Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Διάγγελμα Αναστασιάδη, μηδενικά κρούσματα και μεταναστευτικό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα

28.05.2020
08:32
Κυπριακός Τύπος

Το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη για νέα μέτρα στήριξης της κυπριακής οικονομίας που πλήγηκε από την πανδημία του κορωνοϊού είναι το κύριο θέμα που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

Ανάμεσα στο κύρια θέματα είναι επίσης η διαμαρτυρία στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Πουρνάρα και Χλώρακας, τα μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν χθες στην Κύπρο, η έγκριση από το Υπουργικό της Συμφωνίας για τον East Med και οι αποφάσεις νοσηλευτηρίων για ένταξη στη β΄ φάση του ΓΕΣΥ.  
 
Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πέφτει χρήμα στην αγορά» γράφει ότι μετά την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν το κρατικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις που θα διασφάλιζε τη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε σε χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ένα νέο γενναιόδωρο πακέτο στήριξης της πραγματικής οικονομίας, (με 10 νέα μέτρα). Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι την ώρα που η Βουλή συζητά τα νομοσχέδια που προωθήθηκαν ενώπιόν της από το υπουργείο Εσωτερικών για σειρά αλλαγών στους μεταναστευτικούς νόμους, με στόχο να αντιμετωπισθούν οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και προσφύγων στην Κύπρο, νέα στοιχεία δίνουν νέα διάσταση στο όλο ζήτημα. Αλλού γράφει ότι για δεύτερη φορά, μέσα σε τέσσερις μέρες, η Κύπρος κατέγραψε χθες μηδέν, νέα κρούσματα κορωνοϊού, και μάλιστα μετά από 2.640 εργαστηριακές διαγνώσεις.
 
Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Με παράκαμψη Βουλής οι εγγυήσεις για τα δάνεια», γράφει ότι περίπου 100 εκατ. ευρώ είναι η απευθείας επιδότηση επιχειρήσεων, σύμφωνα με το σχέδιο β’ της κυβέρνησης. Αλλού αναφέρεται σε διαμαρτυρία των αιτητών ασύλου στο Κέντρο Πουρνάρα οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι έμειναν χωρίς σαπούνι και χωρίς γιατρό για ένα μήνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα αποφασίζει το Aπολλώνιο και αύριο το Aρεταίειο για την ένταξή τους στη β’ φάση του ΓεΣY.
 
Υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πακέτο μέτρων για όλους» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι με ένα μείγμα από εγγυημένες δανειοδοτήσεις, επιδότηση επιτοκίων, φορολογικές μειώσεις, εφάπαξ χορηγία σε μικρές επιχειρήσεις και κίνητρα για τουριστικούς φορείς, επιχειρεί η Κυβέρνηση να δώσει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Αλλού γράφει ότι εκρηκτική κατάσταση με τους αλλοδαπούς δημιουργείται τα τελευταία 24ωρα με δύο εστίες φωτιάς να μαίνονται στη Χλώρακα και το κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα, ενώ τρομάζει ο εντοπισμός 17 ατόμων συνδεδεμένων με τον ISIS, που διέφυγαν στη χώρα μας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και προώθηση στη Βουλή για επικύρωση, οδηγείται το νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τον κυρωτικό νόμο της διακυβερνητικής συμφωνίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που υπογράφτηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 2 Ιανουαρίου.
 
Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δάνεια – Επιδοτήσεις υπό όρους και προϋποθέσεις» η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα ότι νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τα οποία στηρίζονται κυρίως στο δανεισμό και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εφάπαξ χορηγία 1.250 - 6.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους, δυνατότητα άντλησης δανείων συνολικού ύψους €1,7 δισ. και επιδότηση επιτοκίου. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι διαβλέποντας αρνητισμό απέναντι στην πρότασή της για εγκατάσταση πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου Φ.Α. στην Κύπρο, τόσο από θεσμικά όργανα όσο και από την ίδια την κυβέρνηση, η εταιρεία Hoegh LNG διαβεβαιώνει ότι η πρότασή της είναι τεκμηριωμένη και εκφράζει ετοιμότητα για περαιτέρω διευκρινίσεις. Αλλού γράφει ότι οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν με ακραίο τρόπο το προσφυγικό και μεταναστευτικό για να αποπροσανατολίσουν, καλλιεργώντας την ξενοφοβία.
 
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εκατομμύρια διοχετεύονται στην οικονομία», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το απόγευμα της Τετάρτης δεσμεύτηκε για 430 εκατ. ευρώ άμεσης κυβερνητικής βοήθειας και το ξεκλείδωμα έως και 1,7 δισ. ευρώ σε νέες πιστωτικές διευκολύνσεις που υπογράφηκαν για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι μετανάστες στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά πραγματοποίησαν διαδήλωση το πρωί της Τετάρτης για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, δεν ανακοινώθηκαν νέα κρούσματα κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας την Τετάρτη, με τα συνολικά να ανέρχονται στα 939.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ