ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ακόμα 819 νεκροί στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ώρο - Επίκεντρο της πανδημίας η Λατινική Αμερική

ΚΟΣΜΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ακόμα 819 νεκροί στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ώρο - Επίκεντρο της πανδημίας η Λατινική Αμερική

Ακόμα 819 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ώρο από την νόσο COVID- 19 στις ΗΠΑ η οποία παραμένει στην κορυφή των χωρών που έχουν πληγεί από τον νέο κορωνοϊό, ενώ επίκεντρο της πανδημίας πλέον είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με βαρύ απολογισμό νεκρών και νέων κρουσμάτων.

Η ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στοίχισε τη ζωή σε ακόμη 819 ανθρώπους σε 24 ώρες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση ως τις 20:30 χθες Τρίτη (τοπική ώρα 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Κύπρου) του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 111.750 νεκρούς, ενώ στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί σχεδόν δύο εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κατά τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Σε απόλυτους αριθμούς, η χώρα συνεχίζει να είναι αυτή που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών, όσο και ως προς αυτόν των μολύνσεων. Περίπου 518.000 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ημερήσιοι απολογισμοί τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τους 1.000 νεκρούς. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους, είχαν ξεπεράσει τους 3.000 μέσα σε 24 ώρες, περί τα μέσα του Απριλίου.

Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να καταγράφει περί τα 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό την ημέρα και δυσκολεύεται να κατέβει από αυτό το επίπεδο.

Κατά τον μέσο όρο ένδεκα επιδημιολογικών μοντέλων όπως τον υπολόγισαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 130.000 την 4η Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής εορτής των ΗΠΑ.

1.272 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 32.091 κρούσματα σε 24 ώρες στη Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.272 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 32.091 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στο γιγαντιαίο κράτος της Λατινικής Αμερικής καταγράφονται πλέον 38.406 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί είναι 739.503, κατά τα επίσημα στοιχεία - που μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας τονίζει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με τα πραγματικά.

Πάντως με βάση τον επίσημο απολογισμό, η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων και τρίτη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Νωρίτερα χθες το Υπουργείο Υγείας αποκατέστησε την πρόσβαση σε στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στον ιστότοπό του, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό Πρόεδρο Ζαίχ Μπολσονάρου τα δημόσια δεδομένα και έπειτα από μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που προβλέπει ότι πρέπει να δημοσιοποιούνται πλήρη επιδημιολογικά στοιχεία.

Παράλληλα ο δήμαρχος της πόλης Σαν Πάουλου, ο Μπρούνο Κόβας, ανακοίνωσε την απόφασή του να λειτουργήσουν ξανά τα εμπορικά καταστήματα και να επιτραπεί σε μεσίτες ακινήτων να εργάζονται, καθώς συνεχίζει τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Κόβας διευκρίνισε ότι τα καταστήματα θα μπορούν να ανοίγουν για τέσσερις ώρες την ημέρα (11:00 - 15:00), ενώ εκτίμησε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν επίσης τα εμπορικά κέντρα στη μεγαλούπολη, αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα μέτρα προστασίας των πελατών.

Στην πολιτεία Σαν Πάουλου καταγράφονται περισσότερα θύματα της πανδημίας και περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Βραζιλίας.

Πάνω από 1.000 κρούσματα την Τρίτη στην Αργεντινή

Το Υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι επιβεβαιώθηκαν, για πρώτη φορά, πάνω από 1.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, καθώς ο ρυθμός της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού επιταχύνεται, μόλις μερικές ημέρες αφότου παρατάθηκε το lockdown στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λατινικής Αμερικής, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, επιβεβαιώθηκαν 1.141 νέες μολύνσεις και 24 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Συνολικά, η Αργεντινή θρηνεί από τις αρχές Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα, 717 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 24.761 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Λατινική Αμερική έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Αργεντινή πάντως, τα κρούσματα παραμένουν αισθητά λιγότερα από ό,τι στη γειτονική Χιλή (+3.913 κρούσματα χθες) ή στη γειτονική Βραζιλία (+32.091).

Την περασμένη εβδομάδα, η Κυβέρνηση της Αργεντινής διατήρησε την ισχύ των μέτρων περιορισμού στο Μπουένος Άιρες, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Σε άλλες περιοχές, οι αρχές ανακοίνωσαν πως περνούν στη φάση όπου απλώς συνεχίζει να ισχύει το μέτρο της «υποχρεωτικής και προληπτικής κοινωνικής απόστασης».

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι αρχές απηύθυναν στους πολίτες τη σύσταση να μείνουν σπίτι από την 20ή Μαρτίου. Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού Προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες επέβαλε εξάλλου απαγόρευση των εμπορικών πτήσεων ως την 1η Σεπτεμβρίου - πρόκειται για ένα από τα αυστηρότερα μέτρα σε αυτό το πεδίο στον κόσμο - για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ξεπέρασαν τα 200.000 τα κρούσματα στο Περού

Στο Περού, τη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη στη Λατινική Αμερική και όγδοη στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, ξεπεράστηκε χθες Τρίτη το φράγμα των 200.000 μολύνσεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας στη Λίμα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 203.736, ενώ οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποκύψει στην COVID-19 είναι πλέον 5.738, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των περουβιανών υγειονομικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, πέθαναν ακόμη 167 άνθρωποι, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι άλλοι 4.040 προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.

Η χώρα των 32 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται δεύτερη στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό μολύνσεων, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (210 εκατ. κάτοικοι) και τρίτη ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό (127 εκατ.).

Εξάλλου το Περού, όπου επιβάλλονται μέτρα περιορισμού εδώ και 12 εβδομάδες, κατατάσσεται πλέον όγδοο στον πλανήτη σε αριθμό μολύνσεων, καθώς ξεπέρασε σε αυτόν τον θλιβερό κατάλογο τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ιράν.

Καθώς το σύστημα υγείας στη Λίμα, την πρωτεύουσα, είναι πλέον αντιμέτωπο με κατάρρευση, ιδίως εξαιτίας των κραυγαλέων ελλείψεων οξυγόνου, οι αρχές βλέπουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις: η πανδημία βρίσκεται σε υποχώρηση στο περουβιανό τμήμα του Αμαζονίου, την περιοχή που αρχικά αποτελούσε τη χειρότερη εστία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Σχεδόν 600 νεκροί εξαιτίας της COVID-19, 4.199 κρούσματα σε 24 ώρες στο Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε άλλους 596 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 4.199 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, στοιχεία που αυξάνουν τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα σε 14.649 νεκρούς επί συνόλου 124.301 μολύνσεων.

Τα νέα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, προεξόφλησε νωρίτερα χθες ο Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ η μεξικανική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαδικασία σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, που έθεσε σε εφαρμογή στην αρχή του μήνα, υπό την ασφυκτική πίεση της Κυβέρνηση των ΗΠΑ, του κυριότερου εμπορικού εταίρου της χώρας.

«Δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση ακόμη», επέμεινε ο Λόπες-Γκατέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Για πολλές εβδομάδες ακόμη, θα συνεχίζουμε να ανακοινώνουμε ότι έχουμε περισσότερες περιπτώσεις (μόλυνσης) σήμερα απ` ό,τι χθες».

Αυτή την εκτίμηση του Λόπες-Γκατέλ ουσιαστικά επανέλαβαν στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέσω βιντεοδιάσκεψης αργότερα χθες.

Καθώς το Μεξικό δεν έχει φθάσει ακόμα στην κορύφωση της καμπύλης της επιδημίας, έκριναν, οι αρχές πρέπει να αυξήσουν τα διαγνωστικά τεστ πριν προχωρήσουν στο άνοιγμα της οικονομίας σε μεγαλύτερη κλίμακα και να επιμείνουν στην τήρηση μέτρων προστασίας, ιδίως της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Τρία κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες στην Κίνα


Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης ενημερώθηκε για τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και πέντε περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων στην ηπειρωτική Κίνα, διευκρινίζοντας πως ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά τον όρο του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που μολύνθηκαν προτού αφιχθούν στην κινεζική επικράτεια.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας έκανε λόγο για τρία κρούσματα και 21 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου άρχισε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 83.046 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Κάτω των 100 ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων για έβδομη ημέρα στη Γαλλία

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γαλλία από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 87, ή 0,3%, και ανέρχεται πλέον σε 29.296. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό θυμάτων από τη 2α Ιουνίου, ωστόσο παραμένει κάτω του ορίου των 100 για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου Covid-19 αυξήθηκε κατά 403, ή 0,3%, υψηλότερος από τα 211 χθες Δευτέρα και 343 την Κυριακή, όμως παραμένει κάτω των 500 και πλέον που καταγράφηκαν από την Πέμπτη έως το Σάββατο.

Συνολικά, η χώρα καταμετρά 154.591 κρούσματα από 154.188 χθες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top