Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Το θέμα των οδοφραγμάτων να συζητηθεί μέσω της Τεχνικής Επιτροπής, δηλώνει ο Ακιντζί

20.05.2020
17:54
Πολιτική

Ευχάριστο, αλλά όχι πρακτικά εφικτό, χαρακτήρισε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί το ότι ο «πρωθυπουργός» εξουσιοδότησε τον «υπουργό υγείας» να συζητήσει με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου το θέμα των οδοφραγμάτων.

 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν είναι πιθανόν να συμβεί και πρόσθεσε ότι σε μια πιθανή λύση οι δύο πλευρές θα είναι συνιστώσες πολιτείες και τα θέματα υγείας θα άπτονται των δύο πλευρών. «Σε μια τέτοια περίπτωση οι δύο υπουργοί υγείας θα μπορούν να προβαίνουν σε κάθε είδους συνεργασία». Αλλά, πρόσθεσε, αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα είναι στο πλαίσιο της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία που λειτουργία υπό την αιγίδα της «προεδρίας» να γίνουν οι διεργασίας και οι πολιτικές ηγεσίες, οι δύο πρόεδροι  - όπως είπε – με τη συναντίληψη των αρμοδίων οργάνων και θεσμών για θέματα ασφάλειας, την αστυνομία, την κυβέρνηση και το πλαίσιο αυτής όπως «πρωθυπουργός» και «υπεξ», να φτάσουν σε ένα σημείο για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.
 
Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, οι διεθνείς φορείς έχουν ως συνομιλητή τους τον εκλελεγμένο ηγέτη των Τ/κ και αυτό ισχύει και για την ε/κ πλευρά.
 
Η συνομιλία με τον «νότο», είπε, είτε απευθείας είτε μέσω των ΗΕ θα γίνει μέσω της «προεδρίας». Μαζί με τη δική του βούληση, νιώθω ευχαριστημένος από το γεγονός ότι και ο «πρωθυπουργός» έχει αντιληφθεί ότι έχει φθάσει η ώρα, φτάνει να είμαστε συγκρατημένοι και προληπτικοί», είπε.Υπενθύμισε ότι τις τελευταίες δύο μέρες έχει εντοπιστεί μόνο ένα κρούσμα κορωνοϊού στις ελεύθερες περιοχές και ευχήθηκε όπως σύντομα μηδενιστούν τα κρούσματα.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις δηλώσεις νωρίτερα επί του θέματος από τους Τατάρ και Πιλλί. Και οι δύο πλευρές έζησαν μια πολύ δύσκολη περίοδο εξαιτίας του αγώνα για καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, είπε προσθέτοντας ότι μπορούν να είναι αισιόδοξοι τώρα, αφού εδώ και ένα μήνα δεν έχει εντοπιστεί οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού στην τ/κ πλευρά. «Όμως και πάλι συνεχίζουμε να το λέμε αυτό κατά ένα συγκρατημένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός σε κανένα επίπεδο, όμως και πάλι πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι».
 
Υποστηρίζοντας ότι σε όλη αυτή την διαδικασία βρισκόταν σε επαφή με τη «νότια» Κύπρο, κατά την έκφρασή του, και είχε έλθει σε επαφή μερικές φορές με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι συζήτησαν τόσο το θέμα της διέλευσης προς το «νότο» των 1,500 Τ/κ εργαζομένων στις ελεύθερες περιοχές, όσο και το θέμα των φοιτητών και μαθητών. Σε γενικές γραμμές, πρόσθεσε, συμφώνησαν ότι για το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων είναι πολύ σημαντικό, αντί να ληφθούν μονομερείς αποφάσεις, να ληφθούν αποφάσεις από κοινού.
 
Ήταν, συνέχισε, η ε/κ διοίκηση» που προχώρησε μονομερώς σε κλείσιμο των οδοφραγμάτων προτού καν εισέλθει η πανδημία στο νησί και εξέφρασε τη θέση ότι όπως τότε έτσι και τώρα είναι της άποψης ότι αυτό δεν χρειαζόταν να γίνει, υπογραμμίζοντας ότι και η Δικοινοτική Επιτροπή για την Υγεία δεν είχε εκφράσει θέση προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για να υπάρξει συνεργασία όχι μόνο στο θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων αλλά και σε διάφορα άλλα ζητήματα, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι είναι ευχάριστο το ότι ο «πρωθυπουργός», ο οποίος αντιδρούσε ακόμη και για το ζήτημα των φαρμάκων, σήμερα αναζητεί τρόπους συνεργασίας για αυτό το θέμα.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε σήμερα συνάντηση με τον Τ/κ συμπρόεδρο, Κανί Κανόλ και τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, οι οποίοι του παρέδωσαν έναν κατάλογο με τα έργα των Ε/κ καλλιτεχνών και τα αρχεία των Τ/κ που βρίσκονταν στο ΡΙΚ και τα οποία εκτέθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου σε έκθεση στο Λήδρα Πάλλας.
 
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 320 σελίδες και ο κ. Κανόλ είπε ότι αυτά τα αρχεία είναι πολύ σημαντικά για τις μελλοντικές γενιές κι αυτές τις δύσκολες μέρες, αναπτερώνουν το ηθικό. Ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε όσους βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια και μίλησε για τη σημασία των αρχείων που περιλαμβάνουν Τ/κ καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα από τη δεκαετία του ‘50. Ο πολιτισμός είναι μια πηγή ειρήνης που μπορεί να φέρει τις κοινότητες πιο κοντά με γαλήνη και ισότητα, ανέφερε.

 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ