ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΡΑ: Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε το νομοσχέδιο για αναστολή δόσεων - 'Σε δεύτερη μοίρα οι μεροκαματιάρηδες' - VIDEO

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΡΑ: Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε το νομοσχέδιο για αναστολή δόσεων - 'Σε δεύτερη μοίρα οι μεροκαματιάρηδες' - VIDEO

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η έγκριση (29/03) του ενός εκ των δύο νομοσχεδίων για τα μέτρα ανάτασης της οικονομίας, ελέω κορονοϊού.

Επιμέλεια: Γιώργος Τάττης

Υπενθυμίζεται ότι αναμένετο να ψηφιστούν 2 νομοσχέδια. Αυτό που αφορά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δις. στις τράπεζες και ένα άλλο που αφορά την αναστολή των δόσεων για 9 μήνες προς τις τράπεζες. Το πρώτο έχει πάρει αναβολή, ενώ το δεύτερο έχει εγκριθεί.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης. Εναντίον ψήφισαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, οι Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ και η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων.

Το ζήτημα που προέκυψε είναι το κατά πόσον θα υπάρξουν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις σε χρεώσεις και τόκους, παρά την αναστολή των δόσεων για 9 μήνες. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει, τότε κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει και ‘δώρον άδωρον’, δυσκολεύοντας κατά πολύ την ρευστότητα και της βιωσιμότητα της οικονομίας, σύμφωνα με κόμματα τις αντιπολίτευσης.

Τι λένε όσοι το υπερψήφισαν

Το πρωί προέβη σε δηλώσεις ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όπου εν ολίγοις ζήτησε από τις τράπεζες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, λέγοντας ότι ‘πρέπει οι τράπεζες να βγάλουν απόφαση ότι δεν θα ανατοκίσουν οποιοδήποτε μέρος του τόκου για τους επόμενους εννιά μήνες’.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, που απευθύνει επίσης έκκληση στις τράπεζες παρά το ότι θεωρεί ότι αυτό θα είναι ένα αμελητέο ποσό.

Το ΔΗΚΟ το οποίο έχει στηρίξει το νομοσχέδιο, με ανακοίνωση του τοποθετείται δηλώνοντας ότι επιμένει πως μέρος του ποσού των €250 εκ. που θα περιληφθεί στις κυβερνητικές εγγυήσεις, πρέπει να αξιοποιηθεί για να επιδοτηθούν τα επιτόκια αυτών, αλλά και άλλων δανείων.

Η ‘Αλληλεγγύη’ υποστηρίζει με το νομοσχέδιο αναστέλλεται για τα φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζομένους και επιχειρήσεις, η υποχρέωση καταβολής των δόσεων περιλαμβανομένων και των τόκων για εννέα μήνες, εξού και το υπερψήφισε. Όμως, σε σχέση με τα επερχόμενα δάνεια που θα δοθούν, τονίζει ότι ο έλεγχος των επερχόμενων δανεισμών λόγω του κορωνοϊού πρέπει να γίνεται και από το κράτος.

Τι λένε όσοι το καταψήφισαν

Από πλευράς ΕΔΕΚ που το καταψήφισε, ειπώθηκε ότι δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για να μην ‘επιβαρύνουμε τους δανειολήπτες σε περίοδο κρίσης να καταβάλλουν τους τόκους, τον ανατοκισμό και την κεφαλαιοποίηση αυτών μέχρι την εξόφληση του δανείου. Μια διαδικασία που ουσιαστικά ευνοεί τις τράπεζες αλλά πλήττει τους δανειολήπτες’.

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών δήλωσε ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει κυρίως τις ίδιες τις τράπεζες. Οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι επιχειρήσεις και οι μεροκαματιάρηδες, μπήκαν για ακόμη μια φορά σε δεύτερη μοίρα. Αν θα βοηθηθούν, τίθεται σε αμφιβολία και υπό προϋποθέσεις και με πάρα πολλές επιφυλάξεις. Τονίζεται πως η αναστολή της καταβολής των δόσεων για εννέα μήνες, χωρίς την αναστολή επιβολής τόκων και χωρίς την επιμήκυνση του δανείου, είναι «δώρον άδωρον» για τους δανειολήπτες.

Τέλος, το ΕΛΑΜ γράφει σε ανακοίνωσή του ότι ‘το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν βοηθά ούτε κατ’ ελάχιστον το λαό, αντιθέτως διασφαλίζει στις τράπεζες ότι δε θα χάσουν χρήματα από τους τόκους, αφού η περίοδος που θα ανασταλεί η δόση των δανείων θα προστεθεί μετά τους 9 μήνες, έπειτα από διακανονισμό με τις τράπεζες’.

Εντονότερη παρουσιάζεται η Ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου, η οποία επεξηγά ότι ‘αφού ενημερώσει ο δανειολήπτης (μόνο όσοι εξυπηρετούσαν τα δάνεια τους κατά την 31/12/2019 δικαιούνται) την τράπεζα του ότι θέλει αναστολή δόσεων για μαξ 9 μήνες, τότε όταν λήξει η περίοδος αναστολής θα κληθεί να υπογράψει νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης που θα συμπεριλαμβάνει και τους τόκους του 9μήνου. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί στον δανειολήπτη τι όρους θα προνοεί η νέα σύμβαση διότι αυτό δεν καλύπτεται απο την νομοθεσία’. 

Δείτε το βίντεο από εκπομπή με συζήτηση επί του θέματος:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top