, ακόμα και οι πιο άπιστοι σταδιακά θα πειστούν ότι το μέτρο αυτό είναι καλό και πρέπει να συνεχίσει».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον τίθεται θέμα αναστολής της Κάρτας Φιλάθλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Η αίσθηση που έχω είναι πως η πλειοψηφία των κομμάτων δεν θα στηρίξει ούτε αναστολή, ούτε κατάργηση της Κάρτας. Εκείνο που σίγουρα μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να ζητήσει είτε την αναστολή, είτε την κατάργηση της Κάρτας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη αλλά και πρόσφατα ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η Κάρτα Φιλάθλου ήρθε και θα μείνει».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι «τα νούμερα συγκλίνουν για να υποστηρίξουν την Κάρτα Φιλάθλου», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το να συνεχίζουμε να δίδουμε φρούδες ελπίδες σε κάποιους, οι οποίοι αρνούνται να επιστρέψουν στα γήπεδα πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό εξασκούν πίεση είτε στην Κυβέρνηση, είτε στην πλειοψηφία των κομμάτων για να αλλάξει αυτή η νομοθεσία, μόνο κακό δικό τους κάνουν και κακό στις ομάδες τους, γιατί απλούστατα χάνουν τη χαρά που έχουμε εμείς οι υπόλοιποι φίλαθλοι να βλέπουμε τις ομάδες μας στα γήπεδα αλλά και στερούν στις ομάδες τους τη στήριξη που χρειάζονται σε αυτήν την κρίσιμη φάση που εισέρχεται το κυπριακό ποδόσφαιρο».

Πρόσθεσε ακόμη πως φέτος έχουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων χρόνων, με αρκετές ομάδες να διεκδικούν, με πιθανότητες, το πρωτάθλημα.

«Πιστεύω», είπε, «ότι τώρα είναι η ώρα όλοι οι πραγματικοί φίλαθλοι να έρθουν στο γήπεδο και να αφήσουν τις δικαιολογίες, διότι δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα στην καθημερινότητα της ζωής μας να γινόμαστε υποχείριο φακελώματος σε πολύ πιο σοβαρά θέματα παρά στα τέσσερα στοιχεία που ζητά η Κάρτα Φιλάθλου. Ένας φίλαθλος που πάει στο γήπεδο για να δει ποδόσφαιρο, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Καλώ όλους και καλώ και τα Σωματεία όπως καλέσουν τους οπαδούς τους να επιστρέψουν στα γήπεδα, διότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Οι ομάδες τους, τούς χρειάζονται και πρέπει να επιστρέψουν και να τις στηρίξουν».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», το οποίο αναφέρεται σε ξέπλυμα χρήματος μέσω κυπριακής ομάδας, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως το εν λόγω δημοσίευμα βρίσκεται εις γνώσιν του και πως προτίθεται να το συζητήσει με τις αστυνομικές Αρχές.

«Ενδεχομένως, η διερεύνηση να πρέπει να γίνει κι από άλλα Τμήματα του κράτους, όχι μόνο από την Αστυνομία. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητήσω με την ηγεσία της Αστυνομίας», είπε.

Αντικατάσταση ποινών φυλάκισης με αποκλεισμό από το γήπεδο

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε πως οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί τον περασμένο Ιούνιο έχουν ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε 15 μέρες, με την τοποθέτηση των κομματικών ομάδων.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, η διαδικασία -βάσει των νέων κανονισμών- θα είναι η διαβούλευση και η κατάθεση τροπολογιών σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, ώστε το θέμα αυτό να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο εντός ενός μηνός από σήμερα.

Αναφερόμενος στις τροπολογίες, ο κ. Γεωργίου είπε σύμφωνα με αυτές άτομα κάτω των 14 ετών και άτομα άνω των 60 δεν θα εκδίδουν κάρτα φιλάθλου, ενώ πρόσθεσε ότι σε ορισμένα παραπτώματα που μέχρι σήμερα προβλεπόταν ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή παραμένει μόνο η χρηματική ποινή, καθώς εισάγεται η δυνατότητα αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους.

Συγκεκριμένα, είπε η άρνηση παράγοντα ομάδας να υπακούσει σε υπόδειξη να εξέλθει του αγωνιστικού χώρου προβλεπόταν στον προβλεπόμενο νόμο ποινή φυλάκισης για ένα έτος, με την τροπολογία να επιφέρει χρηματική ποινή μέχρι 2 χιλιάδες ευρώ και αποκλεισμό από τα γήπεδα τρεις μήνες.

Σε σχέση με το αδίκημα της παράνομης μεταπώλησης εισιτηρίων, που προβλεπόταν στον βασικό νόμο ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος, σύμφωνα με την τροπολογία η ποινή φυλάκισης διαγράφεται και παραμένει η χρηματική ποινή με 2 χιλιάδες ευρώ.

Αναφορικά με το αδίκημα της μέθης και της επήρειας ουσιών εξάρτησης με την πρόταση νόμου έχουν αυξηθεί οι ποινές που προβλέπονται στο βασικό νόμο και συγκεκριμένα από ποινή φυλάκισης ενός έτους στο βασικό νόμο αυξάνεται σε 2 χρόνια και το πρόστιμο που καθοριζόταν μέχρι 2 χιλιάδες ευρώ διπλασιάζεται σε 4 χιλιάδες ευρώ, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και δυνατότητα ποινής αποκλεισμού 6 μηνών από τους αγωνιστικούς χώρους.

Αναφορικά με το αδίκημα της παρακώλυσης της διεξαγωγής αγώνα, είπε ότι διαγράφεται η ποινή φυλάκισης και η χρηματική ποινή, που ήταν μέχρι χίλια ευρώ, αυξάνεται μέχρι 2 χιλιάδες ευρώ, καθώς και η ποινή του άμεσου αποκλεισμού 6 μηνών από τους αγωνιστικούς χώρους.

Επιπλέον, για το αδίκημα της χρησιμοποίησης επικίνδυνων αντικειμένων που αφορά και το άναμμα πυρσών εντός των αγωνιστικών χώρων, ανέφερε πως η ποινή φυλάκισης καταργείται και παραμένει η χρηματική ποινή μέχρι 3 χιλιάδες ευρώ και η δυνατότητα έκδοση διατάγματος από τα δικαστήρια, για αποκλεισμό από τους αγωνιστικούς χώρους μέχρι τρεις μήνες.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι το κόμμα του εξέφρασε τις αμφιβολίες μας για αρκετές πρόνοιες της νομοθεσίας είτε ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής, είτε ως προς το περιεχόμενο.

«Καταγράφουμε», σημείωσε, «το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολλά πράγματα που ήταν πρόνοιες στη νομοθεσία και έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί, δεν έχουν γίνει. Προφανώς δεν είναι ευθύνη του Υπουργού Δικαιοσύνης ή άλλως πώς, πλην όμως θεωρούμε ότι ζητήματα ασφάλειας πρέπει να τεθούν πριν και πάνω από όλα».  

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι «ο στόχος, η φιλοσοφία και η πολιτική του ΔΗΚΟ είναι μέσω της νομοθεσίας να διασφαλίζεται η ασφάλεια των φιλάθλων και να ενισχύονται οι καλόπιστοι φίλαθλοι να προσέρχονται στα γήπεδα και να απολαμβάνουν το άθλημα που τους ενδιαφέρει», για να προσθέσει πως «δεν είναι στόχος μας και πολιτική μας να εξυπηρετήσουμε οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα».

Ανέφερε ακόμα ότι κάποιες από τις πρόνοιες του νόμου κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, κάποιες άλλες όχι, όπως το αδίκημα της εξύβρισης που εμείς επιμέναμε ότι πρέπει να παραμείνει.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα παράπτωμα που αποτελεί το έναυσμα για χειρότερη εξέλιξη. Ευτυχώς συγκλίναμε όλοι ότι οι πρόνοιες για το αδίκημα αυτό δεν πρέπει να απαλειφθούν αλλά να παραμείνουν», είπε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, δήλωσε ότι η μοναδική πρόταση που έχει κατατεθεί από το ΕΛΑΜ, αφορά την κατάργηση της κάρτας φιλάθλου και όχι κάποια ενδιάμεση λύση, ούτε οτιδήποτε άλλο που να μην είναι ξεκάθαρο, για να σημειώσει ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη κατατεθειμένη πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Και αυτό το λέω για όσους προσπαθούν με ψεύτικες δηλώσεις να κερδίσουν πολιτικά οφέλη. Αυτό που για ακόμα μια φορά έχει ακουστεί στην Επιτροπή Νομικών είναι ότι ο Υπουργός θεωρεί αυτό το μέτρο επιτυχημένο. Μάλιστα παρουσιάστηκαν και ορισμένες στατιστικές, για να αποδειχθεί αυτό που λέει, αλλά εμείς επιμένουμε ότι σε καμιά περίπτωση ούτε ο σκοπός ήταν σωστός, ούτε η φιλοσοφία, αλλά και πρωτίστως έχει δημιουργηθεί για ακόμα μια φορά η λογική το να αφαιρέσουμε το δικαίωμα του κόσμου να πάει στα γήπεδα για να μην υπάρχει βία στα γήπεδα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «αντί να εφαρμοστούν τα όσα θα έπρεπε να εφαρμοστούν για να μην υπάρχει βία στα γήπεδα κάποιοι αποφάσισαν να αφαιρέσουν το δικαίωμα σε τόσες μεγάλες μάζες κόσμου να πηγαίνει στο γήπεδο»

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top