ΔΙΕΘΝΗ

Την έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δεδομένων COVID-19, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν

Την έναρξη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Δεδομένων COVID-19, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν

Την έναρξη λειτουργίας της ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων COVID-19, η οποία έχει στόχο την ταχεία συλλογή και ανταλλαγή διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η πλατφόρμα, μέρος του σχεδίου δράσης ERAvsCorona και θα παρέχει ένα ανοιχτό, αξιόπιστο και κλιμακούμενο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον όπου οι ερευνητές μπορούν να αποθηκεύουν και να μοιράζονται σύνολα δεδομένων, όπως αλληλουχίες DNA, δομές πρωτεϊνών, δεδομένα από προ-κλινική έρευνα και κλινικές δοκιμές, καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει τα εξής: "η πανδημία του COVID19 μας φέρνει αντιμέτωπους μεπολλές νέες προκλήσεις και για να νικήσουμε αυτόν τον ιό, χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο, καλύτερες μεθόδους θεραπείας και δοκιμές μεγάλης κλίμακας".

"Για αυτό, χρειαζόμαστε έρευνα. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη παράγει πληθώρα γνώσεων για τον κοροναϊό. Αλλά κανένας ερευνητής, εργαστήριο ή χώρα δεν μπορεί να βρει τη λύση μόνο του. Γι `αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε τους επιστήμονες να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα και να τα μοιραστούν με τους άλλους", εξηγεί η Πρόεδρος σχετικά με την εκκίνηση της πλατφόρμας δεδομένων της ΕΕ για τον COVID19.

Όπως σημειώνει "οι ερευνητές θα είναι σε θέση να αποθηκεύουν, να μοιράζονται και να αναλύουν μια μεγάλη ποικιλία ευρημάτων σχετικά με το COVID19 σε αυτήν την πλατφόρμα. Για παράδειγμα, από γονιδιωματικά δεδομένα έως μικροσκοπικά και κλινικά δεδομένα.
Μέσα σε λίγες μέρες, αναμένουμε να φορτωθούν χιλιάδες αλληλουχίες DNA και δεκάδες χιλιάδες ερευνητικά άρθρα. Η πλατφόρμα είναι σημαντικό μέρος στην οικοδόμηση του Open Science Cloud της Ευρώπης", αναφέρει η Πρόεδρος.

"Με το Science Cloud, οι ερευνητές θα έχουν έναν αξιόπιστο χώρο για να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από ερευνητές από όλους τους άλλους κλάδους. Θα κάνει την επιστήμη να ανταποκρίνεται ακόμη καλύτερα και πιο γρήγορα σε ό, τι χρειάζεται η κοινωνία", τονίζει.

"Έχω τον βαθύτατο θαυμασμό για όλους εκείνους που περνούν τις μέρες τους, και συχνά τις νύχτες, στα εργαστήρια, προς όφελος όλων μας. Και καλώ όλους τους ερευνητές να αποδεχθούν την προσφορά μας και να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα δεδομένων της ΕΕ", καταλήγει η Πρόεδρος.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top