ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν αισιοδοξία - Γιατί χρειάζεται ακόμη προσοχή - Το μέλλον

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν αισιοδοξία - Γιατί χρειάζεται ακόμη προσοχή - Το μέλλον

Για ακόμη μια μέρα διατηρείται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε χαμηλούς αριθμούς, πράγμα που δείχνει ότι η επιπεδοποίηση της καμπύλης προχωράει αργά, αλλά σταθερά. Αυτές οι ευχάριστες εξελίξεις σηματοδοτούν και πολλές πολιτικές αποφάσεις για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Του Γιώργου Τάττη

Τα νέα δεδομένα - Στατιστικές

Όπως ανακοίνωσε η Επιδημιολογική Ομάδα, σήμερα Κυριακή (26/04) υπήρξαν 7 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από σύνολο 2,415 εργαστηριακών διαγνώσεων. Επίσης, δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση για νέο θάνατο. Στατιστικά, βρισκόμαστε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με χθες Σάββατο (25/04).

Υπάρχει μία μικρή αύξηση των ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς, πράγμα που ενδεχομένως συνδέεται με την μερική αύξηση κρουσμάτων πριν από λίγες μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχε κρούσμα από την διαδικασία ιχνηλάτησης, πράγμα θετικό. Παράλληλα, για τέταρτη συνεχή ημέρα ο ποσοστιαίος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει σταθερός σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Όπως υπολογίζεται, χθες και σήμερα, εάν υπολογιστεί ο αριθμός κρουσμάτων ανά 500 δειγματοληπτικούς έλεγχους, είναι 2 (ανηγμένος αριθμός = 2/500).

Στο μεταξύ, υπήρξαν και τα πρώτα αποτελέσματα της νέας έρευνας που ξεκίνησε το Υπουργείο Υγείας, η οποία αφορά τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο 800 ατόμων, στην οποία βρέθηκε 1 κρόυσμα σε κάτι λιγότερο από 300 έλεγχους. Εάν συνεχιστεί στα ίδια ποσοστά, θα είναι μία καλή εξέλιξη. Πάντως, το ποσοστό αυτό μέχρι τώρα βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα με τον δειγματοληπτικό έλεγχο που γίνεται στα άτομα που εξακολουθούν να δουλεύουν και εκτίθενται περισσότερο σε κόσμο.

Χρειάζεται ακόμη προσοχή

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι βρέθηκαν σήμερα ακόμη 2 κρούσματα από τεστ ιδιωτικών πρωτοβουλιών, τότε μπορεί να ειπωθεί ότι ο ιός υπάρχει στην κοινότητα, σε ένα ελεγχόμενο όμως αριθμό. Γι’ αυτό τον λόγο, προφανώς, εξακολουθούν και οι ειδικοί να καλούν σε εγρήγορση και για ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες.

Αυτή η βδομάδα, εξάλλου, θα είναι και η εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων. Αναμένονται φυσικά και τα νέα αποτέλεσματα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς εκεί θα διαφανεί και το κατά πόσον τις μέρες του Πάσχα υπήρξε μία χαλάρωση και μία συνεπακόλουθη αύξηση των κρουσμάτων. Οι ειδικοί πάντως δείχνουν αισιοδοξοι.

Αναμένονται αποφάσεις

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι περαιτέρω ανακοινώσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομία αναμένονται στις 29 Απριλίου, μετά από σχετικές διαβουλεύσεις του Προέδρου με τις ομάδες ειδικών και τους αρμόδιους Υπουργούς.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top