ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μαίνεται η αντιπαράθεση ταξιδιωτικών πρακτόρων και καταναλωτών - ‘Το κράτος μας στερεί λεφτά για να στηρίξει μία επιχειρηματική τάξη’

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μαίνεται η αντιπαράθεση ταξιδιωτικών πρακτόρων και καταναλωτών - ‘Το κράτος μας στερεί λεφτά για να στηρίξει μία επιχειρηματική τάξη’

Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών τόσο με την κυβερνηση, όσο και με τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου.

Του Γιώργου Τάττη

Την Κυριακή (11/05) είχε σταλεί απαντητική επιστολή εκ μέρους του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, και αφορούσε τις κατηγορίες του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων για δυσφημιστικές και μειωτικές δηλώσεις, δηλώνοντας ότι «ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών δεν φιμώνεται. Όλες οι ενέργειές του έγιναν μέσα στο πλαίσιο των νόμιμων δικαιωμάτων για υπεράσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών».

Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών κ. Μάριο Δρουσιώτη για διευκρινιστικές ερωτήσεις. Ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι η συζήτηση αφορά στα προπληρωμένα οργανωμένα πακέτα ταξιδιών, τα οποία εμπεριέχουν και μεταφορά και διαμονή. Επί τούτου, επίκειται η ψήφιση για να εγκριθεί η παραχώρηση πιστωτικής σημείωσης (voucher), το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και το 2021, αντί για επιστροφή χρημάτων. Η διαφωνια έγκειται στο ότι, ‘εάν περάσει το νομοσχέδιο, το βάουτσερ αυτό δε θα είναι επιλογή για τον καταναλωτή, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να το δεχτεί‘. Εάν δεν γίνει χρήση του βάουτσερ μέχρι και το τέλος το 2021, μόνο τότε θα επιστραφούν τα χρήματα.

Ο κ. Δρουσιώτης προσθέτει ότι η κυπριακή νομοθεσία και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λένε ρητά ότι στις περιπτώσεις που ακυρώνονται οι πτήσεις για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και για ανωτέρα βία, ο καταναλωτής δικαιούται πλήρη επιστροφή χρημάτων.

Τέλος, ο κ Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών παρουσιάστηκε αρκετά δριμύς, υποστηρίζοντας ότι ‘προσπάθησαν να παραπλανήσουν τον κόσμο. Πάντοτε σε αυτό τον τόπο τα οργανωμένα σύνολα που έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ επιβάλλουν την άποψή τους. Ο κόσμος πασχίζει να αντεπεξέλθει. Δεν έχει δικαίωμα το κράτος να μου στερήσει τα λεφτά μου για ενάμιση χρόνο για να βοηθήσει μια επιχειρηματική τάξη’.

‘Μία λύση είναι να επιστραφούν τουλάχιστον τα χρήματα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για προκρατήσεις και είναι στα ταμεία των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Τα υπόλοιπα ας δοθούν σε voucher. Μπορεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να ζητήσει ακριβή στοιχεία για αυτά τα λεφτά‘ κλείνει ο κ. Δρουσιώτης.

Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου

Από την άλλη, ο κ. Άκης Κελεπέσιης, επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, δήλωσε στο ThemaOnlıne ότι η ιδέα των δωροκουπονιών ξεκίνησε κυρίως από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες είναι εξαγωγικές χώρες τουρισμού. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι ταξιδιωτικοί οργανισμοί χρειάστηκαν ενίσχυση από τα κράτη.
Πρόσθεσε δε ότι η εν λόγω ρύθμιση της νομοθεσίας ψηφίστηκε ήδη σε 17 χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακότρων, την Τετάρτη (13/05) θα δοθεί οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Τέλος, δήλωσε ότι ‘αντικειμενικά δεν μπορούν να επιστραφούν χρήματα, καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Εξάλλου, τα voucher είναι ζωντανά λεφτά’. Σε ερώτησή μας σε σχέση με την πρόταση του κ. Δρουσιώτη, απάντησε πώς ‘οι ταξιδιωτικοί πράκτορες λειτουργούν στα πλαίσια της νομιμότητας. Είτε ψηφιστεί είτε όχι, οι καταναλωτές δε θα χάσουν ούτε ένα ευρώ’.

Επίσης, τόνισε ότι ‘δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αποδείξουμε πόσα λεφτά δώσαμε ήδη σε προκρατήσεις. Και για όσους έχουν πραγματική ανάγκη επιβίωσης αυτή την περίοδο, θα βρούμε τρόπο να τους στηρίξουμε’.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top