Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Οδηγίες για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων εξέδωσε το Υπ. Υγείας

05.06.2020
15:25
Κοινωνία

Οδηγίες για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων και διαχείρισης κοινού, στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του COVID -19, εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι οι παρούσες δεσμευτικές οδηγίες έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους συντελεστές και το κοινό να παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς σε ένα περιβάλλον που έχει αλλάξει σημαντικά λόγω της πανδημίας του COVID-19, ενώ συνεχίζουν να απολαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε οργανωμένα υπαίθρια Αμφιθέατρα και σε άλλους ανοικτούς χώρους.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το κοινό, προκειμένου να μην υπάρχει συμφόρηση στα ταμεία με φυσική παρουσία, θα πρέπει να προμηθεύεται τα εισιτήρια ηλεκτρονικά ή με προπώληση από χώρους, που θα υποδεικνύονται πριν τη μέρα της παράστασης, τηρουμένων των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, ενώ σημειώνει πως το ταμείο το βράδυ των εκδηλώσεων θα λειτουργεί μόνο για διευθέτηση εκτάκτων προβλημάτων, που παρουσιάζονται κατά τη μέρα της παράστασης και όχι για πώληση εισιτηρίων.

Επίσης, επαναλαμβάνονται οι οδηγίες ατομικής υγιεινής προς τους εργαζόμενους που εξυπηρετούν το κοινό, όπως επίσης υποδεικνύει στο προσωπικό ότι πρέπει να έχει κατάρτιση σχετικά με τις προφυλάξεις.
https://www.pio.gov.cy/coronavirus/info.html


Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις οδηγίες προς το προσωπικό σε σχέση με τη χρήση της μάσκας και των γαντιών, επαναλαμβάνοντας ότι η μάσκα, πρέπει να είναι κατάλληλη (χειρουργική μάσκα), να εφαρμόζεται σωστά στο πρόσωπο, ώστε να καλύπτει τόσο το στόμα όσο και τη μύτη και να αλλάζεται συχνά, ώστε να μην αποτελέσει με την πάροδο του χρόνου εστία μικροβίων (σταφυλόκοκκος κτλ.), ενώ για τα γάντια ότι πρέπει να φοριούνται, μεταξύ άλλων, στο σωστό μέγεθος και να αλλάζονται τουλάχιστον κάθε 4 ώρες.

Σε σχέση με τις θέσεις, αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι αριθμημένες και συγκεκριμένες όπως θα παρουσιάζονται σε πλάνο του Αμφιθεάτρου, στο οποίο θα πρέπει να τηρούνται οι πρέπουσες αποστάσεις, ενώ στην περίπτωση παραστάσεων σε άλλους ανοικτούς χώρους, όπως σε πλατείες κοινοτήτων, η αρίθμηση γίνεται πάνω στις καρέκλες.
 
Επιπλέον, στα εισιτήρια θα αναγράφεται εκτός από τη θέση και η είσοδος από την οποία μπορεί να εισέλθει στο Αμφιθέατρο, στις περιπτώσεις χώρων που έχουν περισσότερες από μία εισόδους, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ενώ κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για διασφάλιση της τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων μεταξύ δύο ατόμων ή δύο ομάδων ατόμων.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι κάθε άτομο πριν την είσοδο στο χώρο του Αμφιθεάτρου θα πρέπει να απολυμάνει τα χέρια του με αντισηπτικό διάλυμα (με περιεκτικότητα αλκοόλης τουλάχιστον 70%), ενώ ο κάθε θεατής θα προτρέπεται να χρησιμοποιεί μάσκα στις μετακινήσεις του, αλλά δεν θα υποχρεούται να φοράει αυτή ενώ είναι καθήμενος.

Αναφορικά με τις καντίνες, το Υπουργείο Υγείας δεν συστήνει τη λειτουργία τους για αποφυγή συνωστισμού, ενώ αν λειτουργήσει αναφέρει πως πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων, που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, θα υπάρχει σήμανση στο δάπεδο και άτομο του προσωπικού θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την τήρηση των αποστάσεων.

Επίσης, εντός της καντίνας δεν θα επιτρέπεται περισσότερο από ένα εργαζόμενο άτομο ανά 8 τ.μ. και η καντίνα θα έχει επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό.

Εξάλλου, σημειώνει ότι όλοι οι χώροι γενικά και ο εξοπλισμός του Αμφιθεάτρου, όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες, κ.λπ.), καρέκλες (στην περίπτωση παραστάσεων σε άλλους ανοικτούς χώρους) θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί και να απολυμαίνονται πριν την έναρξη οποιασδήποτε δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης κάθε πρόβας για την έναρξη της σεζόν.

Αναφορικά με τα διαλείμματα εκδηλώσεων εξηγεί πως δεν συνίστανται, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, εκτός και αν είναι απόλυτα αναγκαίο για καλλιτεχνικούς λόγους, ενώ στις εισόδους των τουαλετών  θα υπάρχει τοποθετημένος τουλάχιστον ένας σταθμός με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα (με περιεκτικότητα αλκοόλης τουλάχιστον 70%)  απολύμανσης χεριών στην είσοδο κάθε τουαλέτας.

Στο μεταξύ, οι ταξιθέτες/τριες/ θυρωροί κατά τη διάρκεια της παράστασης/εκδήλωσης όταν θα έρχονται σε επαφή με το κοινό θα πρέπει να φοράνε προστατευτική μάσκα με ορθό τρόπο, η οποία θα αλλάζεται σε περίπτωση διαβροχής ή αναλόγως των οδηγιών χρήσης της, ενώ το κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται για τους ισχύοντες κανόνες με ξεκάθαρη σήμανση.

Ιδιαίτερη μέριμνα, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό όλων των χώρων, ενώ οι θεατές θα πρέπει να ενημερώνονται πριν την έναρξη της παράστασης για τους κανόνες, όπως και ότι, μετά το πέρας της παράστασης/εκδήλωσης θα πρέπει να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι να τους υποδείξουν οι ταξιθέτες/τριες πως μπορούν να αποχωρήσουν.