ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση Τσαβούσογλου για μη άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας

Απογοήτευση Τσαβούσογλου για μη άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας

Δημοσίευμα στο περιοδικό Spiegel με τίτλο «Θερινές διακοπές στην πανδημία του κορωνοϊού: Η Τουρκία ζητά άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης», επισημαίνει πως οι Κυβερνήσεις Βερολίνου και Άγκυρας «τσακώνονται» για την άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης για την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται, κατά την Κυβέρνηση της Άγκυρας, τίποτα δεν εμποδίζει την επάνοδο των Γερμανών, παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Η υποχρέωση καραντίνας έχει αρθεί και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα υγιεινής. Αλλά η γερμανική Κυβέρνηση βάζει φρένο στις ελπίδες των Τούρκων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας  συμπεριέλαβε την Τουρκία στις χώρες εκτός ΕΕ, για τις οποίες θα συνεχίσει να ισχύει η ταξιδιωτική προειδοποίηση τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικου, υπάρχει διαμάχη γι’ αυτό το ζήτημα μεταξύ της γερμανικής και της τουρκικής Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  εμφανίζεται «απογοητευμένος» για τη σκληρή στάση του ομολόγου του Mαας.

«Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τους επιστημονικούς λόγους πίσω από αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο Spiegel.

Περιμένουμε, πρόσθεσε, να άρει η Γερμανία τις ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις το νωρίτερο δυνατόν.

Όλα είναι έτοιμα, αναφέρει το περιοδικό, για ένα ασφαλές ταξίδι στην Τουρκία. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τουρκία ελέγχονται, μεταξύ άλλων, και από την TÜV Süd (σ.σ. γερμανική εταιρεία πιστοποίησης).

Ωστόσο, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνείται προς το παρόν να προχωρήσει στην άρση. 

Ο Mαας φέρεται να διατηρεί επιφυλάξεις για την ορθότητα των επίσημων στατιστικών της Τουρκίας για τον κορωνοϊό – και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων δεν συνάδει με χαλάρωση των μέτρων. 

Σε επιστολή προς τον Μαας την περασμένη εβδομάδα, η Άγκυρα ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των Γερμανών και -όπως λέγεται- στήθηκε ένα εργαστήριο στο μεγάλο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Με μια θερμική κάμερα θα υποβάλλεται ο τουρίστας σε γρήγορο τεστ. Μετά από 2,5 ώρες βγαίνει το αποτέλεσμα. Και μετά ο τουρίστας έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει άμεσα στη Γερμανία. Επίσης, η Άγκυρα λέγεται ότι, μεταξύ άλλων, έδωσε οδηγίες στην κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines να αφήσει κενές τις πίσω σειρές των αεροσκαφών της με προορισμό τη Γερμανία για άτομα με Covid-19. Αλλά το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών διστάζει ακόμα.
 
Πολλοί Γερμανοί τουρίστες θα μπορούσαν ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο να προβούν σε ακυρώσεις των θερινών διακοπών τους στην Τουρκία, από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ξανά η ταξιδιωτική προειδοποίηση από τη γερμανική Κυβέρνηση, τουλάχιστον αυτό φοβάται η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, τόσο ο Πρόεδρος Eρντογάν, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, συνομίλησαν  για το θέμα τηλεφωνικά με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον  Γερμανό ΥΠΕΞ Μαας, αντίστοιχα . Εξάλλου, ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού προσπάθησε εκ νέου να μεταπείσει τη γερμανική πλευρά.
 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο Spiegel «από τη στιγμή που ξεκινάτε το ταξίδι σας, μέχρι να επιστρέψετε, έχουν ληφθεί όλα τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού». Εγγυόμαστε, προσθέτει, ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Τουρκία είναι υγιείς και όλες οι υγειονομικές εγκαταστάσεις έτοιμες.
 
Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top