ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: O Τραμπ «φλερτάρει» με την άρση των μέτρων περιορισμού κατ’ οίκον

ΗΠΑ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: O Τραμπ «φλερτάρει» με την άρση των μέτρων περιορισμού κατ’ οίκον

Το 43% του πληθυσμού των ΗΠΑ, ή περίπου 142 εκατομμύρια άτομα, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς 16 πολιτείες της χώρας έχουν εκδώσει σχετικά διατάγματα για να καθυστερήσουν την επέκταση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στις ΗΠΑ, που πλέον είναι τρίτες στον παγκόσμιο κατάλογο με 46.145 κρούσματα πίσω από την Κίνα με 81.171 και την Ιταλία με 63.927, 582 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα της χώρας, 23.230, Eίναι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, που είδε σε 24 ώρες 100 άτομα να πεθαίνουν από τον ιό. Οι θάνατοι στην πολιτεία έφτασαν τους 183. Δραματικότερα είναι τα πράγματα στο Δήμο Νέας Υόρκης, με 13.119 κρούσματα και 125 θανάτους. Υπολογίζεται ότι στη Νέα Υόρκη ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε δυόμιση μέρες.

Στη Νέα Υόρκη οι αρχές προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες – ιδίως τους νέους – να τηρήσουν ευλαβικά την κοινωνική αποστασιοποίηση και να να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ παραδέχθηκε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν και η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Ωστόσο, για μια ακόμη φορά επιχείρησε να υποβαθμίσει την κατάσταση λέγοντας ότι «πολλοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη γρίπη. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός δεν μπορεί να διαρκέσει μήνες και ότι εξετάζει πώς να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η θεραπεία να είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα. Στο τέλος των 15 ημερών θα αποφασίσουμε προς τα πού θα πάμε», είπε στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι η Αμερική θα είναι σύντομα ανοιχτή για δουλειές.

Πάντως ανέφερε ότι πριν αποφασίσει θα λάβει υπόψη τις εισηγήσεις των ιατρικών υπηρεσιών.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, 'Αντριου Κουόμο, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για αναπνευστήρες, μονάδες εντατικής, νοσοκομειακές κλίνες και ιατρικό υλικό, είπε πως αν το δίλημμα είναι οικονομία ή υγεία, η απάντηση είναι προστασία της δημόσιας υγείας.

H πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει εντείνει δραματικά τα τεστ και χθες είχαν εξεταστεί πάνω από 80.000 άτομα, με τα κρούσματα να φτάνουν το 28% των εξετασθέντων, ενώ ο μέσος όρος στη χώρα είναι 8%.

Τη φιλοσοφία του Τραμπ συμμερίζεται ο αντικυβερνήτης του Τέξας Νταν Πάτρικ, που με χθεσινές δηλώσεις του κάλεσε τους 70ρηδες συνομηλίκους να επιστρέψουν στη δουλειά και να μην θυσιάσουν την πατρίδα τους.

«Δεν ζω με τον φόβο του κορωνοϊού και είμαι πλήρως υπέρ της άρσης της κοινωνικής αποστασιοποίησης», είπε ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός.

«Ουδείς με προσέγγισε να μου πει, αν ως ηλικιωμένος θέλω να διακινδυνεύσω την επιβίωσή μου με αντάλλαγμα να κρατηθεί η Αμερική που όλοι οι Αμερικανοί αγαπούμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Η δήλωση προκάλεσε καταιγίδα αρνητικών σχολίων.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top