ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Απετράπη μία ακόμη περιβαλλοντική αυθαιρεσία στο λιμάνι - Πετούσαν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Απετράπη μία ακόμη περιβαλλοντική αυθαιρεσία στο λιμάνι - Πετούσαν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακόμη μία περιβαλλοντική αυθαιρεσία απετράπη την τελευταία στιγμή, λόγω και της άμεσης παρέμβασης του ThemaOnline, που ζήτησε εξηγήσεις για την επικείμενη, αυθαίρετη κοπή 5 φοινικόδεντρων στην περιοχή της σιταποθήκης του ΣΙΛΟ, εντός του λιμανιού Λεμεσού.

Του Γιώργου Τάττη

Όπως καταγγέλθηκε στο ThemaOnlıne, την Τετάρτη (11/03) το πρωί, ξεκίνησε η κοπή φοινικόδεντρων στην προαναφερθείσα περιοχή. Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν 5 φοινικοδέντρα τα οποία, σύμφωνα και με το Τμήμα Δασών, αποτελούν μια όαση σε ένα βιομηχανικό τοπίο. Τo ThemaOnlıne προέβη σε όλες τις απαραίτητες έρευνες για να εξακριβωθεί κατά πόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες. Δυστυχώς, άδειες δεν υπήρχαν και είχαν ήδη κοπεί παράνομα τα δύο πρώτα φοινικόδεντρα, τα οποία και εμπίπτουν στον Περί Δασών Νόμο και προστατεύονται.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τις καταγγελίες και την ενημέρωση που λάβαμε, η διαχειρίστρια εταιρεία του χώρου DP World, που έχει και την εποπτεία σε ζητήματα ασφαλείας, θεώρησε ότι για λόγους ασφαλείας έπρεπε να κοπούν τα εν λόγω προστατευόμενα δέντρα, τα οποία και έχουν διάμετρο 130 εκατοστόμετρα. Μάλιστα, σε κοινές συνεδριάσεις με την ιδιοκτήτρια υπηρεσία του χώρου που είναι η Αρχή Λιμένων και η Επιτροπή Σιτηρών Κύπρου, η οποία και υπενοικιάζει τον χώρο, συμφωνήθηκε από κοινού να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κοπή.

Ο λόγος που υπήρξε ήταν ένα περιστατικό, όπου ένας αριθμός αιτούντων ασύλου επιχείρησε να πηδήξει τον φράκτη για να εισέλθει εντός του χώρου του λιμανιού και με αυτό τον τρόπο να καταφέρει να διαφύγει με καράβι σε χώρα του εξωτερικού. Τα φοινικόδεντρα, λόγω του ότι ήταν πλησίον του φράκτη, κρίθηκε σκόπιμο να αποκοπούν πάραυτα, χωρίς να μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι αποτροπής της παράνομης πρόσβασης εντός του λιμανιού. Όπως πληροφορηθήκαμε, λήφθηκε από κοινού ακόμη ένα μέτρο, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να μετακινηθούν και διάφορα αντικείμενα που εφάπτονταν με τον φράκτη.

Σύμφωνα με τον Λειτουργό του Τμήματος Δασών Μάριο Κωνσταντίνου και την έκθεση που έχει ήδη υποβάλει στον Περιφερειακό Δασικό Λειτουργό Τροόδους, το θέμα που ανακινήθηκε περί ‘Ασφάλειας‘ του χώρου ήταν παραπλανητικό και μπορούσαν να γίνουν άλλα βελτιωτικά έργα. Επίσης, δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν δόθηκε καμία άδεια ούτε για κοπή, ούτε για μεταφύτευση, όπως διάφοροι δημόσιοι λειτουργοί διατείνοντο στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημειώνεται ότι περιμένει και έγκριση από τον Περιφερειακό Λειτουργό, τα τρία εναπομείναντα φοινικόδεντρα συνίσταται να παραμείνουν στο χώρο. Ο Δασικός Λειτουργός, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση και επικοινώνησε εκ νέου με το ThemaOnlıne, έδωσε τα εύσημα για την γρήγορη κινητοποίηση τόσο της εφημερίδας μας, όσο και του Επαρχιακού του Κινήματος Οικολόγων Ανδρέα Ευλαβή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυστυχώς, παρά τις επιβεβαιώσεις από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, ότι την αρχική πρωτοβουλία την είχε η διαχειρίστρια εταιρεία, η DP World σε τηλεφωνική μας επικοινωνία αρνήθηκε την όποια εμπλοκή της στην υπόθεση, δηλώνοντας ότι ‘από πλευράς δικής μας, δεν υπήρξε καμία ανάμειξη ως διαχειρίστρια εταιρεία και ότι αυτό ήταν αποκλειστικό θέμα της Επιτροπής Σιτηρών‘.

Όπως διαφάνηκε από την έρευνα, στο μεταγενέστερο στάδιο της τελικής κοπής σε σχέση με την άδεια του Τμήματος Δασών, όπως προς τιμήν του παραδέχθηκε ο Υπεύθυνος του ΣΙΛΟ στην Λεμεσό, έγινε κατόπιν προφορικής παρανόησης με την Αρχή Λιμένων, η οποία και είχε την αρμοδιότητα να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες στο Τμήμα Δασών ως ιδιοκτήτρια. Οι διαδικασίες του αιτήματος για την έγκριση είχαν ξεκινήσει αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί αφού το Τμήμα Δασών δεν είχε καν πάει για επιτόπια έρευνα ακόμη. Όπως φάνηκε, όταν και έσπευσε το Τμήμα Δασών μετά τις καταγγελίες την Τετάρτη το πρωί (11/03), δεν θα μπορούσε να δοθεί η άδεια. 

Όμως, κατά τις πρώτες προσπάθειες που υπήρξαν για ενημέρωση σε εμάς, για ένα ζήτημα που άπτεται του δημοσίου συμφέροντος, υπήρχε αδιακαιολόγητη άρνηση και κλειστές πόρτες, διαβεβαιώνοντας μας πολλάκις ότι ‘σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες’ και ότι ’θα γίνει μεταφύτευση’, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι εγγράφως από το αρμόδιο όργανο του Τμήματος Δασών.

Το μεμπτό στην όλη υπόθεση είναι προφανώς το ότι Ανώτεροι Λειτουργοί Δημόσιων Υπηρεσιών προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις για κοπές προστατευόμενων δέντρων, χωρίς καμία περιβαλλοντική ευαισθησία. Ειδικά όταν υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές. Όταν μάλιστα ζητούνται και εξηγήσεις, οι πλείστοι αρκούνται να πετάξουν το μπαλάκι στα άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Εν κατακλείδι, το Τμήμα Δασών αναμένει την τελική έγκριση για καταγγελία της αυθαίρετης κοπής, αλλά και της αυθαίρετης απόφασης για υποτιθέμενα ‘μέτρα ασφαλείας’.

Όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες, αλλά και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Τμήματος Δασών, τα δύο φοινικόδεντρα δυστυχώς κόπηκαν και δεν μπορούν να μεταφυτευτούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top