ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σπύρος Νεοφυτίδης – Νομικοί ΠΑΣΠ: «Η εύκολη λύση είναι να το κλείσουμε» – Οι απαντήσεις τους στα καυτά ερωτήματα

Σπύρος Νεοφυτίδης – Νομικοί ΠΑΣΠ: «Η εύκολη λύση είναι να το κλείσουμε» – Οι απαντήσεις τους στα καυτά ερωτήματα

Ο ΠΑΣΠ διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη για τα ΜΜΕ με θέμα τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο.

Στη διάσκεψη μίλησαν ο εκτελεστικό πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης, και οι νομικοί σύμβουλοι Πάρης Σπανός και Λοΐζος Χατζηδημητρίου.

Είπαν πολλά και ενδιαφέροντα, ενώ απάντησαν και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Όλα όσα ειπώθηκαν:

Πρώτος, τον λόγο είχε ο Σπύρος Νεοφυτίδης.

-«Αγαπητοί φίλοι, ο ΠΑΣΠ θέλει να συγχαρεί την κυβέρνηση για τα σωστά μέτρα που έλαβε μέχρι σήμερα. Είμαστε ίσως και η πρώτη χώρα στα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Από την στιγμή που η κυβέρνηση μας έδωσε το πράσινο φως για επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων οφείλουμε να υπακούσουμε. Διασφαλίζοντας πάνω από όλα την υγεία των μελών μας μέσα από τις αυστηρές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και εξασφαλίζοντας την έγκριση των μελών μας τότε θέλουμε να προχωρήσουμε στην επανέναρξη και την επιστροφή στα γήπεδα».

-«Με την επανέναρξη θα διατηρήσουν τις δουλειές τους πέραν των 600 ποδοσφαιριστών, γυμναστές, προπονητές, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και πάρα πολλοί άλλοι».

-«Ήδη η Κύπρος μέσα από διεθνείς αναφορές η Κύπρος συγκαταλάγεται σε αυτές που είναι σε θέση για επανεκκίνηση όμως απομένει το πράσινο φως της ομοσπονδίας».

-«Μόλις 6 χώρες δεν θα ξεκινήσουν το πρωτάθλημα γιατί δεν έχουν την έγκριση από την κυβέρνηση τους. Σε 7 χώρες εκκρεμεί ακόμη η απόφαση, σε 10 χώρες η ομοσπονδία έχει πει το ΝΑΙ και εκκρεμεί η απόφαση της κυβέρνησης. Σε σύνολο 55 χωρών οι 31 έχουν αποφασίσει να επαναρχίσουν».

-«Η ημερομηνία που επικαλείται η ΚΟΠ, αποτελεί εισήγηση της ΟΥΕΦΑ και όχι υποχρεωτικό. Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο ψέμα και εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο. 18 Μαΐου έναρξη προπονήσεων σε γκρουπ, μετά την 1η Ιουνίου κανονικά οι προπονήσεις, 17η Ιουνίου έναρξη αγώνων και μέχρι 15/7 με απόσταση από κάθε αγώνα 72 ώρες. 18η Ιουλίου μονός ημιτελικός κυπέλλου σε ουδέτερη έδρα και 21 Ιουλίου ο τελικός».

-«Η δημιουργία αυστηρών πρωτοκόλλων είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία. Πολλοί επικαλούνται αν συμβεί κάποιο κρούσμα σε κάποια ομάδα. Τι θα γίνει σε 2 μήνες που θα πρέπει να ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι μας; Αυτή η απειλή πάντα θα υπάρχει. Γι΄αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Διαφορετικά θα είμαστε σκλάβοι του ιού».

-«Είναι ειρωνικό να λένε στην ΚΟΠ ότι θέλουν να παίξουν, αλλά σκέφτονται την υγεία των ποδοσφαιριστών. Εμείς τι κάναμε τόσο καιρό που φωνάζαμε για τις θερμοκρασίες; Η εύκολη λύση είναι να το κλείσουμε και αν επαναρχίσουμε, βλέπουμε».

Έπειτα ο Πάρης Σπανός που μίλησε για τις κατευθυντήριες γραμμές FIFA

-Για συμφωνίες που δεν μπορούν να εκπληρωθούν λόγω πανδημίας – Εδώ συνοψίζεται αυτό που γίνεται με ΠΑΣΠ και ΚΟΠ: «Ξεκάθαρη οδηγία ΦΙΦΑ – Θα πρέπει τα σωματεία και οι παίκτες να καταλήξουν σε συμφωνία για την περίοδο την οποία το πρωτάθλημα τελεί σε αναστολή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και λογικό. Ο στόχος είναι να ρυθμιστεί η περίοδος της αναστολής. Προηγουμένως το πρωτάθλημα διεξαγόταν υπό ομαλές συνθήκες. Η ΚΟΠ παραβίασε αυτή την πρόνοια με την πρόταση που υπέβαλε στον ΠΑΣΠ, για μείωση από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι τη λήξη της σεζόν. Το υποδείξαμε και ζητήσαμε από την ΚΟΠ να επανέλθει με νέα πρόταση με βάση τις οδηγίες της ΦΙΦΑ. Η ΚΟΠ επέμεινε στη δική της και μας καλούσε να υποβάλουμε εμείς αντιπρόταση. Εφόσον δεν αποσύρθηκε εγώ την θεωρώ άκυρη. Εμείς επανήλθαμε αφού θέλετε να υποβάλουμε πρόταση λέμε: Να καθίσουμε στο τραπέζι για διάλογο να συζητήσουμε για την ζημιά που υπέστησαν τα σωματεία μετά την 15η Μαρτίου».

-Για τα συμβόλαια: «Η εισήγηση της FIFA είναι πως τα συμβόλαια που εκπνέουν με το τέλος της περιόδου θα πρέπει να επεκταθούν μέχρι τη λήξη των πρωταθλημάτων. Όσον αφορά συμβόλαια για την επόμενη σεζόν η εισήγηση είναι να μετατεθεί η έναρξη των συμφωνιών μετά τη λήξη της περιόδου».

-«Αν η ζημιά είναι 1 ευρώ άλλη διευθέτηση θα γίνει, αν η ζημιά είναι 1000 ευρώ τότε οι παίκτες θα επωμιστούν άλλο ποσό. Η ΚΟΠ αποφάσισε ότι αυτή η πρόταση μας δεν είναι πρόταση. Ποιος το καθορίζει αυτό; Μήπως ο Μπαμπινιώτης θα μας πει; Δεν χρειάζεται μια πρόταση να έχει ποσοστό για να υπάρχει πρόταση. Αυτές πιστεύω εγώ ήταν απλές προφάσεις επειδή δεν ήθελε να μπει σε διάλογο. Μπορούμε να υποψιαστούμε και ότι εξ αρχής δεν ήθελε να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα».

«Ζητήσαμε τον αριθμό των εισιτηρίων από την ΚΟΠ. Τι είναι το μυστικό που δεν μας είπαν τον αριθμό; Ζητήσαμε στοιχεία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Όλοι έλεγαν ότι χάσαμε τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η μεγάλη μερίδα των σωματείων προπληρώθηκε και κάποια άλλα προπληρώθηκαν τουλάχιστον το 80%. Τι είναι που τους ενόχλησε να δούμε κάποια στοιχεία;»

«Εμείς θέλαμε να βοηθήσουμε τους ποδοσφαιριστές για να έρθουν σε απευθείας συζητήσεις με τα σωματεία τους. Είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση με την ΚΟΠ».

«Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τη ζημιά, αλλά μπορούμε να την υπολογίσουμε. Τα εισιτήρια δεν αποτελούν σοβαρή ζημιά εκτός από την Ομόνοια και την Ανόρθωση. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις τα έσοδα των εισιτηρίων είναι ασήμαντο έσοδο. Μπορείτε να δείτε και μόνοι σας αν είναι μεγάλη ή μικρή ζημιά. Οι παίκτες είναι έτοιμοι να κάνουν τη δική τους θυσία για τον μήνα Ιούνιο. Έχει αποδειχθεί από την ΑΕΚ ότι οι παίκτες είναι συνεργάσιμοι, αφού δέχθηκαν να μην πληρωθούν τον Ιούνιο».

Τέλος, ο Λοΐζος Χατζηδημητρίου.

-«Στις 24 Απριλίου η UEFA απέστειλε ένα έγγραφο με οδηγίες που αποφασίστηκαν από την εκτελεστική επιτροπή. Έλεγαν κατ’ αρχήν ότι οι Ομοσπονδίες πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα. Αναγνωρίζονται η UEFA την έλλειψη χρόνου τόνισε πως μπορεί η κάθε Ομοσπονδία θα μπορεί να προχωρήσει σε τροποποίηση της διεξαγωγής των αγώνων και των πρωταθλημάτων για να κερδίσει χρόνο. Για παράδειγμα στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας να αποφασίσει διεξαγωγή λιγότερων παιχνιδιών, το ίδιο και στο κύπελλο. Δεν ξέρω αν υπήρξε πρόθεση από ΚΟΠ για κάτι τέτοιο».

-«Η UEFA έθεσε ως προθεσμία την 25 Μαΐου για απάντηση. Αναγνώρισε η UEFA ότι για κάποιους λόγους μπορεί να μην είναι εφικτή η ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων. Ο πρώτος ήταν η απόφαση κυβέρνησης όπως σε Ολλανδία αλλά και Γερμανία (αποφασίστηκε παράταση έναρξης και όχι διακοπή). Αυτό δεν υφίσταται στην Κύπρο. Ο δεύτερος λόγος που ανέφερε η UEFA ότι θα είναι αποδεκτός αφορά το οικονομικό κομμάτι. Ανέφερε ξεκάθαρα πως αν υπάρχει ορατός κίνδυνος οικονομικής ζημιάς για τα σωματεία τότε η UEFA θα δεχόταν αυτό τον λόγο. Όπως ανέφερε και ο κ. Σπάνος, τέτοιος λόγος δεν φαίνεται να υφίσταται στην Κύπρο. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των ομάδων θα είναι την επόμενη σεζόν, κάτι που είπε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας. Και ο λόγος είναι απλός καθώς ο οικονομικός προγραμματισμός έγινε από το περασμένο καλοκαίρι, οι χορηγίες και τα διαρκείας έχουν ήδη εισπραχθεί το ίδιο και για τα τηλεοπτικά στο μεγαλύτερο μέρος. Οπότε δυσκολεύομαι να δω που στηρίζεται η επίκληση οικονομικών προβλημάτων».

-«Η UEFA τόνισε πως εάν δεν συμφωνήσει με τους λόγους διακοπής τότε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπορεί να μην αποδεχθεί σωματεία της χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάτι που έγινε και στο Βέλγιο αρχικά. Είναι κάτι πολύ σοβαρό αυτό και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για επανέναρξη και η ομοσπονδία δεν δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει τα πρωταθλήματα ή καθυστερεί».

-«Η κυβέρνηση έδωσε το ΟΚ, για την υγεία των αθλητών. Αποφάσισαν και συμβούλευσαν. Πως θα έρθει η ΚΟΠ να το αντικρούσει αυτό. Είναι δύσκολο το έργο της. Θα πρέπει να δώσει θεμιτούς λόγους υγείας για να γίνει αυτό».

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

Είναι σε θέση ο ΠΑΣΠ να αμφισβητήσει απόφαση για διακοπή, να κινηθεί νομικά; Εάν παρθεί μια τέτοια απόφαση αύριο από την ΚΟΠ.

Απάντηση από Πάρη Σπάνο: «Ο ΠΑΣΠ έχει ήδη ενημερώσει την FIFPRO για τις δικές μας θέσεις. Εάν παρθεί αύριο μια τέτοια απόφαση δεν θεωρώ ότι ο ΠΑΣΠ μπορεί να το κάνει αφού δεν είναι μέλος της ΟΥΕΦΑ ή της ΦΙΦΑ. Εμείς μόνο πίεση μπορούμε να βάλουμε μέσω παικτών».

Αρκετά σωματεία θέλουν διακοπή για οικονομικούς λόγους. Υπάρχει κάποιο νομικό επιχείρημα ότι δεν θα πληρώσουν τα συμβόλαια των παικτών; Ή μήπως θα έχουν σοβαρά προβλήματα από προσφυγές;

Απάντηση από Πάρη Σπάνο: «Τα σωματεία πιστεύω ότι θα βασιστούν στα σχέδια τα οποία έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, ως λόγο για να αποφύγουν την πληρωμή περαιτέρω μισθών. Έχουν αποτεθεί στο σχέδιο πλήρους αναστολής εργασιών, το οποίο λέει πως πέραν από το ποσό που παίρνει κάποιος από την κυβέρνηση ο εργοδότης του δεν υποχρεούται να πληρώσει κάτι περισσότερο. Τερματίζοντας το πρωτάθλημα θα συνεχίσουν υποθέτω να είναι στο σχέδιο πλήρους αναστολής οπότε θα μπορούν να αποφεύγουν τις πληρωμές. Τέτοια προσέγγιση θα ήταν άκρως επικίνδυνη για τα σωματεία. Η κυβέρνηση πολύ πιθανόν να απορρίψει τα σωματεία καθώς δεν είχαν αναστείλει πλήρως τις δραστηριότητες τους. Εάν δεν μπουν οι ομάδες στο σχέδιο τότε αυτόματα θα πρέπει να ξέρουν πως μπορούν οι παίκτες να διεκδικήσουν ολόκληρο το συμβόλαιο τους. Από την στιγμή που οι ομάδες έδιναν οδηγίες στους παίκτες να προπονούνται αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι δεν ανεστάλη πλήρως η λειτουργία τους».

Σας καταλογίζουν μια συγκρουσιακή τάση και εριστική συμπεριφορά και ότι με αυτό τον τρόπο δώσατε τον χρόνο στην άλλη μεριά να οδηγηθούμε εδώ που φτάσαμε. Δηλαδή αν για παράδειγμα είχαμε μια συμφωνία πριν δύο εβδομάδες ίσως να μην ήμασταν τώρα κοντά σε διακοπή. Ήταν τόσο δύσκολο για τους παίκτες να κάνουν αντιπρόταση;

Απάντηση – Πάρης Σπανός: «Διαφωνώ με αυτή την τοποθέτηση. Αν μπορείτε να μου υποδείξετε κάποια τέτοια συμπεριφορά θα ήθελα να την δω. Λάβαμε μια απαράδεκτη πρόταση από την ΚΟΠ. Αν θυμάστε πολύ καλά, πήγαν τα σωματεία και είπαν να πάμε σε συνομιλίες με τους παίκτες. Πόσα σωματεία βρήκε συμφωνία με τους παίκτες; Δεν απέσυραν την πρόταση για μείωση 23%. Από την στιγμή που δεν το έκαναν, πως να το συζητήσω; Είπαν ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκη τον ΠΑΣΠ και γνωρίζουμε τα αποτελέσματα».

Απάντηση – Σπύρος Νεοφυτίδης: «Οι ομάδες πλέον συζητάνε μόνες τους. Είδατε να προκύπτει συμφωνία πέραν της ΑΕΚ; Αν ήταν εύκολο, θα έβρισκαν»

Ερώτηση σε Νεοφυτίδη για τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί:
«Τι επόμενες μέρες θα τους αναλάβει ο φίλος ο Πάρης, νομικός του ΠΑΣΠ. Θα πάρουν τις απαντήσεις τους (νομικά) όσοι έχουν ξεφύγει».

Ερώτηση για Νεοφυτίδη – Για το ερώτημα, τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα; Εσείς τι λέτε για αυτό και τι μπορεί να γίνει;

Απάντηση: «Είναι το πιο βασικό ερώτημα αυτό. Ήδη είμαστε σε επαφές και μελετούμε όλα τα πρωτόκολλα. Είναι κάτι πρωτόγνωρο όμως επαναλαμβάνω το ερώτημα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για να επιστρέψουμε στα γήπεδα. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να προετοιμαστούμε. Ο ένας λεει ότι μπορεί να κάνει το τεστ και να μπει σε καραντίνα και η υπόλοιπη ομάδα εάν είναι οκ να συνεχίσει τις προπονήσεις. Ο άλλος μπορεί να πει ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα. Στην Ισπανία λένε ότι το 25% των παικτών ίσως να κολλήσει μέχρι την έναρξη όμως δεν είπαν πως δεν θα αρχίσουν. Το εμβόλιο δεν θα βγει σύντομα. Τι θα γίνει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο που θα πρέπει να αρχίσουμε την άλλη σεζόν;»

Η οδηγία της FIFA είναι πως η πρόταση για μείωση σε έναν παίκτη δεν θα πρέπει να διαφέρει από την πρόταση στους υπόλοιπους. Δηλαδή θα πρέπει να γίνει η ίδια σε όλους;

Πάρης Σανός – Νομικός ΠΑΣΠ: «Ναι αυτό είναι μια σημαντική οδηγία. Ουσιαστικά η ΦΙΦΑ θα εξετάσει στις προσφυγές αυτό το ενδεχόμενο και θα πρέπει οι ομάδες να μην προχωρήσουν σε διαφορετικές συζητήσεις με τους παίκτες αλλά να κάνουν μια κοινή πρόταση για ποσοστό μείωσης σε όλους».

Αν θα δεχθούν την απόφαση της ΚΟΠ και των σωματείων για διακοπή:
«Ξέρετε ότι δεν είναι τα σωματεία που παίρνουν την απόφαση αλλά το Δ.Σ της ΚΟΠ. Τα σωματεία θα κάνουν απλά την εισήγηση βάσει ψηφοφορίας. Ψάξτε να δείτε πόσοι από αυτούς έπαιξαν ποδόσφαιρο στο παρελθόν. Θα είναι μια σκανδαλώδης απόφαση αν αποφασιστεί διακοπή. Εμάς η άποψη μας είναι διαφορετική και αυτή θα κρατήσουμε μέχρι τέλους. Ο ΠΑΣΠ θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των παικτών μέχρι τέλους».

 

The post Σπύρος Νεοφυτίδης – Νομικοί ΠΑΣΠ: «Η εύκολη λύση είναι να το κλείσουμε» – Οι απαντήσεις τους στα καυτά ερωτήματα appeared first on Thema Sports.

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top