Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΥΓΕΙΑ

Κυριακίδου : Ζήτησε αλληλεγγύη, πληροφόρηση και συντονισμό από τα Κ-Μ για τον COVID19

Κυριακίδου : Ζήτησε αλληλεγγύη, πληροφόρηση και συντονισμό από τα Κ-Μ για τον COVID19

Παγκόσμιο θέμα που απασχολεί είναι πλεόν ο κορωνοϊος. Η έξαρση του και η επέκταση του σε Ευρωπαϊκες χώρες έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία.

Μήνυμα για αύξηση της αλληλεγγύης και του συντονισμού, αλλά και προειδοποιήσεις για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διαθεσιμότητα προστατευτικού εξοπλισμού για του γιατρούς και τους νοσηλευτές, μετέφερε στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. Το ζήτημα του εξοπλισμού και των εξαγωγών σχετικού υλικού από κράτος σε κράτος, απασχόλησε ιδιαίτερα τους Υπουργούς, ειδικά μετά την πρόθεση Γαλλίας και Γερμανίας να περιορίσουν τις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος Κυριακίδου δήλωσε στο Έκτακτο Συμβούλιο ότι "όλοι έχουμε δει τις τελευταίες μέρες πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση του κορωνοϊού και ποιες σημαντικές συνέπειες μπορεί να έχει μια διασυνοριακή απειλή για την υγεία". "Σε αυτήν την κατάσταση, η προστασία των πολιτών μας είναι, φυσικά, η κύρια προτεραιότητά μας και γνωρίζω ότι όλες οι προσπάθειές σας και οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην εξασφάλιση αυτού ακριβώς. Κατανοώ πλήρως την ανάγκη λήψης τολμηρών αποφάσεων, αποφάσεων και μέτρων που μερικές φορές δεν είναι εύκολο να ληφθούν ή να εξηγηθούν αλλά πάντοτε λαμβάνονται προς το συμφέρον των πολιτών μας. Αυτό που είναι επίσης σαφές για τον εαυτό μου είναι ότι είμαστε όλοι καλύτερα προστατευμένοι αν όλοι συνεργαστούμε. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι βεβαίως στο συμφέρον όλων μας", τόνισε η Επίτροπος.

Προειδοποίησε δε ότι "πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η έλλειψη αλληλεγγύης, προς το παρόν, προς τους Ευρωπαίους εταίρους σε οποιαδήποτε πτυχή της κρίσης σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αλληλεγγύης στην πορεία. Οποιοδήποτε από τα Κράτη Μέλη σήμερα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ίσες δυσκολίες αύριο. Και θέλω να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να τονίσω ότι η συνεργασία μας κάνει όλοι μας ισχυρότερους απέναντι στον ιό - είτε πρόκειται για προστατευτικό ή ιατρικό εξοπλισμό ή για φάρμακα, η σημαντική αρχή εδώ είναι η συνεργασία σε εταιρική σχέση".

Η Επίτροπος Κυριακίδου ξεκαθάρισε ότι "καθώς έχουμε καθιερώσει μια στενή και θετική συνεργασία τους τελευταίους μήνες, θέλω πραγματικά να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να σας ευχαριστήσω για αυτή τη στενή επικοινωνία και για όλη την υποστήριξη, αλλά πάντα υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης. Σας καλώ όλους να μοιραστείτε πληροφορίες μαζί μας και μεταξύ μας σχετικά με τα μέτρα που έχουν εγκριθεί και σχεδιαστεί στις χώρες σας. Χρησιμοποιήστε τα κανάλια που έχουμε δημιουργήσει για να μας ενημερώσετε για τυχόν ανάγκες που μπορεί να έχετε και για οποιαδήποτε πρόσθετη υποστήριξη που μπορεί να σας παρέχουμε. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερο συντονισμό και δράσεις που μπορούν μόνο να ενδυναμωθούν".

Δεύτερον, όπως είπε "γνωρίζω πολύ καλά ότι όλοι αντιμετωπίζουν διαφορετικές καταστάσεις, αλλά επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι έχουμε να κάνουμε με μια διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση. Είναι σημαντικό να προετοιμαστεί ο καθένας για τα επόμενα σενάρια, καθώς σχεδιάζουμε μαζί. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του ΠΟΥ να σχεδιάσετε τα επόμενα σενάρια", τόνισε.

Ζήτησε μάλιστα ενίσχυση της επικοινωνίας με τους πολίτες σχετικά με τη σημασία της προσωπικής υγιεινής, να λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις σχετικά με μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις και να λαμβάνουν λογικές ταξιδιωτικές αποφάσεις, αποφεύγοντας τις πληγείσες περιοχές όπου είναι δυνατόν.

Η Επίτροπος προειδοποίησε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε και να διασφαλίσουμε τις ικανότητες των νοσοκομείων, την ειδική εκπαίδευση του προσωπικού της υγειονομικής περίθαλψης και τη διαθεσιμότητα προστατευτικού εξοπλισμού και να στοχεύσουμε ειδικά στους ευάλωτους πληθυσμούς.

"Τρίτον και τελευταίο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι επαρκώς εξοπλισμένοι", ξεκαθάρισε η Στ. Κυριακίδου.

"Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους μας, αν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι πρώτοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν διαθέτουν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Ξεκινήσαμε την κοινή προμήθεια για να υποστηρίξουμε 20 συμμετέχοντα κράτη μέλη να έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Θέλω να ενημερώσω όλους ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένουμε να πάρουμε τις προσφορές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κοινή προμήθεια είναι επιτυχής και ότι η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί προς όφελος όλων", δήλωσε η Επίτροπος.

"Όσον αφορά τα φάρμακα, κάτι που αποτελεί και άλλο ζήτημα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους επικεφαλής των εθνικών γραφείων φαρμάκων και θα μπορέσουμε να ακούσουμε μια ενημέρωση σχετικά με αυτό σήμερα. Επιπλέον, έχουμε αυξήσει την χρηματοδότηση της έρευνας μας με πρόσθετα € 37,5 εκατ. τα οποία μαζί με τα € 10 εκατ. που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, θα χρηματοδοτήσουν 17 έργα που περιλαμβάνουν 136 ερευνητικές ομάδες από όλη την ΕΕ".

"Εργαζόμαστε τώρα για την ανάπτυξη εμβολίων, νέων θεραπειών, διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών συστημάτων", σημείωσε η Επίτροπος.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Όχημα παρέσυρε πεζό στην Πάφο - Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο

Όχημα παρέσυρε πεζό στην Πάφο - Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (4/10) στη λεωφόρο Χλώρακας στην Πάφο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top