ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

POLITICO: Ποιά προϊόντα παρουσίασαν αύξηση και ποιά μείωση - Οικονομικός Πατριωτισμός - ‘Οι Ιταλοί στράφηκαν στην... μπύρα’ - ΠΙΝΑΚΕΣ

POLITICO: Ποιά προϊόντα παρουσίασαν αύξηση και ποιά μείωση - Οικονομικός Πατριωτισμός - ‘Οι Ιταλοί στράφηκαν στην... μπύρα’ - ΠΙΝΑΚΕΣ

Με άρθρο του το Polıtıco σχολιάζει τις μεταβολές που υπάρχουν στην ζήτηση αγαθών και εμπορευμάτων, καθώς και τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές που επιχειρούν να καλύψουν τα κενά που παρουσιάζονται.

Όπως αναφέρεται, η υγειονομική κρίση δεν αλλάζει μόνο τις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες του κάθε τόπου, αλλά και τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων. Εάν κάτι άλλαξε άρδην, είναι η αγορά και η ζήτηση προϊόντων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα έσοδα των υπεραγορών έχουν αυξηθεί σημαντικά, εάν λάβει κανείς υπόψη τον φόβο και την συνεπαγόμενη ανάγκη για συσσώρευση τροφής, αλλά και το κλείσιμο των εστιατορίων.

Ως εκ τούτου, υπάρχει η ανάγκη από κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές που θα καταφέρουν να ενισχύσουν τις ανάγκες για τροφοδοσία βασικών τροφών. Επί τούτου, την προηγούμενη εβδομάδα οι Ευρωπαϊοι Υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν για το ενδεχόμενο προσαρμογής των πολιτικών, ως απάντηση στις ‘μεγάλες αλλαγές στις καταναλωτικές πρακτικές’.

Οι αλλαγές

Αρχικά, διαφαίνεται ότι υπάρχει μία θετική τάση προς προϊόντα μακράς διαρκείας, όπως ρύζι, ζυμαρικά, αυγά κοκ. Παράλληλα, έχει υπάρξει προφανώς αύξηση στα χαρτικά προϊόντα, στα είδη υγιεινής, στα παραϊατρικά προϊόντα και στην συσκευασμένη τροφή.

Πτώση παρατηρείται σε προϊόντα καλλυντικών, στις αγορές λουλουδιών και σε συγκεκριμένες ‘gourmet’ τροφές, καθώς και σε άλλες σημαντικές τροφές υψηλής όμως χρηματικής αξίας όπως το ψάρι και το κρασί.

Παρά το ότι παρατηρείται πτώση σε ακριβά αλκοολούχα ποτά όπως η σαμπάνια και το κρασί, αύξηση παρατηρείται στο σύνολο των πωλήσεων όλων των αλκοουλούχων ποτών. Μάλιστα, οι Ιταλοί φαίνεται να αύξησαν τις προτιμήσεις τους στην μπύρα.

Στροφή σε ενδογενή παραγωγή και ασφαλείς επιλογές

Κάτι που αξίζει της προσοχής μας, είναι η στροφή προς την ενδογενή παραγωγή, με το Polıtıco να την αποκαλεί ως ένα είδους ‘οικονομικού πατριωτισμού’. Έτσι, οι Ιταλοί βρέθηκαν να αυξάνουν την προτίμησή τους στο Ιταλικό κρασί, παρά στα κρασιά από άλλες χώρες. Μάλιστα, ξεκίνησαν να παράγουν περισσότερα σπιτικά προϊόντα, πράγμα που αποδεικνύεται από την μεγάλη αύξηση του αλευριού.

Επίσης, μειώθηκαν και οι προτιμήσεις σε ακριβά κρέατα, με την κατανάλωση να κλίνει προς πιο ασφαλείς επιλογές, όπως αυτή του κοτόπουλου και του κουνελιού.

Τέλος, έκπληξη προκάλεσαν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν σε Γαλλία και Ιταλία, σε ζήτηση συσκευασμένων μανταρινιών και λουκάνικων κοτοπούλου. Από την άλλη, οι Βρετανοί προτίμησαν κατά 73% περισσότερο και σούπες κατά 60%.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top