ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κόσμος να κυκλοφορεί και άδεια μαγαζιά - Η εικόνα της πρώτης μέρας άρσης των περιορισμών

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κόσμος να κυκλοφορεί και άδεια μαγαζιά - Η εικόνα της πρώτης μέρας άρσης των περιορισμών

Πεζοί σε δρόμους, αρκετά αυτοκίνητα, αλλά άδεια τα μαγαζιά πλην των «κρατικών υπηρεσιών» που εν μέρει λειτούργησαν και των τραπεζών που επανήλθαν σε πλήρη λειτουργία, ήταν η εικόνα της χθεσινής πρώτης μέρας σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στα κατεχόμενα.

Οι φωτογραφίες στον τ/κ Τύπο σήμερα δείχνουν την αντίθεση των γεμάτων δρόμων, τις ουρές στο «τμήμα κοινωνικών ασφαλίσεων» και έξω από τις τράπεζες, αλλά και τα άδεια καταστήματα που άνοιξαν αναμένοντας πελάτες που δεν προσήλθαν. Οι εφημερίδες σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν φοιτητές, μαθητές και τουρίστες για να κινηθεί η αγορά, ενώ η απώλεια εισοδήματος για όσους εργαζόταν σε χώρους που έκλεισαν από τα μέσα του Μάρτη και η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας, ήταν παράγοντες που συνέβαλλαν στην μη προσέλευση του κόσμου για αγορές.

Να σημειωθεί ότι το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα είχε προχωρήσει στο κλείσιμο επιχειρήσεων και χώρων εργασίας από τις 14 Μαρτίου, στις 23 Μαρτίου επιβλήθηκε η μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας και στις 31 Μαρτίου η πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας τις νύχτες (21.00 – 06.00).

Η «Χαλκίν Σεσί» στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδό της έχει τίτλο «Άρχισε ήρεμα» και έχει φωτογραφία έναν άδειο δρόμο από την αγορά στην εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία. Από την άλλη η «Χαβαντίς» με τίτλο «Συνωστισμός που φοβίζει» έχει φωτογραφία τις ουρές των ανθρώπων έξω από τις τράπεζες και τις «κοινωνικές ασφαλίσεις». Η «Γενί Ντουζέν» έχει φωτογραφία έναν ιδιοκτήτη καταστήματος που κάθεται σε καρέκλα έξω από αυτό φορώντας μάσκα και στο φόντο του καταστήματος είναι μια υπάλληλος με μάσκα και ένα τραπεζάκι με αντισηπτικά χεριών.

Η «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι ασανσέρ και δοκιμαστήρια σε καταστήματα που άνοιξαν είναι εκτός λειτουργίας για λόγους υγιεινής, οι χώροι απολυμαίνονται συχνά, Φιλοξενεί δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες ή διευθυντές επιχειρήσεων και χώρων εργασίας που άνοιξαν χτες με τους περισσότερους να επισημαίνουν ότι τα μέτρα ασφάλειας υγιεινής δεν πρέπει να αφεθούν ατομικά στον καθένα. Ο ιδιοκτήτης ενός πλυντηρίου αυτοκινήτων που ανέφερε ότι δεν είχε δουλειά, αλλά ούτε και υπαλλήλους αφού ήταν επέστρεψαν στην χώρα τους. Οι πλείστοι δηλώνουν επίσης ότι χρειάζεται η «κρατική» στήριξη για να ορθοποδήσουν.

Καταστηματάρχες που άνοιξαν χθες δήλωσαν και στην «Χαμπερτζί» ότι δεν είχαν πωλήσεις με την εφημερίδα να μεταφέρει την εικόνα της πρώτης μέρας με τον τίτλο «Καήκαμε!». Οι ίδιοι ανέφεραν επίσης ότι λόγω του ότι οι επιχειρήσεις είναι κλειστές εδώ και 50 μέρες πολλοί υπάλληλοι ήταν με άδεια άνευ απολαβών, οπότε δεν έχουν χρήματα για να ψωνίσουν.

Το θέμα του ανοίγματος των σχολείων απασχολεί επίσης τα πρωτοσέλιδα. Μετά την διαφορετική προσέγγιση του «υπουργού υγείας» και του «πρωθυπουργού», όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, χθες ο «υπουργός παιδείας», Ναζίμ Τσαβούσογλου συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα με τη πρόεδρο του τ/κ ιατρικού συλλόγου, Οζλέμ Γκιουρκούτ. Η απόφαση ήταν να αναμένουν 14 μέρες για να δουν πώς θα είναι η κατάσταση με την άρση των περιοριστικών μέτρων και να αξιολογηθεί και πάλι το αν και πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top