ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Χριστοφόρου : Ήρθε η ώρα η Ε.Ε να πει ξεκάθαρα στη Τουρκία ‘Ως εδώ και μη παρέκει’

Λ. Χριστοφόρου : Ήρθε η ώρα η Ε.Ε να πει ξεκάθαρα στη Τουρκία ‘Ως εδώ και μη παρέκει’

Ετοιμότητα απέναντι στην προσπάθεια της 'Αγκυρας για πρόβλημα στην Κύπρο με το μεταναστευτικό, λέει ο Λ. Χριστοφόρου.


Αναμφίβολα η Τουρκία θα επιχειρήσει να προκαλέσει πρόβλημα στη Κύπρο, χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό και οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσουμε, λέει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, με αφορμή και την πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στον Έβρο και την στάση της Άγκυρας.

Ανταποκρινόμενος σε κάλεσμα του ΚΥΠΕ να μεταφέρει τις απόψεις του ο Ευρωβουλευτής είπε πως η Κύπρος εξαιτίας της κατοχής και το γεγονός ότι περιβάλλεται από θάλασσα, βρίσκεται σε αδύναμη θέση για να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές ροές. Στήριγμα και για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Κύπρο, είναι η ΕΕ, λέει ο κ. Χριστοφόρου.

«Ήδη αποφασίστηκε από την ΕΕ να προσληφθούν ακόμη 10.000 συνοριοφύλακες με αποστολή να προστατεύσουν τα σύνορα της ΕΕ από τις μεταναστευτικές ροές. Όμως πιστεύω ότι είναι η ώρα η ΕΕ να αποκτήσει Ενιαία Άμυνα και Ασφάλεια και Ευρωστρατό για να μπορεί να θωρακίζει τα σύνορα της και να προστατεύει την κυριαρχία των χωρών μελών της. Για να αντιληφθείτε την μαύρη προπαγάνδα της Τουρκίας, ποσοστιαία με τον πληθυσμό της η Τουρκία έχει μικρότερο ποσοστό απ΄ ότι φιλοξενεί η Ιορδανία πρόσφυγες και η μικρή Κύπρος έχει το ψηλότερο ποσοστό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και το ποσοστό μας προσεγγίζει το ποσοστό της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε πως για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, καθημερινά εκβιάζει την ΕΕ, λαμβάνει χρηματοδότηση και δημιουργεί καθημερινά προβλήματα, ενώ η μικρή και φτωχή Ιορδανία καθώς και η Κύπρος ούτε απειλούν , ούτε εκβιάζουν και ούτε λαμβάνουν αντίστοιχη χρηματοδότηση από την ΕΕ

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως η ΕΕ είναι πολύ ενοχλημένη με τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας γιατί ήταν , είναι και παραμένει αναξιόπιστη για όλα τα θέματα έναντι της Ένωσης.

« Με αφορμή τη μη τήρησης της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, υπενθυμίσαμε στους συναδέλφους μας Ευρωβουλευτές ότι η Τουρκία ποτέ δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, αρχής γενομένης της Συμφωνίας, το 2005 με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, όπου η Τουρκία όφειλε να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν έπραξε μέχρι σήμερα. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν επιδεικνύει καμία ευαισθησία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά τους χρησιμοποιεί με τον πλέον αισχρό και ανεπίτρεπτο τρόπο, ως εκβιαστικό μέσο για να υλοποιήσει τα σχέδια της και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της. Αφενός μεν η Τουρκία με το εκβιαστικό ντροπιαστικό της σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα και αφετέρου να εκβιάσει την ΕΕ», αναφέρει.

Ο κ. Χριστοφόρου εκφράζει την άποψη ότι η ΕΕ εκδήλωσε άμεσα μια πρωτοφανή αλληλεγγύη και στήριξη στην Ελλάδα, όχι μόνο με φραστικές διακηρύξεις αλλά και με έμπρακτη βοήθεια, αλλά καταδίκασε και τη Τουρκία με αυστηρό τρόπο, χωρίς περιστροφές. Σημειώνει πως η ΕΕ πρέπει να σταθεί ανυποχώρητη απέναντι στους εκβιασμούς του Ερντογάν και να υιοθετήσει τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι καμία βοήθεια, καμία στήριξη προς την Τουρκία από την ΕΕ, εάν δεν σταματήσει τη μεταφορά μεταναστών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, εάν δεν σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στη Κύπρο και εάν δεν σεβαστεί τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Ο Ευρωβουλευτής τονίζει πως ένα πολύ σωστό μέτρο που οφείλει να λάβει η ΕΕ απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα είναι το πάγωμα της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας - ΕΕ.

«Είναι γνωστό ότι η τουρκική οικονομία εξαρτάται κατά 70% από την ΕΕ. Δημόσια στο Ευρωκοινοβούλιο προκάλεσα τους θεσμούς να προβούν σε απολογισμό για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ. Η Τουρκία δεν πρόσφερε και δεν προσφέρει τίποτα στην ΕΕ. Το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί προβλήματα, να απειλεί, να εκβιάζει και πάντοτε να περιφρονεί και να βρίζει την ΕΕ, μη σεβόμενη ούτε αρχές , ούτε συμφωνίες. Την ίδια στιγμή απολαμβάνει μόνο οφέλη από την ΕΕ. Η οικονομία της βασίζεται και επιβιώνει σε μεγάλο βαθμό από τη Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, από τη προενταξιακή βοήθεια και από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Στήριξης. Πιστεύω ήλθε η ώρα η ΕΕ, να εκτιμήσει σωστά την κατάσταση και να πει ξεκάθαρα στη Τουρκία, ‘Ως εδώ και μη παρέκει’. Κανένας εκβιασμός και απειλή δεν θα περάσει και χρειάζεται μηδενική ανοχή. Ο μόνος χαμένος από τη διακοπή σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, είναι μόνο η Τουρκία και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Άγκυρα», αναφέρει.


Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΕΛΚ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι παλαιότερα στο Ευρωκοινοβούλιο, πέραν του ΕΛΚ και της Αριστεράς που έχουν ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στη Τουρκία, υπήρχαν πολιτικές ομάδες που ‘ερωτοτροπούσαν’ με την Τουρκία και επιθυμούσαν τη πλήρη ένταξη της στην ΕΕ.
«Σήμερα το σκηνικό άλλαξε, ιδιαίτερα και με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν αποτολμά εύκολα κάποιος Ευρωβουλευτής να στηρίξει ένθερμα τη Τουρκία. Όμως υπάρχει μία μικρά μειοψηφία μεμονωμένων Ευρωβουλευτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την Τουρκία με ήπιο τρόπο. Όμως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την σκληρότητα και την κλίμακα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε βάρος της Τουρκίας», ανέφερε.

Σε σχέση με την κατάσταση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφόρου τονίζει πως χρειάζεται σε βάθος ανάλυση.

Σημειώνει πως την κρίση στη Συρία και στη γύρω περιοχή δεν την προκάλεσε η ΕΕ αλλά οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί , οι Ρώσοι και κάποιες χώρες στη περιοχή.

« Όλοι αυτοί συνέβαλαν στη δημιουργία προσφύγων και μεταναστευτικών ροών. Όλοι αυτοί που συνεχίζουν να βομβαρδίζουν στη Συρία και να δημιουργούν πρόσφυγες, χωρίς να αναλαμβάνουν καμία ευθύνη και χωρίς να δέχονται ούτε ένα πρόσφυγα στις χώρες τους. Την ίδια στιγμή κατηγορούν την ΕΕ για έλλειψη ευαισθησίας. Τι ευθύνη έχει η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Μάλτα , για τις συρράξεις στη περιοχή και καλούνται να σηκώσουν το βάρος όταν την ίδια στιγμή οι δημιουργοί του προβλήματος, Αμερικάνοι, Ρώσοι, πλούσιες αραβικές χώρες, δεν φιλοξενούν ούτε ένα πρόσφυγα, ούτε ένα μετανάστη», διερωτήθηκε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεμσοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top