ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη για τον Τουρισμό

Συνέντευξη για τον Τουρισμό

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες των τελευταίων ημέρων, ο Τουρισμός δεν παύει να είναι η βαριά βιομηχανία του νησιού. Με πάνω από 800 τουριστικές μονάδες και μια πλούσια ακτογραμμή, η Κύπρος στοχεύει σε ποιοτικούς επισκέπτες. Τι πραγματικά έχει ανάγκη ο Τουρισμός σήμερα;


Ρωτήσαμε την άποψη του του υπεύθυνου καθηγητή του κλάδου Φιλοξενίας του American College Δρ. Κωνσταντίνου Ιακώβου:

Κύριε Ιακώβου, ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω καταρχήν πώς περάσατε το χρόνο σας στην καραντίνα.
Θα ήθελα και εγώ να σε ευχαριστήσω για αυτό το τηλεφώνημα. Η καραντίνα ήταν μια πρωτοφανής εμπειρία, η οποία συνδύασε την οικογενειακή ζωή με έντονη επαγγελματική δραστηριότητα, διότι τα μαθήματα του Κολεγίου συνεχίστηκαν σε διαδικτυακή πλατφόρμα.

Έχοντας εργασιακή και ακαδημαϊκή εμπειρία από χώρες του εξωτερικού, όπως η Αμερική, πως βλέπεται την Τουριστική Βιομηχανία της Κύπρου;
Σίγουρα υπάρχουν αρκετές διαφορές ως προς τον τρόπο σκέψης και τη φιλοσοφία. Να σκεφτείτε πως η Νέα Υόρκη φιλοξενεί πάνω από εξήντα εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση. Τα νούμερα και οι απαιτήσεις είναι τεράστια, παρόλα αυτά ο κυπριακός Τουρισμός δεν έχει τίποτε να ζηλέψει. Έχουμε ένα εξαιρετικό προϊόν, το οποίο είναι ανταγωνιστικό ολόχρονα και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί επίσης ο θρησκευτικός και ο επαγγελματικός Τουρισμός.

Τι πιστεύετε πως χρειάζεται η Κύπρος αυτή τη στιγμή;
Πιστεύω πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες, που προσφέρουμε. Για να γίνει αυτό χρειάζεται τεχνογνωσία. Χρειαζόμαστε καταρτισμένο προσωπικό με κριτική σκέψη και εξειδικευμένες γνώσεις. Δυστυχώς, επικρατεί η άποψη πως ένας ανειδίκευτος υπάλληλος μπορεί να προσφέρει εξίσου το ίδιο με έναν εκπαιδευμένο ή εκπαιδευόμενο. Τα ξενοδοχεία πολλές φορές δεν έχουν την χρονική άνεση να επενδύσουν πάνω στο προσωπικό τους.

Ποια είναι η γνώμη σας ως εκπαιδευτικός για τους φοιτητές που θα εργαστούν πάνω στις υπηρεσίες φιλοξενίας;
Ως Υπεύθυνος κλάδου έχω τρία διαφορετικά αξιολογημένα προγράμματα σπουδών που αφορούν τη Φιλοξενία: το πτυχίο Γαστρονομικών Τεχνών, το πτυχίο Διοίκησης Ξενοδοχείου και το πτυχίο Διοίκησης Τουρισμού. Το καθένα έχει τις ιδιαιτερότητες και το κοινό του. Αν θέλετε να βρω έναν κοινό παρονομαστή για τους φοιτητές είναι η ωριμότητα τους να διαλέξουν κάτι όχι τόσο γυαλιστερό, η εμπειρία τους στη Βιομηχανία και τα κίνητρα τους για ανέλιξη.


Για ποιο λόγο να σπουδάσεις κάποιος Γαστρονομικές Τέχνες ή Διοίκηση Ξενοδοχείου;
Σε γενικές γραμμές, ένας απόφοιτος των συγκεκριμένων κλάδων, εξασφαλίζει μια σταθερή καριέρα, η οποία περιλαμβάνει δημιουργικότητα, ομαδικότητα, ευθύνη και τριβή με τον κόσμο. Υπάρχει πληθώρα ειδικοτήτων τόσο σε μια κουζίνα, όσο και σε ένα ξενοδοχείο, ενώ τα σύνορα για επαγγελματίες του Τουρισμού είναι διαρκώς ανοιχτά.


Πολλοί απόφοιτοι Λυκείων ή Τεχνικών Σχολών θεωρούν τα παραπάνω επαγγέλματα δύσκολα.
Είναι γεγονός πως στα πρώτα στάδια μιας καριέρας, υπάρχει χειρωνακτική εργασία και δύσκολα ωράρια. Όσο περνάει ο καιρός, ο επαγγελματίας του κλάδου αποκτάει πείρα και με τις σωστές βάσεις μπορεί να ανελιχθεί και να αναλάβει πιο υπεύθυνες θέσεις. Ένας μπαρίστας μπορεί να προαχθεί σε F&B Manager και ένας Λειτουργός Υποδοχής σε Υπεύθυνο Υποδοχής. Για αυτό το λόγο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τόσο σημαντική.


Υπάρχει το φαινόμενο αρκετοί απόφοιτοι Τεχνικών Σχολών να πηγαίνουν απευθείας στη Βιομηχανία. Πως το σχολιάζετε;
Πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε τις προτεραιότητες και την καθοδήγηση, την οποία ο καθένας έχει. Από τη δική μου εμπειρία βλέπω πως οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν σε μεταγενέστερο στάδιο περισσότερες ευκαιρίες για προαγωγή.


Πείτε μας δύο λόγια για το American College και γιατί κάποιος να σπουδάσει στο Κολέγιο;
Καταρχήν και τα τρία προγράμματα είναι αξιολογημένα και για αυτό ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα φοιτητικής χορηγίας και εισδοχής στο Δημόσιο. Το American College έχει μακρά ιστορία και εξειδίκευση στους παραπάνω κλάδους. Εκεί που ξεχωρίζουμε είναι η έμφαση στην πρακτική μέσω ειδικών εργαστηρίων και καλοκαιρινής πρακτικής άσκησης σε κορυφαία ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι είναι οι άνθρωποι. Εκτός από συναδέλφους με πλούσια επαγγελματική πείρα, το Κολέγιο φιλοξενεί σημαντικούς επαγγελματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι φιλικό σε επαγγελματίες, ενώ τα δίδακτρα είναι προσιτά.


Τελευταία ερώτηση, ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός στην Κύπρο;
Αν δε παινεύσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Κατοικώ στην ωραία Λάρνακα και είμαι λάτρης της παραλίας της. Παρόλα αυτά, όταν έχω χρόνο προτιμώ την επαρχία της Πάφου για τη φύση της.


Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας!

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top