ΕΛΛΑΔΑ

ΕΒΡΟΣ: Νέα επεισόδια από Τουρκία, παρά την συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν - Πως διαμορφώνεται το μέτωπο - VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΒΡΟΣ: Νέα επεισόδια από Τουρκία, παρά την συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν - Πως διαμορφώνεται το μέτωπο - VIDEO - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Νέος τεταμένος κύκλος επεισοδίων ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής (06/03) στις Καστανιές Έβρου, καθώς, σύμφωνα με Ελλαδικά ΜΜΕ, έγινε μαζική ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης από την τουρκική πλευρά στο ελληνικό έδαφος.

Του Γιώργου Τάττη

Σε αυτή την επίθεση απάντησε η Ελληνική Αστυνομία η οποία επίσπευσε και όχημα Αύρα για ρίψη νερού. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες συμβάλλουν και δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τα ΜΜΕ που είναι στην περιοχή, δεν διακρίνονται μετανάστες στο σημείο, αλλά τούρκοι αστυνομικοί.

 

Ο στόχος της ρίψης χημικών από πλευράς της Τουρκίας δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρος, εντούτοις, φαίνεται να θέλουν να εμποδίσουν την ορατότητα των ελληνικών δυνάμεων και να αποτρέψουν της Ελληνικής δυνάμεις που επιχειρούν, να προσεγγίσουν τον φράχτη.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη (05/03) υπήρχε σχετική ηρεμία χθες, που οφειλόταν τόσο στον καιρό, αλλά και στην επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού Σουλεϊμάν.

Σε δηλώσεις προέβη και ο κοινοτάρχης Φερών Θανάσης Πεμούσης χθες Πέμπτη (05/03), ο οποίος δήλωσε σχετικά με την έλευση ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας: «Δεν καταλαβαίνω τι επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν με τους κομάντο που στέλνει στον Έβρο, αλλά δεν μας πτοεί τίποτα. Είμαστε εδώ παραμένουμε σε επιφυλακή και φυλάμε τα σύνορα μας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους που βρίσκονται στην περιοχή, συνεχίζεται με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, η δημιουργία καταυλισμού για μετανάστες/πρόσφυγες στην Αδριανούπολη.

Παράλληλα, την Πέμπτη (05/03) επήλθε και συμφωνία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, για κατάπαυση του πυρός στην Συρία και αναμένεται να δούμε πως αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τις ροές ανθρώπων που στέλνει οργανωμένα το τουρκικό κράτος στα σύνορα.

 

Ο Αμπντέλ Χάντι που είναι 22 ετών και κατάγεται από το Ίντλιμπ, τον οποίο το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε την περασμένη Κυριακή, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον συνοριακό σταθμό των Ιψάλων, λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που σοβεί ο πόλεμος στη χώρα του, τη Συρία, είναι πολλές οι φορές εκείνες που άκουσαν υποσχέσεις πως θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά λίγο μετά έπεφταν στο κενό.

«Κουράστηκα να ακούω ότι θα σταματήσει ο πόλεμος και πως θα έχουμε και πάλι μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να ζήσω όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου. Να συνεχίσω τις σπουδές μου και να βρω μια δουλειά.

Τέλος, σύμφωνα με Ελλαδικά ΜΜΕ που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, το 12ωρο από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 18.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του Έβρου:
- Συνελήφθησαν οκτώ άτομα. Επτά άτομα προέρχονται από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία.
- Εμποδίστηκαν 1.871 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα

Συνολικά, από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, ο απολογισμός είναι ο εξής:
- Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 36.649 περιπτώσεις.
- Έχουν συλληφθεί 252 πρόσωπα.

Οι εθνικότητες (χώρες προέλευσης) των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα είναι οι εξής:
- Αφγανιστάν, 64%
- Πακιστάν, 19%
- Τουρκία, 5%
- Συρία, 4%
- Σομαλία, 2,6%
- Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4%

 

Με πληροφορίες από Protothema, CNN και Huffington Post

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του, στην οποία εξηγεί τους λόγους της απομάκρυνσης του, ενώ την ίδια ώρα «πυροβολεί» και τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top