ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων στο Πουρνάρα - Περιστατικά φυματίωσης

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων στο Πουρνάρα - Περιστατικά φυματίωσης

Ένταση επικράτησε στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, σε σχέση με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο Πουρνάρα, αλλά και με διεγνωσμένα με φυματίωση άτομα.

Γιώργος Τάττης

Η ένταση αφορά καταγγελία από εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για σεξουαλική κακοποίηση 3 ανήλικων παιδιών από τη Συρία, από ενήλικες αιτούντες άσυλο που διαμένουν στο Πουρνάρα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, όπως εξέφρασε περιληπτικά ο Γιώργος Αηλιώτης του UNHCR, τα 3 παιδιά ανέφεραν στον ίδιο ότι δέχονται συστηματικά παρενόχληση την ώρα του μπάνιου (τράβηγμα κουρτίνας) και την ώρα που αναμένουν στην ουρά για την διανομή του φαγητού (ενήλικες τους αγγίζουν απρεπώς). Το μεμπτό της υπόθεσης είναι ο ελλιπής διαχωρισμός ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών με τους ενήλικες στο χώρο διαμονής, αλλά και το ότι δεν ήταν ενήμερα τα Αρμόδια άτομα στις Κρατικές Υπηρεσίες Ασύλου, αν και τα εν λόγω άτομα που κατήγγειλαν το περιστατικό στην Επιτροπή της Βουλής, δηλώνουν ότι έχουν ενημερωθεί σχετικώς και οι Κρατικές Υπηρεσίες. Όπως επισημαίνουν, οι καταγγελίες χάθηκαν κάπου μεταξύ των λειτουργών του κράτους.

Σημειώνεται ότι Αρμόδια Άτομα των Κρατικών Υπηρεσίων Ασύλου δήλωσαν στη Βουλή ότι δεν έφτασε τέτοια καταγγελία σε αυτούς. Σε παρόμοια δήλωσε προέβη και η Επιτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του παιδιού.

Στο σκηνικό έντασης συμμετείχαν οι 2 βουλευτές του ΑΚΕΛ, κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου και κα Σκεύη Κουκουμά, έναντι του υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή.

Η κα Χαραλαμπίδου είπε ότι "έχουμε μια σοκαριστική, εμετική καταγγελία, δεν μπορώ να το δεχτώ ούτε ως άνθρωπος, ούτε ως γυναίκα, ούτε ως βουλευτής". Παράλληλα, η κα Κουκουμά, έστρεψε τις κατηγορίες προς το Υπουργείο και τον κ. Νουρή, κατηγορώντας τον εμμέσως για το περιστατικό, κάτι που έφερε οργίλη απάντηση από τον υπουργό αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Μάλιστα, η κ. Χαραλαμπίδου ζήτησε έρευνα για το εν λόγω περιστατικό για να καταδειχθούν ευθύνες. Ακολούθως, αποχώρησε από την Βουλή διαμαρτυρόμενη. 

Τέλος, ζήτημα προκύπτει και με αναφορές της κ. Λώρας Ιακωβίδου, Λειτουργού της Υπηρεσίας Ασύλου, για ασυνόδευτους ανήλικους που διαμένουν - οι πλείστοι από τον Φεβρουάριο - στο κέντρο στην Κοκκινοτριμιθιά, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με φυματίωση. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα για 12 άτομα, όπως και για τις δυσκολίες στην διαχείριση και στην απομόνωση αυτών των παιδιών.

Σημειώνεται όμως ότι, όπως μας ενημέρωσε η κα Ιακωβίδου, τα εν λόγω διεγνωσμένα άτομα έχουν λανθάνουσας μορφής φυματίωση, πράγμα που σημαίνει πώς δεν μπορούν να κολλήσουν τους υπολοίπους. Όσοι έχουν κίνδυνο να κολλήσουν το κοινωνικό σύνολο, παραπέμπονται σε σχετικό τμήμα στο Νοσοκομείο Κυπερούντας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top