ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε σεβασμό στην αρχή ακρίβειας των μηνυμάτων, καλεί η Επ. Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Σε σεβασμό στην αρχή ακρίβειας των μηνυμάτων, καλεί η Επ. Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Την ανάγκη σεβασμού της αρχής της ακρίβειας των μηνυμάτων που δημοσιοποιούνται, επισημαίνει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, προσθέτοντας ότι αυτό επιβάλει τη διασταύρωση όλων των πληροφοριών που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού με αξιόπιστες πηγές.

Σε ανακοίνωση της, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας απευθύνεται, σ’ αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες στιγμές, στους λειτουργούς των ΜΜΕ για να εκφράσει κατ’ αρχάς την ευαρέσκειά της επειδή η πλειοψηφία τους προσπαθούν μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες να προσφέρουν αξιόπιστη ενημέρωση στο κοινό, αλλά την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι μια μικρή μερίδα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και δημοσιογράφων «μάλλον από υπερβάλλοντα ζήλο, δημοσιεύουν μηνύματα που παραβιάζουν βασικά άρθρα του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».
 
«Θέλουμε ιδιαίτερα να υπογραμμίσουμε την ανάγκη σεβασμού της αρχής της ακρίβειας των μηνυμάτων που δημοσιοποιούνται. Αυτό επιβάλει τη διασταύρωση όλων των πληροφοριών που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού με αξιόπιστες πηγές. Η διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών μηνυμάτων  που ως αποτέλεσμα έχει τη δημιουργία πανικού ανάμεσα στο λαό, είναι πράξη που πλήττει τόσο το επάγγελμα, όσο και το δημόσιο συμφέρον. Οι καιροί δεν επιτρέπουν επιπολαιότητα, μυθοπλασίες, διόγκωση γεγονότων και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά», προσθέτει.
 
Η Επιτροπή καλεί, παράλληλα, τους δημοσιογράφους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους να μην προβαίνουν σε ενέργειες που δυνατόν να οδηγήσουν στη θυματοποίηση των ασθενών και στη δημιουργία περιβάλλοντος  κοινωνικού αποκλεισμού.
«Το δικαίωμα σχολιασμού και κριτικής αποφάσεων και συμπεριφορών είναι αναφαίρετο, ωστόσο οι δημοσιογράφοι οφείλουν να το ασκούν στη βάση σοβαρών επιχειρημάτων», σημειώνει.
 
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας θεωρεί χρήσιμο να προτρέψει τους πολίτες να επιλέγουν με προσοχή της πηγές πληροφόρησης τους, ν ανεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεών τους από τα ΜΜΕ, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο και τους ίδιους τους δημοσιογράφους να γίνουν ακόμη πιο υπεύθυνοι.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top